Θαλής ο Μιλήσιος. Το ιστορικό ατμόπλοιο που “καλωδίωσε” τα νησιά και τα έβγαλε από την απομόνωση. Πως διασώθηκε (drone)

Θαλής ο Μιλήσιος. Το ιστορικό ατμόπλοιο που “καλωδίωσε” τα νησιά και τα έβγαλε από την απομόνωση. Πως διασώθηκε (drone)

Δίπλα στο πιο διάσημο ελληνικό πολεμικό πλοίο, το Θωρηκτό Αβέρωφ στο Τροκαντερό,  βρίσκεται το “Θαλής ο Μιλήσιος”.  Μπορεί να μην είναι τόσο γνωστό στο ευρύ κοινό, αλλά  “κουβαλά” την μεγάλη περιπέτεια της επικοινωνίας στη χώρα.

Πρόκειται για το παλαιότερο σωζόμενο πλοίο της Ελλάδας, ηλικίας άνω των 120 ετών.

Το καλωδιακό πλοίο “Θαλής ο Μιλήσιος” ανέλαβε το ιστορικό έργο να ενώσει τηλεπικοινωνιακά την ηπειρωτική με την νησιωτική Ελλάδα μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπήρξε το πρώτο καλωδιακό ελληνικό πλοίο που ανέλαβε υπηρεσία για την πόντιση και συντήρηση τηλεφωνικών καλωδίων μεταξύ των ελληνικών νησιών.

“Αβέρωφ” και “Θαλής ο Μιλήσιος” αγκυροβολημένα στο Τροκαντερό,  το καθένα με τη δική του ιστορία.  Φωτογραφία από βίντεο  UP STORIES

Κατά τη διάρκεια του πολέμου και οι ελάχιστες υποδομές επικοινωνίας είχαν καταστραφεί ολοκληρωτικά από τους Γερμανούς και όλα έπρεπε να ξεκινήσουν από την αρχή.

Ένα πλοίο με μήκος 50,25 μέτρων και πλάτος 9,75 μέτρα ανέλαβε να φέρει σε πέρας αυτό το δύσκολο έργο.

Η διαδρομή του

Το Θαλής ο Μιλήσιος” ήταν ένα μικρό ατμοκίνητο καλωδιακό πλοίο που κατασκευάστηκε στην Αμερική το 1909 με το όνομα “Joseph Henry”.  Παραχωρήθηκε στην Ελλάδα το 1947, περιήλθε στην κυριότητα του ΟΤΕ, μετονομάστηκε και ανέλαβε να αποκαταστήσει τις τηλεπικοινωνίες ανάμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά.

Χρησιμοποιήθηκε επί 40 χρόνια, για την πόντιση (βύθιση) αλλά και την επισκευή υποβρύχιων καλωδίων, με σκοπό την επέκταση και αποκατάσταση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου στο Αιγαίο.

Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του έως το 1983, οπότε και παροπλίστηκε, πόντισε 140 καλώδια και εκτέλεσε επισκευές σε περισσότερες από 630 γραμμές παλαιότερων καλωδίων.

Το “Θαλής ο Μιλήσιος”είναι το παλαιότερο καλωδιακό πλοίο στον κόσμο. Φωτογραφία: Μηχανή του Χρόνου

Το Θαλής ο Μιλήσιος” είναι το παλαιότερο καλωδιακό πλοίο στον κόσμο, το οποίο διατηρεί μέχρι σήμερα το αρχικό του μηχανοστάσιο με τις 2 πρωτότυπες ατμομηχανές προώσεως. Είναι το παλαιότερο πλοίο καταχωρημένο στα ελληνικά νηολόγια, με υψηλής στάθμης τεχνικές προδιαγραφές.

Όταν το 1947 παραχωρήθηκε στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε από τα αποκαλούμενα τρία “Τ”: Ταχυδρομείο, Τηλεγραφεία, Τηλεφωνία.

Το 1949 μεταφέρθηκε στον νεοσύστατο τότε ΟΤΕ, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Όλα αυτά τα χρόνια πόντιζε ή επιδιόρθωνε διαρκώς κατεστραμένα καλώδια από τις άγκυρες των πλοίων και τα δίχτυα των ψαράδων.

Πως σώθηκε

Όταν αποσύρθηκε θα πήγαινε  για “κόψιμο”, αλλά, με πρωτοβουλία των Ελλήνων εφοπλιστών, διασώθηκε και παραχωρήθηκε στο Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου

Πρόκειται για ένα πλωτό τηλεπικοινωνιακό μουσείο και παρά τα εμφανή σημάδια του χρόνου στο σκαρί του, καταφέρνει να εντυπωσιάζει το κοινό με την απαράμιλλη ναυτική ομορφιά του.

Τα σημάδια του χρόνου στο σκαρί του είναι εμφανή. Φωτογραφία από βίντεο UP STORIES

Σήμερα είναι αγκυροβολημένο στη μαρίνα του Παλαιού Φαλήρου, στο Τροκαντερό, λειτουργεί ως πλωτό μουσείο και είναι επισκέψιμο.

Ομοίωμα του καλωδιακού πλοίου «Θαλής ο Μιλήσιος» βρίσκεται στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ.

Δείτε στο βίντεο του UP STORIES τη συναρπαστική διαδρομή του θρυλικού πλοίου:

Θαλής ο Μιλήσιος.Το θρυλικό 120 ετών πλοίο που έστρωσε με καλώδια όλο το Αιγαίο και ένωσε την Ελλάδα

Δείτε επίσης:

«Είναι εκπληκτική εφεύρεση, αλλά ποιος θα το χρησιμοποιήσει;» Ποιος ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ που περιφρόνησε το τηλέφωνο μπροστά στον Γκράχαμ Μπελ

Το «πιο καταστροφικό όπλο της ιστορίας» πουλήθηκε έναντι 243.000 δολαρίων. Το κόκκινο τηλέφωνο του Χίτλερ, από το οποίο έδινε εντολές στους στρατηγούς

Θωρηκτό Αβέρωφ. Ο «τυχερός μπαρμπα-Γιώργος» που διέλυσε τον τουρκικό στόλο και εδραίωσε την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο. Πώς η ελληνική κυβέρνηση βρήκε 23,5 εκατομμύρια για την αγορά του

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr