Θητεία στο στενό του Βουθρωτού, όπου λαθρομετανάστες περνούσαν στην Ελλάδα

Θητεία στο στενό του Βουθρωτού, όπου λαθρομετανάστες περνούσαν στην Ελλάδα

Υπηρέτησα στο Π.Ν. την περίοδο 12/1/1994 έως 12/10/1995 με την ειδικότητα του Διαχειριστή (ΔΙΑΧ).

Από τις 20/2/1994 μετατέθηκα στο Ναυτικό Σταθμό Κέρκυρας (ΝΑ.Σ.Κ.Ε.) που βρισκόταν στο Νέο Φρούριο (Βενετσιάνικο κάστρο) της Κέρκυρας.

Με εντολή του Υποδιοικητή του ΝΑ.Σ.ΚΕ. ανέλαβα καθήκοντα Ναύτη του Γραφείου Επιμελητείας, κάτι σαν γραφείο προμηθειών και μισθοδοσίας του πληρώματος (Αξιωματικοί, ναύτες).

Στην Επιμελητεία του ΝΑΣΚΕ υπηρέτησα 12 μήνες περίπου και στη συνέχεια με διαταγή του Διοικητή μετατέθηκα στο Ναυτικό Παρατηρητήριο Αγ. Στεφάνου, γνωστό με την κωδική ονομασία Π1.

Το εσωτερικό του θαλάμου επιχειρήσεων του Ν.Π. Αγ. Στεφάνου

Το εσωτερικό του θαλάμου επιχειρήσεων του Ν.Π. Αγ. Στεφάνου

Το Ν.Π. Αγ. Στεφάνου έλεγχε το στενό μεταξύ Κέρκυρας και της απέναντι αλβανικής περιοχής του Βουθρωτού και των Αγ. Σαράντα, η δε απόσταση μεταξύ των ακτών ήταν 1.284 γυάρδες.

Την εποχή εκείνη, αρχές του 1995 που παρουσιάστηκα γινόταν συνεχείς παράνομες απόπειρες μετακίνησης με σκάφη, Αλβανών λαθρομεταναστών, κυρίως από το στενό του Βουθρωτού.

Για την αποτροπή αυτών των παράνομων μετακινήσεων, περιπολούσε στο στενό, ένα σκάφος του Λιμενικού και ένα ναρκαλιευτικό ή τορπιλάκατος του Π.Ν. που με την συνεργασία του Ν.Π. Αγ. Στεφάνου, αντιμετωπίζονταν οι απόπειρες παραβίασης των θαλάσσιων συνόρων.

Μια άποψη του στενού που χωρίζει την Κέρκυρα με περιοχή του Βουθρωτού

Μια άποψη του στενού που χωρίζει την Κέρκυρα με περιοχή του Βουθρωτού

Μια άποψη του εξωτερικού περιβόλου του Ν.Π. Αγ. Στεφάνου, με το σοβιετικής κατασκευής αντιαεροπορικό ZU-23 - δίδυμο αντιαεροπορικά πυροβόλο των 23 χιλιοστών που μας παραχωρήθηκε από την πρώην Ανατολική Γερμανία

Μια άποψη του εξωτερικού περιβόλου του Ν.Π. Αγ. Στεφάνου, με το σοβιετικής κατασκευής αντιαεροπορικό ZU-23 – δίδυμο αντιαεροπορικά πυροβόλο των 23 χιλιοστών που μας παραχωρήθηκε από την πρώην Ανατολική Γερμανία

Σπύρος Μεγαπάνος

Στείλτε μας μια φωτογραφία δική σας, του πατέρα ή του παππού σας από τη στρατιωτική θητεία. Γράψτε μια ιστορία από τις ημέρες της θητείας και στείλτε μας το κείμενο και τη φωτογραφία στο info@mixanitouxronou.gr, Θα τη δημοσιεύσουμε στη στήλη ΛΕΥΚΩΜΑ και θα μοιραστούμε ιστορίες από το «ένδοξο» παρελθόν μας!

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr