Η Ολλανδή Φάνι Μπλάνκερς Κουν, γεννημένη το 1918, ήταν μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες του στίβου. Είχε αναδειχθεί ως η κορυφαία αθλήτρια του 20ου αιώνα. Κατάφερε να σπάσει τα στερεότυπα της εποχής, επειδή θεωρούσαν ότι δε μπορεί μια γυναίκα να είναι συγχρόνως αθλήτρια και μητέρα.
Αν και τη δεκαετία του 1940 ο γυναικείος αθλητισμός υποτιμούνταν, κατόρθωσε σπουδαία πράγματα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 1948, πήρε τέσσερα χρυσά μετάλλια στα 100 μέτρα, τα 200 μέτρα, τα 80 μέτρα εμπόδια και τη σκυταλοδρομία 4×100, κερδίζοντας το σεβασμό όλων.
Ο πατέρας της, ο οποίος ήταν αθλητής της σφαιροβολίας και της δισκοβολίας, την ενθάρρυνε να ασχοληθεί με τα σπορ. Στην αρχή είχε επιλέξει την κολύμβηση, αλλά ένας προπονητής της είπε ότι η Ολλανδία είχε ήδη αρκετά ταλέντα σε αυτό το άθλημα.
Έτσι, η Μπλάνκερς Κουν άρχισε να ασχολείται με το στίβο. Οι επιτυχίες δεν άργησαν να έρθουν. Σε ηλικία 17 ετών, σημείωσε εθνικό ρεκόρ στα 800 μέτρα. Τότε, την κάλεσα στην εθνική ομάδα. Εκεί, γνώρισε τον προπονητή και μελλοντικό σύζυγό της, Γιαν Μπλάνκερς, ο οποίος ήταν 15 χρόνια μεγαλύτερός της.
Ο Γιαν ήταν πρώην Ολυμπιονίκης του τριπλούν. Υποστήριζε ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να έχουν θέση στο χώρο του αθλητισμού. Αυτή η άποψη ήταν συνηθισμένη εκείνη την εποχή. Μέχρι που γνώρισε την Φάνι.
Όταν είδε τις εντυπωσιακές δυνατότητές της, άλλαξε γνώμη. Μάλιστα, ο ίδιος την ενθάρρυνε να συμμετάσχει στα προκριματικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο. Εκεί, η Φάνι έκανε το ντεμπούτο της στο άλμα εις ύψος και στη σκυταλοδρομία 4 × 100. Πήρε την 6η και την 5η θέση αντίστοιχα. Το 1938, κέρδισε δύο χάλκινα μετάλλια στο πρωτάθλημα Ευρώπης της Βιέννης, στα 100 και 200 μέτρα.
Ενώ η καριέρα της άρχισε να έχει ανοδική πορεία, ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, με αποτέλεσμα το 1940 και το 1944 να ακυρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Το 1940, ο Γιαν και η Φάνι παντρεύτηκαν. Την επόμενη χρονιά, απέκτησαν έναν γιο. Τότε, τα ΜΜΕ έκαναν λόγο για το τέλος της καριέρας της, καθώς η κοινή αντίληψη ήταν πως, όταν μια γυναίκα γίνεται μητέρα, παύει να έχει οποιονδήποτε άλλο ρόλο. Εκείνη έσπασε τα στερεότυπα και μερικές εβδομάδες μετά τη γέννα επέστρεψε στις προπονήσεις και σημείωσε νέα ρεκόρ.
Το 1946, το ζευγάρι απέκτησε και μια κόρη. Η Φάνι αποφάσισε να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 στο Λονδίνο. Αυτό οδήγησε στο να λάβει αρνητικές κριτικές, μεταξύ των οποίων από τον Τζακ Κραμπ, τον μάνατζερ της βρετανικής ομάδας, ο οποίος την είχε χαρακτηρίσει «μεγάλη» για να ανταπεξέλθει στα αγωνίσματα.
Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς σήμαινε ότι θα αποχωριζόταν τα παιδιά της και θα τα άφηνε στην Ολλανδία. Η ίδια είχε πει: «Έλαβα πάρα πολλά άσχημα γράμματα. Οι άνθρωποι έγραφαν ότι έπρεπε να μείνω σπίτι με τα παιδιά μου».
Η Φάνι απέδειξε ότι οι επικριτές της ήταν λάθος, κερδίζοντας τέσσερα χρυσά μετάλλια. Της έδωσαν το παρατσούκλι «ιπτάμενη νοικοκυρά».
Λίγοι γνώριζαν ότι το καλοκαίρι πριν τους Αγώνες του 1948 ήταν ήδη τριών μηνών έγκυος, με αποτέλεσμα να προπονείται δύο φορές την εβδομάδα.
Παρόλο που η αθλήτρια είχε δείξει την αξία της έμπρακτα, ο Τύπος αντανακλούσε τον σεξισμό της εποχής. Δημοσιεύματα σε εφημερίδες έγραφαν ότι η Φάνι «έτρεχε σα να κυνηγάει τα παιδιά από το ντουλάπι» ή ότι «έτρεχε στην κουζίνα για να ‘”σώσει” μια φουρνιά από καμένα μπισκότα».
Μετά από κάθε αγώνα και χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, έλεγε: «Είμαι ολυμπιονίκης, δεν θέλω άλλο, θέλω μόνο τα παιδιά μου». Είχε συμφωνήσει να πάει στην Αγγλία, μόνο όταν βεβαιώθηκε ότι ο αθλητισμός δεν θα επηρέαζε το μητρικό της γάλα.
Σε όλη την αθλητική καριέρα της δεν έπαψε να κερδίζει μετάλλια, ενώ κατέρριψε ή ισοφάρισε 16 παγκόσμια ρεκόρ. Το 1999, η Διεθνής Ερασιτεχνική Ομοσπονδία Στίβου (σημερινή ονομασία: Παγκόσμιος Στίβος – World Athletics) της απέμεινε την τιμητική διάκριση της «αθλήτριας του 20ου αιώνα».
Τα τελευταία χρόνια της ζωής της υπέφερε από Αλτσχάιμερ και έμενε σε οίκο ευγηρίας. Πέθανε το 2004, σε ηλικία 85 ετών.
Ο Κις Κούμαν, ο άνθρωπος που έγραψε τη βιογραφία της Φάνι Μπλάνκερς Κουν, είχε αναφέρει: «Στην κηδεία της υπήρχε αστυνομία έξω, γιατί περίμεναν πολύ κόσμο. Ο Σεμπάστιαν Κόου ήταν εκεί, ίσως και 40 ή 50 άτομα. Αυτό ήταν. Για ένα τόσο μεγάλο αστέρι, αυτό είναι πολύ λυπηρό».
«Αυτός ήταν ο λόγος που έγραψα τη βιογραφία. Ήταν τόσο υπέροχη και δεν υπήρχε τίποτα γραπτό για αυτήν», συμπλήρωσε.
Η πορεία της στο χώρο του στίβου αποτέλεσε έμπνευση για άλλες γυναίκες, καθώς απέδειξε ότι ο αθλητισμός και η μητρότητα μπορούν να συνυπάρξουν.
Πηγή αρχικής εικόνας: Wikimediamtx Commons
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ξεκινά η χρυσή εποχή της Αμερικής»
- Γαλλία. Μητέρα κατηγορείται ότι άφησε την 13χρονη κόρη της να πεθάνει από την πείνα επειδή “μισούσε τον πατέρα της”
- Μυστήριο με τις πλεξούδες των τριών γυναικών που απελευθέρωσε η Χαμάς
- Ενδιαφέρον από την Chevron για έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Τι σηματοδοτεί η έλευση του αμερικανικού κολοσσού
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ