Διαψεύδει Έλληνας ερευνητής του Πανεπιστημίου της Γάνδης τις πληροφορίες ότι η ομάδα του κατέληξε «στην ύπαρξη τουλάχιστον 3,5 τόνων παράνομου εύφλεκτου υγρού» που προκάλεσε την έκρηξη μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, εκφράζοντας, παράλληλα, τη διαφωνία του με το πόρισμα του εθνικού φορέα διερεύνησης δυστυχημάτων, ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Η διάψευση έγινε μέσω της σελίδας Ellinika Hoaxes, που υποστηρίζει πως επικοινώνησε με τον ερευνητή Γεώργιο Μαραγκό, ο οποίος συνεργάστηκε με τον εθνικό φορέα που διορίστηκε από την κυβέρνηση τον Ιανουάριο 2023, τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Ο κ. Μαραγκός, κατά το δημοσίευμα, τώρα επικρίνει τις θέσεις του οργανισμού και πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για τη συνεργασία τους.
Κατά τον κ. Μαραγκό, η συνεργασία των επιστημόνων της Γάνδης με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ «περιορίστηκε στην προσφορά της επιστημονικής τους άποψης πάνω σε τρεις προκαταρτικές προσομοιώσεις, που τους απέστειλε ο πραγματογνώμονας Κώστας Λακαφώσης, για τις οποίες παρείχαν σχόλια».
Μετά τη χθεσινή πληροφορία για τη διάψευση και τη διαφαινόμενη διαφωνία με το πόρισμα του Εθνικού φορέα διερεύνησης δυστυχημάτων, (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), οπρόεδρος του Οργανισμού, δρ. Χρήστος Παπαδημητρίου, εξαπέλυσε βαριές κατηγορίες μέσω του ΣΚΑΪ, 100,3.
Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι ο κ. Ακού στο κομμάτι για την πυρόσφαιρα, βασίστηκε σε ανεπίσημες συνομιλίες με ειδικούς από το πανεπιστήμιο της Γάνδης, κάτι που ανάγκασε το πανεπιστήμιο να δηλώσει ότι διαφωνεί με το πόρισμα.
“Δέχθηκα απειλή, αλλά όχι από εγχώριο παράγοντα”
Στο ερώτημα αν ο ίδιος έχει δεχθεί απειλές, ήταν κατηγορηματικός: «Δέχθηκα απειλή, αλλά όχι από εγχώριο παράγοντα. Αλλά δεν θέλω να συνεχίσω άλλο. Εγώ θα συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου και δεν θα σταματήσω».
Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστος Παπαδημητρίου, είχε μιλήσει και στον Real Fm, αποκαλύπτοντας: «Είμαι καλά εκτός από ένα έλκος που απέκτησα στην θητεία μου. Δεύτερον, δεν σκοπεύω να αυτοκτονήσω. Τρίτον, δέχομαι απειλές. Σε αυτούς που με απειλούν διαμηνύω ότι θα το φτάσω μέχρι τέλος».
Τόνισε ακόμη ότι «η Ελλάδα δεν είναι Ουγκάντα» και, όπως σημειώνει, δεν μπορούν να αμφισβητούν ότι υπάρχει ενδεχόμενο η φωτιά να προκλήθηκε από τα έλαια σιλικόνης. «Όταν κάνεις τη διερεύνηση ενός ατυχήματος, πρέπει να την κάνεις με τρόπο ανοιχτό και να παίρνεις στοιχεία ακόμη και από εμπειρογνώμονες θυμάτων».
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr