24 Απριλίου 1974, ώρα 16:10. Στο προαύλιο των φυλακών Κορυδαλλού, οι κρατούμενοι της τέταρτης πτέρυγας έπαιζαν μπάλα. Ανάμεσά τους βρισκόταν και ο Θόδωρος Βενάρδος που έμεινε στην ιστορία ως ο “ληστής με τις γλαδιόλες”.
Όταν η μπάλα έφυγε έξω, ανάμεσα στα συρματοπλέγματα και τον εξωτερικό μαντρότοιχο των φυλακών, οι κρατούμενοι παρακάλεσαν το φρουρό να πάει και να τους τη φέρει πίσω.
Εκείνος έδειξε κατανόηση και κινήθηκε εκτός σκοπιάς για να τους επιστρέψει την μπάλα. Τότε ο Βενάρδος εφάρμοσε το σχέδιο απόδρασης και κινήθηκε αστραπιαία. Το ρεπορτάζ της εποχής ανέφερε:
“Κατά τρόπον αιλουροειδή εσκαρφάλωσεν εις το συρματόπλεγμα, ανέβηκε εις την κορυφήν και επήδησεν εις το έδαφος“.
Ο φρουρός αντιλήφθηκε τον Βενάρδο και έτρεξε να τον σταματήσει. Ο δαιμόνιος ληστής όμως τον εξουδετέρωσε με μια κλοτσιά στο πρόσωπο.
Ο άλλος φρουρός που βρισκόταν στην απέναντι σκοπιά, 70 μέτρα μακριά, δεν αντέδρασε. Σήμανε όμως συναγερμός και ξεκίνησε κινητοποίηση για τη σύλληψη του δραπέτη. Την επόμενη ημέρα, η είδηση είχε γίνει παντού πρωτοσέλιδο.
Οι εκδοχές για την κινηματογραφική του απόδραση
Όμως, τα ερωτηματικά για το μέσο διαφυγής που χρησιμοποίησε παρέμεναν. Η επικρατέστερη εκδοχή ήταν πως “μπήκε σε ένα λεωφορείο, κατέβηκε στο τέρμα του Κορυδαλλού και μετά πήρε το δρόμο προς το βουνό“. Αυτή ήταν η μαρτυρία του δημοσιογράφου Ντένη Αντύπα στη “ΜτΧ“.
Άλλοι υποστήριξαν ότι ο Βενάρδος επιβιβάστηκε σε ένα αυτοκίνητο Volkswagen, κόκκινου ή κίτρινου χρώματος, “το οποίο τον περίμενε ή περνούσε εκείνη τη στιγμή έξω από την φυλακή“, σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα“.
Κατά άλλους, απομακρύνθηκε τρέχοντας αφού πρώτα απέτυχε να θέσει σε κίνηση ένα μοτοποδήλατο που βρισκόταν σταματημένο έξω από το σημείο της απόδρασης.
Το σίγουρο είναι πως υπήρχε σχέδιο σε συνεργασία με τους συγκρατούμενούς του. “Το δύσκολο ήταν να συλλάβει το σχέδιο αυτής της απόδρασης.
Από τη στιγμή που το συνέλαβε και τον διευκόλυνε άθελά του ο φρουρός ήτανε πανεύκολο να το υλοποιήσει“, είπε στη “ΜτΧ” ο αρχιφύλακας Αντώνης Αραβαντινός.
Διέφυγε χειροκροτούμενος από 100 περίπου άτομα που τον επευφημούσαν φωνάζοντας “Μπράβο Βενάρδο“
Ο τρόπος που συνελήφθη δεν έγινε ποτέ γνωστός
Ένα μήνα μετά την εντυπωσιακή απόδρασή του από τις φυλακές Κορυδαλλού, ο Βενάρδος επικηρύχθηκε έναντι 300.000 δραχμών. Όμως, ο “μαύρος ληστής”, όπως τον αποκάλεσε ο Τύπος, είχε σχέδιο για να εξαφανιστεί.
Κατέφυγε στην Αμερική ταξιδεύοντας με ένα νορβηγικό σκάφος από την Ελευσίνα. Για ένα μήνα, κυκλοφορούσε με την ταυτότητα και το όνομα του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Νίκου Σιδέρη. Βρέθηκε στα χέρια του, όταν έκλεψε το αυτοκίνητο του ποδοσφαιριστή, στις 11 Μαΐου 1974.
Ο Βενάρδος ξεγέλασε τις ελληνικές αρχές, αλλά όχι τις αμερικάνικες. Η Υπηρεσία Μετανάστευσης των Η.Π.Α. τον απέλασε επειδή δεν είχε ταξιδιωτικά έγγραφα και βίζα.
Ωστόσο, οι Αμερικανοί δεν γνώριζαν ότι επρόκειτο για επικηρυγμένο ληστή. Έτσι ο Βενάρδος επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο της Ολυμπιακής χωρίς χειροπέδες. Οι αεροσυνοδοί, μάλιστα, γοητεύτηκαν από την παρουσία του νεαρού.
Όταν ο Βενάρδος έφτασε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, στις 13 Ιουνίου 1974, συνελήφθη. Ακόμη και σήμερα, όμως, κανείς δεν γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο έπεσε στα χέρια της αστυνομίας.
Υπήρχαν διαφορετικές εκδοχές και μαρτυρίες, όπως ότι επιχείρησε να διαφύγει από μη ελεγχόμενη πόρτα στην αίθουσα αφίξεων, αλλά τελικά τον αντιλήφθηκαν οι αστυνομικοί.
Ο Νίκος Σιδέρης υποστήριξε στη “ΜτΧ” ότι ο Βενάρδος προδόθηκε από το όνομα. Μια γυναίκα στο αεροδρόμιο που ήταν γνωστή του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή ανέφερε την πλαστοπροσωπία και έτσι ο Βενάρδος συνελήφθη.
Η επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών δεν “έριξε” περισσότερο “φως” στον τρόπο σύλληψης του “ληστή με τις γλαδιόλες”.
Ο τραγικός επίλογος στη φυλακή
Στις 25 Ιουλίου 1975, ο Βενάρδος καταδικάστηκε σε 20 χρόνια κάθειρξη για τις ληστείες τραπεζών που διέπραξε. Λόγω του ιστορικού του, μεταφέρθηκε σε φυλακές ύψιστης ασφάλειας.
Στο διάστημα της παραμονής του, ο Βενάρδος υπέφερε. “Δεν το αντέχω αυτό το πράγμα, έχω τρελαθεί“, ήταν μερικά από τα λόγια του ίδιου του Βενάρδου στο δημοσιογράφο Γιάννη Κανελλάκη.
Παρουσίαζε εμφανή συμπτώματα ψυχικής διαταραχής. Ο ίδιος είχε παραδεχθεί σε δημοσιογράφο, κατά την κράτησή του στην ασφάλεια, ότι δεν έκανε τις ληστείες για τα χρήματα, αλλά “για ψυχολογική εκτόνωση”.
“Είχε φτάσει ο άνθρωπος στο αποκορύφωμα της απελπισίας του και της απόγνωσής του“, είπε στη “ΜτΧ” ο Γιάννης Κανελλάκης.
Ο Βενάρδος φώναζε: “Αν δεν βγω, θα αυτοκτονήσω“. Υπέβαλε πέντε αιτήσεις αποφυλάκισης, αλλά απορρίφθηκαν όλες.
Έκανε δεκάδες απόπειρες να αυτοκτονήσει. Στις 10 Ιουλίου 1984, ο Βενάρδος έβαλε το οριστικό τέλος στη ζωή του, σε ηλικία 35 ετών. Κρεμάστηκε με ένα σεντόνι που νωρίτερα είχε δέσει σε σωλήνα της κεντρικής θέρμανσης των φυλακών.
Μετά το θάνατό του, η οικογένειά του απηύθυνε κατηγορίες για εξώθηση σε αυτοκτονία. Έμεινε στην ιστορία όχι μόνο ως ο “ληστής με τις γλαδιόλες”, αλλά και ως ένας ρομαντικός ληστής που έκανε πράξεις αντίστασης στη Χούντα.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Αρχείο “Μηχανής του Χρόνου”
Ειδήσεις σήμερα:
- Πλημμύρες Ισπανία. Στους 207 οι νεκροί στη Βαλένθια. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων
- Αμπελόκηποι. Ταυτοποιήθηκε ο νεκρός άνδρας στο διαμέρισμα που έγινε η έκρηξη. Δυο συλλήψεις. Καταζητείται μια 30χρονη
- Ηλιοφάνεια, χωρίς βροχές με σταθερές θερμοκρασίες. Αναλυτική πρόγνωση
- “Όχι” της Χαμάς για σύντομη εκεχειρία στη Γάζα. Τι ζητά η οργάνωση
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ