Ο απέραντος χιονισμένος κάμπος του Θίνκβετλιρ είναι το εντυπωσιακότερο εθνικό πάρκο της Ισλανδίας. Αποτελεί σημείο συνάντησης των τεκτονικών πλακών δύο ηπείρων, ενώ δικαίως συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο τουριστικά μέρη της χώρας.
Η ιστορία του είναι εξίσου εντυπωσιακή με τη μορφολογία του. Για πολλούς αιώνες, ο κάμπος του Θίνκβετλιρ, βορειοανατολικά του Ρέικιαβικ, στέγαζε το ισλανδικό Κοινοβούλιο.
Η τοποθεσία επιλέχθηκε το 930 μ.Χ. Αφενός ήταν εύκολα προσβάσιμη από όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της περιόδου. Αφετέρου ο ιδιοκτήτης της απέραντης έκτασης είχε πρόσφατα καταδικαστεί για φόνο και ως εκ τούτου, όλα τα περιουσιακά του στοιχεία πέρασαν στη δικαιοδοσία του κράτους.
Έτσι, στο Θίνκβετλιρ χτίστηκε το πρώτο κοινοβούλιο της χώρας. Ήταν ένα καθοριστικό γεγονός της ιστορίας του νησιού καθώς πολλοί το θεωρούν άμεσα συνυφασμένο με την καθιέρωση μιας κοινής εθνικής ταυτότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς ανάμεσα στους πολίτες της χώρας.
Για πολλούς αιώνες, τα μέλη του κοινοβουλίου ταξίδευαν μέχρι το Θίνκβετλιρ και έστηναν πρόχειρα καταλύματα γύρω από το κτίριο. Εκεί διέμεναν για όσες μέρες διαρκούσαν οι εργασίες της βουλής. Άλλωστε, τόσο στον κάμπο όσο και σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων τριγύρω, δεν υπήρχαν σπίτια, μαγαζιά και πανδοχεία. Παρά μόνο ένας μικρός στάβλος και αργότερα, δύο εκκλησάκια.
Μέχρι και τον 18ο αιώνα, oι ισλανδοί αντιπρόσωποι του λαού συνεδρίαζαν στο Θίνκβετλιρ. Μόλις το 1881, το ισλανδικό κοινοβούλιο μεταφέρθηκε οριστικά στο Ρέικιαβικ, την πρωτεύουσα του νησιού. Το 1930, με αφορμή τα 1000 χρόνια από την πρώτη δημοκρατική σύγκλητο της βουλής της Ισλανδίας, το Θίνκβετλιρ μετατράπηκε σε Εθνικό Πάρκο. Είναι μάλιστα, το μόνο από τα πάρκα της χώρας που δεν ανήκει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, αλλά υπάγεται στην κυριότητα του ίδιου του πρωθυπουργού.
Τόπος συνάντησης δύο ηπείρων
Διεθνώς, το Θίνκβετλιρ είναι διάσημο για την σπάνια φυσική ομορφιά του. Πρόκειται για ένα σημείο με ασυνήθιστο τεκτονικό και ηφαιστειογενές περιβάλλον. Στο υπέδαφός του, συναντάται η Ευρασιατική τεκτονική πλάκα με την Βορειοαμερικανική. Το ρήγμα είναι εμφανές και ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περπατήσει ανάμεσα στα δύο κομμάτια γης.
Το εντυπωσιακό είναι ότι, καθώς οι τεκτονικές πλάκες αποκλίνουν σταθερά κατά μερικά εκατοστά κάθε χρόνο, η μορφολογία του Θίνκβετλιρ μεταλλάσσεται διαρκώς. Έτσι, το φαινομενικά γαλήνιο τοπίο του, βρίσκεται σε μια αέναη κινητικότητα αφού μέσα από γεωλογικές διαδικασίες δημιουργείται συνεχώς “νέα γη”.
Η μεσοωκεάνια ράχη του Ατλαντικού, που έχει σχηματιστεί λόγω του ρήγματος και διασχίζει το Θίνκβετλιρ, ξεπερνά σε μήκως τα 10.000 μίλια και εκτείνεται από την Αρκτική έως ακριβώς πάνω από την Ανταρκτική.
Δημοφιλής τουριστικός προορισμός
Το Θίνκβετλιρ είναι ο ιδανικός προορισμός τόσο για τους φυσιολάτρεις, όσο και για εκείνους που αναζητούν την περιπέτεια.
Αποτελεί ίσως το μοναδικό σημείο στον κόσμο που οι τεκτονικές πλάκες φτάνουν έως πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Μία από τις μεγαλύτερες ρωγμές που διασχίζουν την περιοχή, είναι η Almannagjá η οποία είναι ένα πραγματικό φαράγγι, ενώ υπάρχουν πολλές ακόμα ρωγμές γεμάτες με νερό.
Η γνωστότερη αυτών είναι η Silfra, η οποία θεωρείται ένας από τους κορυφαίους καταδυτικούς προορισμούς του κόσμου. Οι πιο τολμηροί έχουν την ευκαιρία με τον κατάλληλο εξοπλισμό να καταδυθούν και να αγγίξουν και τις δύο ηπείρους ταυτόχρονα. Το νερό της προέρχεται από το λιώσιμο του παγετώνα Langjökull και θεωρείται το καθαρότερο γλυκό νερό του κόσμου, με την υποβρύχια ορατότητά του να υπερβαίνει τα 100 μέτρα.
Τέλος, στα νότια απλώνεται η μεγαλύτερη λίμνη του νησιού. Η Θινκβατλάβατ έχει μέγιστο βάθος τα 114 μέτρα και στα νερά της επιβιώνουν τέσσερα διαφορετικά είδη του σπάνιου ψαριού Αρκτοσαλβελίνου.
Το εθνικό πάρκο Θίνκβετλιρ αποτελεί δικαίως έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς του νησιού. Τοποθετείται μάλιστα, στην γνωστή Golden Circle, μια διαδρομή 300 περίπου χιλιομέτρων από το κέντρο της πρωτεύουσας.
Το 2004 ανακηρύχθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, τόσο για το πολιτιστικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει, όσο και για το γεωμορφολογικό.
Δείτε εντυπωσιακά πλάνα του χιονισμένου Θίνκβετλιρ, όπως τα κατέγραψε ο συνεργάτης μας Μαρίνος Χαραλαμπόπουλος στο Travel Inspiration:
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Το εντυπωσιακό «αβύθιστο κάστρο». Το μεσαιωνικό οχυρό έχει ύψος 47 μέτρα και βρέχεται από όλες τις πλευρές από τη μεγαλύτερη λίμνη της Ιταλίας. Γιατί ήταν απόρθητο
Ειδήσεις σήμερα:
- Η Ταχλίκουα, η φάλαινα όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό
- Συνεχίζεται η κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, θυελλώδεις βοριάδες και χιονοπτώσεις. Πως θα κινηθεί το φαινόμενο. Χάρτες
- Ιστορική στιγμή για τη NASA. Το Parker Solar Probe έφτασε πιο κοντά από ποτέ στον Ήλιο
- Επίθεση με μαχαίρι στη Βάρκιζα. Eκτός κινδύνου ο τραυματίας. Διέφυγαν οι τέσσερις δράστες και αναζητούνται
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ