Θημωνιές. Το σωτήριο “φράγμα” από φύκια που προστατεύει τις ακτές από τον κυματισμό του χειμώνα και τη διάβρωση

Θημωνιές. Το σωτήριο “φράγμα” από φύκια που προστατεύει τις ακτές από τον κυματισμό του χειμώνα και τη διάβρωση

Η Ποσειδωνία που οι ψαράδες αποκαλούν φυκιάδα, είναι θαλάσσιο φυτό. Είναι ενδημικό της Μεσογείου θάλασσας. και καλύπτει 25.000-50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα του βυθού της.

Οι Ιταλοί το αποκαλούν και “L’ oliva di mare”, δηλαδή “ελιά της θάλασσας”, λόγω της σημαντικής συμβολής της στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Όταν  τα φύλλα της Ποσειδωνίας πέφτουν, όπως συμβαίνει και με τα δέντρα, μεταφέρονται με τον κυματισμό στην στεριά  και συσσωρεύονται σεμεγάλες ποσότητες δημιουργώντας ένα φράγμα σε όλο μήκος των παραλιών.

Τα φυσικά αυτά «φράγματα» ονομάζονται θημώνες ή θημωνιές και είναι γνωστά στους περισσότερους ως φύκια.

Μπορεί οπτικά οι θημώνες σε τίποτα να μη θυμίζουν το φθινοπωρινό πολύχρωμο τοπίο που δημιουργούν τα φύλλα των δέντρων, δημιουργούν όμως έναν ξεχωριστό και πολύ σημαντικό για τα παράκτια οικοσυστήματα οικότοπο.

Έτσι, προστατεύουν τις παραλίες από τη διάβρωση και τον έντονο κυματισμό του χειμώνα. Ταυτόχρονα εμπλουτίζουν και την παραλιακή ζώνη με θρεπτικά συστατικά.

Η Πωσειδωνίες

Τα φύλλα του φυτού αυτού έχουν έντονο πράσινο χρώμα και το μήκος τους μπορεί να ξεπεράσει το ένα μέτρο. Η πυκνότητα τους φτάνει τα 10.000 ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η Ποσειδωνία αναπτύσσεται κυρίως σε βυθούς με μαλακό υπόστρωμα, όπου μπορεί να ριζώσει. Στην Ελλάδα συναντάται περισσότερο στις Ηπειρωτικές ακτές και στα ελληνικά νησιά.

Το φυτό αυτό διαθέτει ρίζες, άνθη, φύλλα και καρπούς, όπως και τα φυτά της ξηράς, βιολογικά χαρακτηριστικά που απουσιάζουν πλήρως από τα φύκια.

poseidwnia2

τα φυσικά αυτά “φράγματα” που δημιουργούν τα φύλλα της Ποσειδωνίας  στις ακτές, ονομάζονται “θημωνιές” Πηγή φωτο: iSea/Dimitris Tosidis (facebook)

Ακόμη, το πυκνό φύλλωμα των λιβαδιών προσφέρει τροφή, καταφύγιο και θέσεις για να εναποθέτουν πολλοί ζωντανοί οργανισμοί τα αυγά τους, όπως τα σφουγγάρια, τα καβούρια, οι αχηβάδες κ.α. Υπολογίζεται ότι σε αυτά τα λιβάδια ζουν περισσότερα από 1.000 είδη πανίδας και 400 είδη χλωρίδας.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: iSea/Dimitris Tosidis (facebook)

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την Ποσειδωνία και το πρόγραμμα REPOSIDONIA   εδώ.

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr