Τι απέγιναν οι Οθωμανοί στρατηγοί που πολέμησαν τους Έλληνες. Κανείς δεν ήταν Τούρκος και όλοι είχαν άδοξο τέλος

Τι απέγιναν οι Οθωμανοί στρατηγοί που πολέμησαν τους Έλληνες. Κανείς δεν ήταν Τούρκος και όλοι είχαν άδοξο τέλος

Οι Οθωμανοί στρατηγοί που πολέμησαν εναντίον των Ελλήνων, κατά την Επανάσταση του 1821, ήταν πέντε. Ο Ομέρ Βρυώνης, ο Χουρσίτ Πασάς, ο Δράμαλης, ο Κιουταχής και ο Ιμπραήμ. Αποτελούσαν την ελίτ του Οθωμανικού στρατού και επιλέχθηκαν από την Υψηλή Πύλη για να σταθούν απέναντι στους κορυφαίους Έλληνες οπλαρχηγούς.

Οι πέντε αξιωματούχοι είχαν δύο κοινά.

Δείτε 10 άγνωστες ιστορίες από το 1821 στη Μηχανή του Χρόνου. Ελεύθερη μετάδοση του COSMOTE HISTORY στο YouTube:

✅ https://www.youtube.com/watch?v=gTQywmRRypY

Ομέρ Βρυώνης

Ο Ομέρ Βρυώνης καταγόταν από την Αλβανία. Το 1821 πήρε εντολή να καταπνίξει την επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα και να συνεχίσει προς την Πελοπόννησο. Με 9 χιλιάδες άντρες έφτασε στην Λιβαδειά και τη Θήβα, όπου σημείωσε τις πρώτες του στρατιωτικές νίκες.

Στις 23 Απριλίου 1821 έφτασε στη γέφυρα της Αλαμάνας, όπου βρισκόταν ο Αθανάσιος Διάκος, “εντελώς ακάλυπτος και με ελάχιστους άνδρες”. Ο πασάς αιχμαλώτισε τον Διάκο και διέταξε την εκτέλεσή του με ανασκολοπισμό. Κοινώς, τον σούβλισε.

Λίγες μέρες μετά, ο Ομέρ Βρυώνης ήρθε αντιμέτωπος με τον Οδυσσέα Ανδρούτσο στο Χάνι της Γραβιάς. Ο υπεράριθμος στρατός του κατατροπώθηκε από τους άνδρες του Ανδρούτσου, που πυροβολούσαν ασταμάτητα πίσω από τους τοίχους και τα παράθυρα του χανιού. Αυτή η ήττα ανέκοψε την πορεία του Αλβανού πασά.

Τα ίχνη του Ομέρ Βρυώνη εξαφανίστηκαν μετά από τη συντριπτική ήττα του στο Χάνι της Γραβιάς

Δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στην Πελοπόννησο και αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει και να αποσυρθεί στη Βοιωτία, περιμένοντας ενισχύσεις. Έκτοτε τα ίχνη του χάθηκαν και ο περίφημος Ομέρ Βρυώνης “χάθηκε” από την ιστορία.

Χουρσίτ Πασάς

Ο Χουρσίτ Πασάς γεννήθηκε στον Καύκασο σε χριστιανική οικογένεια, αλλά εξισλαμίστηκε, μετά από παιδομάζωμα, σε πολύ μικρή ηλικία. Υπήρξε υψηλόβαθμος αξιωματούχος και Μέγας Βεζίρης, δηλαδή πρωθυπουργός, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Πριν από το ξέσπασμα της Επανάστασης, τον Νοέμβριο του 1820, στάλθηκε στην Πελοπόννησο και διορίστηκε πασάς της Πελοποννήσου με έδρα την Τριπολιτσά. Ως “πασάς του Μορέα” λέγεται ότι εφάρμοσε τρομοκρατικές μεθόδους κατά του πληθυσμού ενώ έχει χαρακτηριστεί από ερευνητές και ιστορικούς ως θηριώδης και αιμοβόρος.

Ο Χουρσίτ Πασάς αυτοκτόνησε, πριν φτάσουν οι απεσταλμένοι δήμιοι του Σουλτάνου

Δύο μήνες αργότερα, στις 6 Ιανουαρίου του 1821, αναχώρησε για τα Ιωάννινα με ισχυρή στρατιωτική δύναμη, προκειμένου να καταστείλει την ανταρσία του Αλή Πασά. Ωστόσο, οι μήνες περνούσαν και ο Αλή δεν “έπεφτε”. Μέχρι τον Ιανουάριο του 1822, όπου ο Χουρσίτ κατόρθωσε να συλλάβει τον Αλή Πασά και να τον εξολοθρεύσει. Λέγεται μάλιστα ότι έστειλε το κεφάλι του ως πεσκέσι στον Σουλτάνο.

Παρά την επιτυχία του κατηγορήθηκε από αυλικούς του Σουλτάνου ότι καταχράστηκε την περιουσία του Αλή Πασά και καταδικάστηκε σε θάνατο. Για να αποφύγει την ατίμωση αυτοκτόνησε λίγο πριν τον εντοπίσει ο δήμιος, που είχε εντολή να τον σκοτώσει.

Δράμαλης

Ο Δράμαλης, το κανονικό όνομα του οποίου ήταν Μαχμούτ πασάς, ήταν Αλβανός μουσουλμάνος με καταγωγή από τη Δράμα, τη μακεδονίτικη πόλη απ’ όπου πήρε και το όνομά του.

Το 1820, ο Σουλτάνος τον έχρισε πασά της Λάρισας ενώ μετά το θάνατο του Αλή Πασά, το 1822, διορίστηκε διοικητής της Πελοποννήσου, αντικαθιστώντας τον Χουρσίτ Πασά, που είχε πέσει σε δυσμένεια.

Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς ξεκίνησε την εκστρατεία του προς την Πελοπόννησο, με πάνω από τριάντα χιλιάδες άνδρες. Στον δρόμο του προς τον Μοριά, γνώρισε μόνο επιτυχίες. Κατατρόπωσε την ελληνική αντίσταση στη Θήβα, την Αττική, την Κόρινθο και έφτασε στο Άργος. Ο στρατός του, όμως, ήταν εντελώς εξουθενωμένος.

Ο Δράμαλης πέθανε από τύφο σε ηλικία 52 ετών

Όσο οι Τούρκοι πολιορκούσαν την ακρόπολη, με διαταγή του Κολοκοτρώνη, καίγονται τα σπαρτά της πεδιάδας του Άργους και μολύνονται οι πηγές προκειμένου οι στρατιώτες να λιμοκτονήσουν. Πράγματι, η πείνα και η δίψα κατέβαλλε τους ήδη εξαντλημένους άνδρες του Δράμαλη.

Έτσι, ο πασάς αποφάσισε να επιστρέψει στην Κόρινθο περνώντας από τα Δερβενάκια. Εκεί τον περίμενε η μεγαλύτερη ήττα του, καθώς οι Έλληνες κατατρόπωσαν το στράτευμά του και τον ανάγκασαν να οπισθοχωρήσει.

Ο Δράμαλης κατάφερε τελικά να φτάσει στην Κόρινθο αλλά από τους 30.000 περίπου άνδρες που συμμετείχαν στην εκστρατεία, έφτασαν μαζί του μόλις 6.000. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ο Δράμαλης πέθανε από τύφο, που εκείνη την περίοδο μάστιζε το στράτευμά του.

Ιμπραήμ

Ο Ιμπραήμ ήταν γιός του Μοχάμεντ Αλή της Αιγύπτου. Γεννήθηκε το 1789 στην Καβάλα, εκπαιδεύτηκε σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στρατιωτικά πρότυπα και θεωρούνταν εξαιρετικά ικανός στρατηγός. Το 1824, μετά τις αποτυχίες των Οθωμανών στρατηγών να καταπνίξουν την ελληνική επανάσταση, ο Σουλτάνος αναγκάστηκε να ζητήσει τη βοήθεια του Μοχάμεντ Άλη.

Ο ηγεμόνας της Αιγύπτου δέχτηκε και ανέθεσε την αρχιστρατηγία στον γιο του.

Ο Ιμπραήμ έφτασε στην Κρήτη τον Μάιο του 1824 και έσπειρε τον θάνατο. Αφού κατέστρεψε την Κάσο και τα Ψαρρά, αποβιβάστηκε στην Πελοπόννησο και μέσα σε λίγους μήνες κατέλαβε την πρωτεύουσα του Μοριά, Τρίπολη, και το Ναυαρίνο.

Κατά την διάρκεια της επιδρομής του, προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στη χερσόνησο, πυρπολώντας οικισμούς και καταστρέφοντας την εύφορη γη της περιοχής.

Ο Ιμπραήμ πέθανε από φυματίωση σε ηλικία 59 ετών

Εκείνη την περίοδο οι πολιτικοί αντίπαλοι του Κολοκοτρώνη που τον είχαν εξορίσει στην Ύδρα, τον αποφυλάκισαν και ο Γέρος του Μοριά για να αντιμετωπίσει την επέλαση του Ιμπραήμ είπε το περίφημο “φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους”.

Το 1831 στράφηκε εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κατέλαβε πόλεις της Συρίας και τον επόμενο χρόνο κατατρόπωσε τον οθωμανικό στρατό στο Ικόνιο αλλά ύστερα από παρέμβαση της Ρωσίας, σταμάτησε την προέλασή του στην Κωνσταντινούπολη.

Το 1848 διαδέχτηκε τον πατέρα του στον θρόνο της Αιγύπτου, αλλά λίγους μήνες μετά προσβλήθηκε από φυματίωση και πέθανε.

Κιουταχής

Ο Κιουταχής γεννήθηκε το 1780 στον Καύκασο. Το πραγματικό του όνομα ήταν Μεχμέτ Ρεσίτ Πασάς και ήταν γιος Χριστιανού ιερέα. Εξισλαμίστηκε μέσω του παιδομαζώματος και από πολύ μικρή ηλικία, υπηρετούσε στην αυλή του Σουλτάνου.

Η πορεία του Κιουταχή στην ελληνική επανάσταση ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1822, με τη Μάχη του Πέτα, όπου συνέτριψε τις ελληνικές δυνάμεις που είχαν επικεφαλής τον Μαυροκορδάτο.

Τρεις μήνες μετά, τον Οκτώβριο του 1822, πήρε μέρος στην Πολιορκία του Μεσολογγίου μαζί με τον Ομέρ Βρυώνη, ο οποίος αδυνατούσε να κάμψει την άμυνα των Ελλήνων. Όταν οι πολιορκημένοι του Μεσολογγίου πραγματοποίησαν την ηρωική έξοδο, η πόλη καταλήφθηκε και ο Κιουταχής στράφηκε προς την Στερεά Ελλάδα.

Ο Κιουταχής πέθανε από εγκεφαλίτιδα σε ηλικία 59 ετών

Από τον Φεβρουάριο του 1826 ξεκίνησε να πολιορκεί την Αθήνα και τους επαναστάτες που βρίσκονταν κλεισμένοι στην Ακρόπολη. Εκεί αμύνθηκε γενναία και τραυματίστηκε ο Μακρυγιάννης. Μετά από περίπου ένα χρόνο, στις 24 Μαΐου του 1827, πέτυχε την παράδοση της Ακρόπολης.

Ο Κιουταχής παρόλο που θα μπορούσε να ανταμειφθεί από την Υψηλή Πύλη, δεν κατάφερε να έχει ένα καλό τέλος καθώς πέθανε από εγκεφαλίτιδα, σε ηλικία 59 ετών, κατά τη διάρκεια μιας εκστρατείας στην Ανατολή.

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr