Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων και πως κολλάει. “Καμπανάκι” από τον ΕΟΔΥ για την εξάπλωση του στην Ευρώπη
Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια, λοιμώδη, μολυσματική ασθένεια, που συνήθως είναι ήπια και από την οποία οι περισσότεροι ασθενείς θεραπεύονται μέσα σε μερικές εβδομάδες, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μολονότι είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.
Σύμφωνα με την UKHSA, την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, τέσσερις ασθενείς στη χώρα αυτοπροσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι άνδρες, που είχαν σεξουαλικές σχέσεις με άλλους άνδρες. Προσβλήθηκαν από τη δυτικοαφρικανική παραλλαγή του ιού, που είναι ηπιότερη από την κεντροαφρικανική.
Μεταδίδεται από την επαφή με τον μολυσμένο ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του, περιλαμβανομένου του σάλιου. Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί από μόνη της.
Δεν υπάρχει εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων, αλλά ένα εμβόλιο για την ευλογιά προσφέρει μερική προστασία, σύμφωνα με εκπρόσωπο της βρετανικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιοποιούνται για την εξάλειψη της ευλογιάς είναι έως και 85% αποτελεσματικά κατά της ευλογιάς των πιθήκων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Τα συμπτώματα από την ευλογιά των πιθήκων
Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι συνήθως ήπια.
Οι ασθενείς εμφανίζουν πυρετό και ένα χαρακτηριστικό, μεγάλο εξάνθημα στο σώμα, που συχνά ξεκινά από το πρόσωπο και εξαπλώνεται, στη συνέχεια, κυρίως στα χέρια και τα πόδια, ενώ προκαλεί έντονη φαγούρα.
Επίσης, στα συμπτώματα συγκαταλέγονται ο πονοκέφαλος, το πρήξιμο, ο πόνος στη μέση και στους μυς.
Υπάρχουν δύο βασικά στελέχη: το στέλεχος του Κονγκό, που είναι πιο σοβαρό και εμφανίζει θνητότητα έως και 10%, και το στέλεχος της Δυτικής Αφρικής, η θνητότητα του οποίου τοποθετείται περίπου στο 1%.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μόλυνση διαρκεί 14 έως 21 ημέρες.
Εντονη είναι η ανησυχία για την εμφάνιση και εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων, με τους επιστήμονες να σημαίνουν συναγερμό και στην Ελλάδα.
Η ραγδαία εξάπλωση του ιού, που έχει προβληματίσει την επιστημονική κοινότητα, ανάγκασε μάλιστα τον ΕΟΔΥ να στείλει σχετική εγκύκλιο σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, δείχνοντας παράλληλα αντανακλαστικά μπροστά στους κινδύνους που ελλοχεύουν από ενδεχόμενη εμφάνιση και στην Ελλάδα.
Το γεγονός ότι η εμφάνιση της ευλογιάς των πιθήκων θεωρείτο σπάνια εκτός Αφρικής, έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές. Η εν λόγω ασθένεια εντοπίστηκε αρχικά σε πιθήκους και συνήθως μεταδίδεται μέσω στενής επαφής, ενώ υπάρχουν δύο βασικά στελέχη του ιού, με εκείνο του Κονγκό να είναι το πιο θανατηφόρο.
Κρούσματα σε Ιταλία και Γαλλία
Η ανησυχία εντείνεται, δε, μετά και τις περιπτώσεις κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στη γειτονική Ιταλία και τη Γαλλία.
Το νοσοκομείο λοιμωδών νοσημάτων της Ρώμης διέγνωσε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ιταλία, έναν νεαρό άνδρα, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στη χώρα αφού έκανε διακοπές στις Κανάριες νήσους. Ο ασθενής βρίσκεται σε απομόνωση και η γενική κατάσταση της υγείας του στην παρούσα φάση δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.
Αργότερα, ένα πρώτο πιθανό κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε και στη Γαλλία, στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού.
Πού αλλού έχουν εντοπιστεί κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων
Πέραν της Ιταλίας και της Γαλλίας, οι οποίες είναι οι τελευταίες χώρες που εντοπίστηκε κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων, πρόσφατα καταγράφηκε κρούσμα και στις ΗΠΑ, ενώ εξετάζονται 13 πιθανές περιπτώσεις στον Καναδά.
Δεκατέσσερα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην Πορτογαλία και άλλα επτά στην Ισπανία. Επίσης, μία περίπτωση της ασθένειας έχει καταγραφεί στη Σουηδία, ενώ η Ιταλία εξετάζει δύο ακόμη περιπτώσεις ως ύποπτες.
Το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη εντοπίστηκε στη Βρετανία και αφορούσε ασθενή που είχε πρόσφατα βρεθεί στη Νιγηρία, στην οποία πιστεύεται ότι μολύνθηκε προτού ταξιδέψει στην Αγγλία, όπως είπε η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Πλέον, στη χώρα έχουν επιβεβαιωθεί εννέα περιπτώσεις της ασθένειας.
Για τα κρούσματα αυτά δεν έχει εντοπιστεί σαφής αλυσίδα μετάδοσης, ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί πιθανή την εγχώρια μετάδοσή τους.
Οι Αρχές της Βρετανίας έχουν αρχίσει να χορηγούν ένα εμβόλιο για την ευλογιά στους υγειονομικούς υπαλλήλους και σε άτομα που κινδυνεύουν να εκτεθούν στην ασθένεια.
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ