Στις 20 Ιουνίου του 1978 και ώρα 23.03, ένας δυνατός σεισμός συγκλόνισε τη Θεσσαλονίκη. Είχε ένταση 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο στο χωριό Στίβος, 20 χιλιόμετρα έξω από την πόλη.
Το εστιακό βάθος του σεισμού, ο οποίος διήρκεσε 10 δευτερόλεπτα, ήταν μικρό. Έχει υπολογιστεί από 8 έως 10 χιλιόμετρα. Ό,τι χειρότερο για την πόλη. Ο σεισμός προκάλεσε τον θάνατο 49 ανθρώπων και τον τραυματισμό 220.
Ωστόσο, κάτοικοι της Θεσσαλονίκης που έζησαν τον σεισμό και μίλησαν στη “Μηχανή του Χρόνου”, ανέφεραν ότι ο αριθμός των νεκρών ήταν μεγαλύτερος, αλλά αυτό δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα. Ο σεισμός της Θεσσαλονίκης ήταν πρωτόγνωρος και για τους κατοίκους και για το κράτος της μεταπολίτευσης, καθώς ήταν από τους ελάχιστους καταστροφικούς που έχουν σημειωθεί σε τόσο μεγάλο αστικό κέντρο, προκαλώντας καταρρεύσεις κτιρίων.
Την ώρα που η γη άρχισε να τρέμει, η τηλεόραση έδειχνε αθλητικά. Αμέσως, οι οικογένειες έτρεξαν έξω από τις πολυκατοικίες.
Εκείνοι που δεν πρόλαβαν ήταν οι ένοικοι της οκταόροφης πολυκατοικίας στην πλατεία Ιπποδρομίου, οι οποίοι δυστυχώς καταπλακώθηκαν και σκοτώθηκαν, αφού το κτίριο κατέρρευσε. Παρόλο που είχαν περάσει σχεδόν 30 χρόνια, όταν η εκπομπή πραγματοποίησε το αφιέρωμα στους φονικούς σεισμούς της Ελλάδας, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης που μίλησαν στην κάμερα, όχι μόνο δεν είχαν ξεχάσει το καλοκαίρι του ’78, αλλά πολλοί από αυτούς, είχαν ακόμα εφιάλτες.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο φονικός σεισμός των 7,5 ρίχτερ που έπληξε κυρίως την Σαντορίνη και προκάλεσε τσουνάμι μέχρι την Κάλυμνο. Γιατί η κυβέρνηση Καραμανλή αρνήθηκε τη Βρετανική βοήθεια
Δείτε στο πρώτο μέρος του αφιερώματος το χτύπημα του Εγκέλαδου, τις ζημιές και τις πρώτες αντιδράσεις.
Αμέσως μετά τον σεισμό, η κρατική μηχανή προσπάθησε να κινητοποιηθεί όσο πιο γρήγορα μπορούσε. Ωστόσο, υπάρχουν μάρτυρες που ανέφεραν ειδικά για την πολυκατοικία της Ιπποδρομίου ότι δεν στήθηκε επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων, αλλά επιχείρηση καθαρισμού. Ο σεισμός της Θεσσαλονίκης ήταν η αφορμή για να καθιερωθεί το μαρκάρισμα των κτιρίων με κόκκινο, κίτρινο και πράσινο χρώμα, ανάλογα με τις ζημιές που είχαν υποστεί και το κατά πόσο ήταν κατοικήσιμα ή όχι, σύστημα που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.
Δείτε το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στον σεισμό της Θεσσαλονίκης με την επιχείρηση διάσωσης και τον έλεγχο και την καταγραφή των ζημιών.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Εφημερίδα “Μακεδονία”, Ιούνιος 1978
Διαβάστε στη “ΜτΧ”:Ακίρα Κουροσάβα, ο σκηνοθέτης που επηρεάστηκε από την εικόνα με τα χιλιάδες πτώματα του φονικού σεισμού στο Τόκιο. Στηρίχτηκε στον μεγάλο αδελφό του, αλλά αυτός αυτοκτόνησε όταν έμεινε άνεργος
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr