4 Ιουνίου 1913. Πλήθος κόσμου παρακολουθούσε στον γνωστό ιππόδρομο του Έπσομ το Αγγλικό ντέρμπυ. Ανάμεσα στους θεατές ξεχώριζε ο βασιλιάς Γεώργιος Ε΄μαζί με τη βασίλισσα.
Ξαφνικά μια γυναίκα πετάχτηκε στον ιππόδρομο και παρασύρθηκε από το άλογο που κάλπαζε με τεράστια ταχύτητα. Η γυναίκα ήταν η Έμιλυ Ντέιβιντσον, βρετανίδα σουφραζέτα, η οποία παρασύρθηκε από το άλογο που έτρεχε για τον βασιλιά Γεώργιο. Η συγκλονιστική στιγμή καταγράφηκε από τις κινηματογραφικές κάμερες που κάλυπταν το γεγονός.
Η Ντέιβιντσον μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Φρανκ Λόκχαρτ όπου άφησε την τελευταία της πνοή τέσσερις ημέρες αργότερα. Ο θάνατος της έγινε σύμβολο των γυναικών που μάχονταν για το δικαίωμα ψήφου.
Αν και η κάμερα κατέγραψε ακριβώς την σκηνή δεν είναι ξεκάθαρα όλα τα γεγονότα εκείνης της ημέρας. Δεν είναι βέβαιο αν η Ντέιβιντσον ήθελε να αυτοκτονήσει. Η φίλη της Μάρι Λι είχε αποκαλύψει ότι είχε συναντηθεί μαζί της την προηγούμενη ημέρα και της είχε πει με περιπαιχτικό ύφος ότι θα παρακολουθούσε το αγγλικό ντέρμπυ στον ιππόδρομο. Όταν τη ρώτησε τι σκόπευε να κάνει, η Ντέιβιντσον της απάντησε: “Κοίτα τις αυριανές απογευματινές εφημερίδες”.
Οι ένορκοι αποφάσισαν ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που οδηγούσαν στο ασφαλές συμπέρασμα της αυτοκτονίας. Σύμφωνα με την κρίση τους ο θάνατος της ήταν ένα ατύχημα.
Η αστυνομία και ο βασιλιάς Γεώργιος υποστήριζαν ότι ήταν μια τρελή γυναίκα που επέλεξε να γίνει μάρτυρας. Όπως φαίνεται στο βίντεο αποφεύγει τα πρώτα άλογα και στη συνέχεια στέκεται ήρεμα μπροστά από το άλογο του βασιλιά. Μαζί της είχε σημαίες με τα χρώματα των σουφραζέτων, βιολετί, άσπρο και πράσινο, και ένα μαντήλι.
Μερικοί υποστήριξαν ότι σκοπός της ήταν τα τυλίξει τις σημαίες στο άλογο του βασιλιά, προκειμένου να τερματίσει τον αγώνα με τα χρώματα των σουφραζετών, προκειμένου να κάνει δημόσια διαμαρτυρία.
Ποια ήταν
Η Έμιλι Ντέιβιντσον είχε γεννηθεί το 1872 στο Γκρινγουιτς στο Λονδίνο και από μικρή ηλικία έλαβε ανώτερη μόρφωση. Μελέτησε φιλολογία και όταν συγκέντρωσε αρκετά χρήματα ξεκίνησε σπουδές στο κολέγιο του St Hugh στην Οξφόρδη, απ’όπου δεν κατάφερε να πάρει το πτυχίο της παρά τις άριστες επιδόσεις της. Κι αυτό γιατί η Οξφόρδη δεν έδινε πτυχία σε γυναίκες!
Εργάστηκε σε εκκλησιαστικό σχολείο και παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα σε μαθητές.
Το 1906 πήρε μέρος στην μαχητική οργάνωση WSPU που είχε ιδρύσει το 1903 η Έμιλυ Πανκχερστ, όπου οι σουφραζέτες πραγματοποιούσαν αρκετές επιθέσεις προκειμένου να γίνουν γνωστά τα αιτήματα τους. Ήταν στέλεχος της οργάνωσης και αρχηγός των διαδηλώσεων που πραγματοποιούσαν. Η κόρη της Πάνκερστ την είχε αποκαλέσει μια από τις πιο τολμηρές και απερίσκεπτες γυναίκες του αγώνα. Η Ντέιβιντσον φυλακίστηκε πολλές φορές για τη δράση της και το 1912 εξαναγκάστηκε να λάβει τροφή διά της βίας. Για να ξεφύγει πήδηξε από ένα μπαλκόνι και κατάφερε να γλιτώσει με μερικά κατάγματα και τραυματισμούς στο κεφάλι. Ωστόσο, σύντομα τη συνέλαβαν ξανά και έμεινε για λίγες ακόμη ημέρες στη φυλακή. Όπως δήλωσε αργότερα σε εφημερίδα:
Έπεσα από το μπαλκόνι εσκεμμένα γιατί πιστεύω με όλη μου τη δύναμη ότι η θυσία της ανθρώπινης ζωής θα έκανε το έθνος να συνειδητοποιήσει τα βασανιστήρια που περνούν οι γυναίκες
Τα λόγια της επιβεβαιώθηκαν, καθώς ο θάνατος της ευαισθητοποίησε την κοινή γνώμη και αποτέλεσε ορόσημο για το κίνημα των σουφραζέτων.
Διαβάστε επίσης: Έσπαγαν βιτρίνες, έκαιγαν κτίρια, προπηλάκιζαν. Η φεμινίστρια που οργάνωσε το βίαιο κίνημα για να διεκδικήσει το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες. Η αστυνομία τις γρονθοκοπούσε με εντολή του Τσώρτσιλ
Ειδήσεις σήμερα:
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
- Βρετανία. Η στέψη του βασιλιά Καρόλου κόστισε 72 εκατομμύρια λίρες. «Φθηνότερη» από την κηδεία της μητέρας του Ελισάβετ
- Πώς θα είναι ο καιρός τα Χριστούγεννα. Τι λένε 8 μετεωρολογικά κέντρα
- Κυνηγός χτύπησε και εγκατέλειψε γεράκι στην Εύβοια
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ