Τι ακριβώς μετράει ο ο κύριος στα πόδια της δεσποινίδος; Φωτογραφίες από την Αμερική του 1920, όταν οι νόμοι περί σεμνότητας δεν επέτρεπαν στις γυναίκες να φορούν μαγιό-φούστες 15 πόντους πάνω από το γόνατο!

Τι ακριβώς μετράει ο ο κύριος στα πόδια της δεσποινίδος; Φωτογραφίες από την Αμερική του 1920, όταν οι νόμοι περί σεμνότητας δεν επέτρεπαν στις γυναίκες να φορούν μαγιό-φούστες 15 πόντους πάνω από το γόνατο!
Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι από την πολιτεία Ουάσιγκτον και το όργανο του νόμου μετρά την απόσταση από το μαγιό- φούστα, μέχρι το γόνατο.

Το 1920, μία “συντηρητική φρενίτιδα” είχε περάσει στην Αμερική, την οποία το πιθανότερο είχαν φέρει μαζί τους οι χιλιάδες μετανάστες από την Ευρώπη.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που η αστυνομία έκανε περιπολία στις παραλίες της Αμερικής, έτοιμη να συλλάβει οποιαδήποτε κοπέλα είχε παραβιάσει τον νόμο περί σεμνότητας και εμφανιζόταν με “αποκαλυπτικό” μαγιό.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον νόμο, το μαγιό- φούστα, αυστηρά, δεν έπρεπε  να απέχει από το γόνατο 6 ίντσες, δηλαδή περίπου 15 πόντους.

Αν ήταν κοντύτερο, το όργανο του νόμου, όφειλε να διώξει τις κυρίες από την παραλία.

mesure 2

Αυτή η φωτογραφία είναι από το Πάλμ Μπιτς. Αν κρίνουμε από την απόσταση του μαγιό σε σχέση με το γόνατο, η κοπέλα εκείνη τη μέρα δεν κολύμπησε

mesure 3

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Σικάγο το 1922. Το αστέρι στο αριστερό πέτο της μαυροντυμένης κυρίας, δείχνει ότι είναι άνθρωπος του νόμου, που όμως συνετίζει την κοπέλα

mesure 6

Οι δύο κοπέλες, απομακρύνονται, καθώς σύμφωνα με την τάση της εποχής,  τα μαγιό τους είναι προκλητικά

Βέβαια, υπήρχαν και κοπέλες που αντιστάθηκαν στους υπερβολικούς νόμους περί σεμνότητας και μετριοπάθειας, που απαιτούσε από τις γυναίκες να φορούν μακριά ρούχα, τα οποία κάλυπταν τους μηρούς τους. Επιπλέον, ήταν απαραίτητες χοντρές κάλτσες ή καλσόν, για να ολοκληρώσουν τον αυστηρό κώδικα της ευπρεπούς ενδυμασίας.

mesure 5

Η κοπέλα με την “άσεμνη” ενδυμασία αντιστέκεται. Κατά συνέπεια, η κλούβα είναι η μόνη λύση. Δεξιά, μια άλλη κοπέλα παρακολουθεί  έντρομη, περιμένοντας τη σειρά της

mesure 4

Κοπέλες και άνδρες  φωτογραφίζονται χαρούμενοι, ντυμένοι με το σωστό μήκος υφάσματος

Στην Ελλάδα, παρόμοιο μέτρο εφάρμοσε ο Πάγκαλος κατά τη δικτατορία του, αλλά όχι στην παραλία. Το μέτρο αφορούσε τις φούστες και δεν έγινε παρά ένα μέτρημα σε ένδυμα δεσποινίδος και στη συνέχεια ο νόμος έμεινε ανενεργός.

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Έτσι κολυμπούσαν οι γυναίκες τον 19ο αιώνα. Έμπαιναν μέσα σε φορητά αποδυτήρια και φορούσαν το ολόσωμο μαγιό. Μετά ο καροτσέρης τις μετέφερε μέσα στη θάλασσα μαζί με την καμπίνα. Δείτε τις «μηχανές κολύμβησης»…

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr