Τι απέγιναν οι 64 εναπομείναντες όμηροι της Χαμάς. Τα σενάρια για την τύχη τους

Τι απέγιναν οι 64 εναπομείναντες όμηροι της Χαμάς. Τα σενάρια για την τύχη τους

Έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο σε ομηρεία στη Λωρίδα της Γάζας, η τύχη 64 ομήρων που πιστεύεται ότι είναι ακόμη ζωντανοί, αποτελώντας το βασικό διαπραγματευτικό χαρτί της Χαμάς για να εξασφαλίσει κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων, παραμένει αβέβαιη και εξακολουθεί να επισκιάζεται από έναν θλιβερό κατάλογο επιβεβαιωμένων θανάτων και επαναπατρισμών σορών.

Στις 7 Οκτωβρίου του 2023, κατά την επίθεση άνευ προηγουμένου της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, 251 άνθρωποι ή πτώματα θυμάτων μεταφέρθηκαν στη Γάζα.

Από αυτούς, 117 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ξένοι εργαζόμενοι, έχουν ελευθερωθεί, κυρίως κατά τη μοναδική εκεχειρία που επετεύχθη στους σχεδόν 12 μήνες της σύγκρουσης διάρκειας μιας εβδομάδας στα τέλη του περσινού Νοεμβρίου.

Ως χθες, 24 Σεπτεμβρίου, σχεδόν έναν χρόνο μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και την έναρξη του πολέμου που πυροδότησε κατά του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στη Γάζα, 97 εξακολουθούν να βρίσκονται σε ομηρεία, εκ των οποίων οι 64 πιστεύεται ότι είναι ζωντανοί, ενώ 33 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Από τους ομήρους που θεωρείται ότι είναι ακόμη ζωντανοί, οι 57 είναι Ισραηλινοί και μεταξύ αυτών βρίσκονται τουλάχιστον 20 που έχουν διπλή υπηκοότητα, 6 είναι υπήκοοι Ταϊλάνδης και 1 υπήκοος Νεπάλ.

Πενήντα δύο όμηροι είναι άνδρες και 10 είναι γυναίκες. Από αυτές οι 5 είναι στρατιώτες, ενώ συνολικά 11 στρατιώτες εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Δύο είναι παιδιά. Πρόκειται για τα αδέλφια Κφιρ και Αριέλ Μπίμπας, που απήχθησαν ενώ ήταν 8 μηνών και 4 ετών αντίστοιχα, και εξακολουθούν να είναι ζωντανά, όπως πιστεύεται, όπως άλλωστε και οι γονείς τους Σίρι και Γιάρντεν Μπίμπας.

Από την εκπνοή την 1η Δεκεμβρίου πέρυσι της μοναδικής εκεχειρίας που επετεύχθη, μόνον άλλοι 7 όμηροι έχουν ξαναβρεί την ελευθερία τους στη διάρκεια επιχειρήσεων διάσωσης του ισραηλινού στρατού.

Ο τελευταίος μέχρι στιγμής ήταν ο Καΐντ Φαρχάν Αλκάντι, ο οποίος ανέκτησε την ελευθερία του στις 27 Αυγούστου στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ελλείψει σημείων ζωής, δεν είναι βέβαιο ότι είναι ζωντανοί οι 64 όμηροι που πιστεύεται ότι είναι.

Η Χαμάς ανακοίνωσε στις 12 Αυγούστου ότι οι μαχητές της «σκότωσαν έναν όμηρο» και «τραυμάτισαν δύο γυναίκες ομήρους» σε «συμβάντα», χωρίς να τους κατονομάσει.

Προηγουμένως, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα είχε ανακοινώσει πολλές φορές θανάτους ομήρων, τους οποίους δεν επιβεβαίωσε το Ισραήλ, κυρίως αυτούς των Κφιρ Μπίμπας (ηλικίας ενός έτους) και του μεγαλύτερου αδελφού του Αριέλ (5 ετών) και της μητέρας τους.

Μερικοί από τους ομήρους που έχουν κηρυχθεί νεκροί είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους όταν μεταφέρθηκαν στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου του 2023. Αυτοί σκοτώθηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς εκείνη την ημέρα. Αυτή είναι η περίπτωση κυρίως 10 στρατιωτών.

Τουλάχιστον 28 άλλοι όμηροι που ήταν ζωντανοί όταν απήχθησαν πέθαναν στη Γάζα. Τρεις από αυτούς, οι Γιόταμ Χαΐμ (28 ετών), Σαμέρ αλ Ταλάλκα (25 ετών) και Αλόν Λούλου Σάμριζ (26 ετών), έπεσαν νεκροί από πυρά που ρίφθηκαν κατά λάθος από τον ισραηλινό στρατό στις 15 Δεκεμβρίου πέρυσι.

Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί εξάλλου τη Χαμάς ότι εκτέλεσε εν ψυχρώ 6 άλλους στα τέλη Αυγούστου, τους Χερς Γκόλντμπεργκ-Πολίν, Κάρμελ Γκατ, Ίντεν Γερουσάλμι, Αλεξάντερ Λομπάνοφ, Άλμογκ Σαρούσι και Όρι Ντανίνο, οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί από στρατιώτες σε σήραγγα στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας.

Οι περισσότεροι από τους ομήρους που πιστεύεται ότι είναι ακόμη ζωντανοί στη Γάζα είχαν απαχθεί από το κιμπούτς Νιρ Οζ ή από το φεστιβάλ μουσικής Nova.

To Νιρ Οζ ήταν ήδη από τις 7 Οκτωβρίου το κιμπούτς που μετρούσε τους περισσότερους ομήρους. Ήταν η μόνη κοινότητα που είχε περισσότερους ομήρους (πάνω από 70) από ό,τι νεκρούς (πάνω από 40), συμπεριλαμβανομένων ξένων εργαζομένων.

Το ρέιβ πάρτι Nova, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 3.000 άνθρωποι, γινόταν σε μέρος που βρίσκεται ανάμεσα στα κιμπούτς Ρέιμ και Μπεέρι, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας. Σε αυτό σφαγιάστηκαν συνολικά τουλάχιστον 370 άνθρωποι και 43 απήχθησαν, εκ των οποίων μόνον 9 έχουν επιστρέψει μέχρι σήμερα ζωντανοί στα σπίτια τους.

Στις 7 Οκτωβρίου, ολόκληρες οικογένειες απήχθησαν στη Γάζα. Στις οικογένειες αυτές η εκεχειρία του Νοεμβρίου του 2023 προκάλεσε ανάμεικτα αισθήματα, ανακούφισης για τους ομήρους που απελευθερώθηκαν και οδύνης για τους συγγενείς που άφησαν πίσω τους.

Αυτό συνέβη στην περίπτωση των Γαλλοϊσραηλινών εφήβων από το Νιρ Οζ, τον Εϊτάν Γιαχαλομί, ο πατέρας του οποίου ο Οχάντ εξακολουθεί να κρατείται όμηρος, και τον Ερέζ και τον Σαχάρ Καλντερόν, ο πατέρας των οποίων ο Οφέρ συνεχίζει να κρατείται όμηρος στη Γάζα.

Πηγή εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ-ABIR SULTAN

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

TAGS: