Θαλάσσιο τείχος ετοιμάζεται να χτίσει το Μπαχρέιν για να αντιμετωπίσει την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Το μικρό κράτος αντιμετωπίζει ήδη την ακραία ζέστη και η άνοδος της θάλασσας θα μπορούσε να καταπιεί τμήματα των ακτών του, δήλωσε στο AFP ο υπουργός πετρελαίου και περιβάλλοντος, Μοχάμεντ μπιν Μουμπάρακ μπιν Ντάινα.
Μέχρι το επόμενο έτος, το μικροσκοπικό κράτος του Κόλπου θα αρχίσει να κατασκευάζει τις παράκτιες άμυνές του ενάντια στη στάθμη της θάλασσας που έχει αρχίσει να προχωρά, διευρύνοντας τις παραλίες, κατασκευάζοντας ψηλότερα θαλάσσια τείχη και ανυψώνοντας τη γη.
“Η κύρια απειλή είναι μια σιωπηλή απειλή, η οποία είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας”, δήλωσε στο γραφείο του στην πρωτεύουσα Μανάμα.
Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, μια ακραία άνοδος της στάθμης κατά πέντε μέτρα, θα κατακλύσει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς αεροδρομίου της.
Ακόμη και μια άνοδος κατά 0,5 έως δύο μέτρα θα μπορούσε να βυθίσει το πέντε έως 18% της συνολικής έκτασης του Μπαχρέιν, σύμφωνα με τον Σαμπάχ Αλτζενέιντ, επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Αραβικού Κόλπου στη Μανάμα.
Το Μπαχρέιν είναι το μοναδικό νησιωτικό κράτος μεταξύ των πλούσιων σε πλουτοπαραγωγικές πηγές χωρών που βρέχονται από τον Κόλπο. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του και των σημαντικότερων εγκαταστάσεών του βρίσκονται σε χαμηλές παράκτιες περιοχές σε ύψος μικρότερο από πέντε μέτρα πάνω από το νερό.
Άλλα νησιά σε όλο τον κόσμο απειλούνται επίσης από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη λιώνει τους πάγους και τους παγετώνες.
Κατά ειρωνικό τρόπο, το Μπαχρέιν είναι παραγωγός του πετρελαίου του οποίου οι ρύποι έχουν προκαλέσει την κλιματική κρίση.
“Πέτρινο τοίχος”
Οι αρχές του Μπαχρέιν έχουν ήδη καταγράψει άνοδο της στάθμης της θάλασσας από 1,6 χιλιοστά έως 3,4 χιλιοστά κάθε χρόνο από το 1976, δήλωσε ο μπιν Ντάινα.
Όμως, μέχρι το 2050, η στάθμη της θάλασσας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά τουλάχιστον 0,5 μέτρο, σύμφωνα με τον υπουργό, επικαλούμενος τη Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες θεωρούν την εκτίμηση συντηρητική.
Η άνοδος της θάλασσας επιδεινώνει τις πλημμύρες, απειλεί τις ακτές και θα μπορούσε να μολύνει τα ήδη λιγοστά αποθέματα υπόγειων υδάτων του Μπαχρέιν με αλμυρό θαλασσινό νερό.
“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες του Μπαχρέιν είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας”, δήλωσε ο μπιν Ντάινα.
“Είτε θα κάνουμε τις παραλίες πιο πλατιές είτε ένα βραχώδες τείχος για ορισμένες περιοχές, είτε θα ανακτήσουμε εδάφη πριν από την ακτή”.
Πρόκειται για μέρος ενός “λεπτομερούς σχεδίου” που θα ολοκληρωθεί σε “λιγότερο από 10 χρόνια” και θα χρηματοδοτηθεί από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό.
Το Μπαχρέιν, που κατατάσσεται από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Προσαρμογής του Πανεπιστημίου Notre Dame ως μία από τις πιο ευάλωτες στο κλίμα χώρες μεταξύ των αραβικών κρατών του Κόλπου, πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τις επικίνδυνες θερμοκρασίες σε μία από τις θερμότερες περιοχές της Γης.
Οι ακραίες θερμοκρασίες λόγω της επιταχυνόμενης κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να καταστήσουν μέρη του Κόλπου μη βιώσιμα μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες. Το Μπαχρέιν αισθάνεται ήδη τη ζέστη.
Αυτόν τον μήνα, έσπασε δύο φορές το ρεκόρ κατανάλωσης ενέργειας, καθώς οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 44 βαθμούς Κελσίου, στέλνοντας τα κλιματιστικά σε υπερλειτουργία.
Διπλός ρόλος
“Σε όλα τα προηγούμενα χρόνια, η ηλεκτρική ενέργεια δεν κατανάλωνε το ποσό των μεγαβάτ όπως φέτος, οπότε οι θερμοκρασίες αυξάνονται”, δήλωσε ο μπιν Ντάινα.
Για να συμβάλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, το Μπαχρέιν, ένας μικρής κλίμακας παραγωγός πετρελαίου, σχεδιάζει να μειώσει τις εκπομπές κατά 30 % έως το 2035 και να επεκτείνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να καλύψει το 10 % των αναγκών του κατά την ίδια περίοδο.
Επιδιώκει επίσης να διπλασιάσει τις εκτάσεις του που καλύπτονται από πράσινο και να τετραπλασιάσει την ποσότητα των μαγγρόβιων, που απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, μέσα στα επόμενα 12 χρόνια.
Ο μπιν Ντάινα δήλωσε ότι δεν βλέπει καμία αντίφαση στον διπλό του ρόλο ως υπουργού πετρελαίου και περιβάλλοντος – μια συγχώνευση που είναι συνηθισμένη στα πλούσια σε υδρογονάνθρακες κράτη του Κόλπου.
Η περιβαλλοντική αρχή του Κουβέιτ υπάγεται στο υπουργείο πετρελαίου και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επέλεξαν τον Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, ο οποίος ηγείται του κρατικού πετρελαϊκού γίγαντα ADNOC, ως πρόεδρο των επερχόμενων συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι.
“Το να έχουμε ένα άτομο που να ασχολείται ταυτόχρονα με το πετρέλαιο και το περιβάλλον, δείχνει πόσο σοβαρό είναι το Μπαχρέιν” για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, υποστήριξε ο μπιν Ντάινα.
Ο υπουργός “μπορεί να επιβάλει όλους τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς επί της πετρελαϊκής βιομηχανίας”, είπε, απορρίπτοντας το αντίστροφο ενδεχόμενο τα συμφέροντα των υδρογονανθράκων να υπερισχύουν των κλιματικών ανησυχιών.
Πηγή: AFP
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ