Θύμαινα. Το ακριτικό νησί με τα ναυάγια και τον κολυμβητικό μαραθώνιο. Υπήρξε λημέρι πειρατών. Δείτε από ψηλά (drone)

Θύμαινα. Το ακριτικό νησί με τα ναυάγια και τον κολυμβητικό μαραθώνιο. Υπήρξε λημέρι πειρατών. Δείτε από ψηλά (drone)

Η Θύμαινα είναι ένα μικροσκοπικό νησί του συμπλέγματος των Φούρνων στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Η έκτασή της είναι λίγο περισσότερο από 10 τ.χλμ., έχει δύο οικισμούς και περίπου 10 παραλίες. 

Έως το 1940, το ακριτικό νησάκι λεγόταν Φύμαινα. Λέγεται ότι η ονομασία «Θύμαινα» προέκυψε από τα πολλά θυμάρια που έχει η περιοχή. Γύρω από το νησάκι υπάρχουν ακατοίκητες βραχονησίδες, όπως το Θυμαινάκι, τα Κατεργάκια, το Αλατσονήσι, οι Λεμονόπετρες και η Κισηριά.

Στη Θύμαινα ζουν 137 μόνιμοι κάτοικοι που ασχολούνται κυρίως με την αλιεία. Διαθέτει δύο παραδοσιακά καφενεία, ένα εστιατόριο, δύο παντοπωλεία και μια καντίνα.

Κεραμειδού ονομάζεται ο οικισμός στην Θύμαινα . Το όνομα οφείλεται σε κάποιο πλοίο που ναυάγησε γεμάτο κεραμίδια στα τέλη του 18ου αιώνα. Πηγή: Travel Inspiration

Είναι ιδανικός προορισμός για όσους δεν επιθυμούν την πολυκοσμία στις διακοπές τους και θέλουν να απολαύσουν τη φύση, τις πεντακάθαρες παραλίες και τα ορεινά μονοπάτια του νησιού.

Ο οικισμός Κεραμιδού λέγεται ότι πήρε το όνομά του από ένα ναυάγιο στον μικρό όρμο τον 18ο αιώνα. Το 2015, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων επιβεβαίωσε την ύπαρξή του, έπειτα από υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα.

Τo μικρό νησί της Θύμαινας. Πηγή: Travel Inspiration

Η Θύμαινα στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της ήταν ακατοίκητη ή αγκυροβολούσαν πειρατές. Υπάρχει ενδεχόμενο να έζησαν κάτοικοι στην ελληνιστική και στη ρωμαϊκή περίοδο.

Σε αρχαία και μεσαιωνικά κείμενα, κυρίως γεωγραφικού ενδιαφέροντος, έχουν βρεθεί αναφορές για το νησί. Σε αυτές σημειώνεται η τοποθεσία του και η ονομασία του ως Φύμαινα.

Στη σύγχρονη ιστορία, η Θύμαινα κατοικήθηκε το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, κατά την Τουρκοκρατία. Η παράδοση αλλά και αρχειακό υλικό επιβεβαιώνει ότι έζησαν εκεί αρχικά Δωδεκανήσιοι, ενώ έφτασαν κάτοικοι από Ικαρία, Σάμο, Κυκλάδες, Μικρά Ασία, Κρήτη και ηπειρωτική Ελλάδα.

Το πανηγύρι της Θύμαινας γίνεται κάθε χρόνο το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Πηγή: Travel Inspiration

Τα σπίτια της Θύμαινας είναι χτισμένα αμφιθεατρικά. Πολλά από αυτά είναι πετρόκτιστα ακολουθώντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, με στέγες από σχιστόλιθο και ξύλινα δοκάρια από φίδα, ενός είδους αγριοκυπάρισσου.

 Ο Κολυμβητικός Μαραθώνιος της Θύμαινας έχει γίνει αθλητικός θεσμός που προσελκύει το ενδιαφέρον αθλητών, επισκεπτών και δημοσιογράφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο κολυμβητικός μαραθώνιος έγινε θεσμός στο νησί. Πηγή: Πολιτιστικός Σύλλογος Θύμαινας

Ο θεσμός ξεκίνησε ως ιδέα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Θύμαινας σε συνεργασία με τον Δήμο Φούρνων. Ξεκίνησε δειλά τον πρώτο μαραθώνιο το 2017. Έκτοτε η φήμη του ξεπέρασε τις προσδοκίες και των πιο αισιόδοξων υποστηρικτών του.
Οι αθλητές κολυμπούν 18 χιλιόμετρα με εναλλασσόμενα τοπία από κοφτά βαθιά νερά σε απόκρημνους κάβους, περάσματα από στενούς διαύλους που δημιουργούνται με τις γύρω βραχονησίδες, πρασινογάλαγα ρηχά νερά σε αμμουδερούς κόλπους μέχρι κολύμπι πάνω από αρχαία ναυάγια.

Η Θύμαινα μαζί με κάποια άλλα μικρά νησιά, σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα, έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή που έχει ανάγκη από ιδιαίτερη προστασία. Σε αυτό το πλαίσιο καθορίστηκαν περιορισμοί και ειδικοί όροι δόμησης στις εκτός σχεδίου και εκτός οικισμών περιοχές.

Δείτε τη Θύμαινα από ψηλά, μέσα από τα πλάνα του Μαρίνου Χαραλαμπόπουλου στο Travel Inspiration:

Θύμαινα, το ακριτικό διαμάντι του Αιγαίου με τις πανέμορφες παραλίες και τους υπέροχους ανθρώπους

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr