Τέλος δόθηκε χθες το βράδυ (24/6) στην ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ (Wagner) εναντίον της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας, ύστερα από παρέμβαση του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.
Ο Λουκασένκο διαπραγματεύτηκε, με τη σύμφωνη γνώμη του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, συμφωνία με τον επικεφαλής της Βάγκνερ, Γιεβγκένι Πριγκόζιν για την αποκλιμάκωση της έντασης με αντάλλαγμα εγγυήσεις για την ασφάλεια των μισθοφόρων του.
Μετά τη συμφωνία Λουκασένκο-Πριγκόζιν, οι οποίοι γνωρίζονται μεταξύ τους 20 χρόνια, άρχισαν να αποχωρούν οι μαχητές της Βάγκνερ από το αρχηγείο του ρωσικού στρατού στην πόλη Ροστόφ στη νοτιοδυτική Ρωσία, το οποίο είχαν καταλάβει από το πρωί του Σαββάτου (24/6).
“Οι φάλαγγές μας κάνουν αναστροφή κι επιστρέφουν στα στρατόπεδα εκστρατείας, στην αντίθετη κατεύθυνση”, ανέφερε ο Πριγκόζιν σε ηχητικό μήνυμα που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.
Στη Λευκορωσία ο Πριγκόζιν
Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, ποινική έρευνα σε βάρος του Πριγκόζιν θα τεθεί στο αρχείο και θα του επιτραπεί να εγκατασταθεί στη λευκορωσική επικράτεια.
Αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο αρχηγός της Βάγκνερ εθεάθη να αποχωρεί από το αρχηγείο του ρωσικού στρατού στo Ροστόφ μέσα σε ένα SUV.
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ανάρτησε σχετικό βίντεο στο Telegram, όπου ο Πριγκόζιν εμφανίζεται να χαιρετά από το παράθυρο τον κόσμο που τον επευφημεί.
#Prigozhin left the headquarters of the Southern Military District in #Rostov by car. He was applauded and people came to shake hands. pic.twitter.com/LB9QGz318U
— NEXTA (@nexta_tv) June 24, 2023
Πληροφορίες για “καρατόμηση” Σοϊγκού και Γκερασίμοφ
Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο αρχηγός της Βάγκνερ δέχθηκε να κάνει πίσω με όρο να “ξηλωθούν” από τις θέσεις τους ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Άμυνας, Βαλέρι Γκερασίμοφ, με τους οποίους ο Πριγκόζιν είχε επανειλημμένως έρθει σε αντιπαράθεση.
Ο αρχηγός της μισθοφορικής οργάνωσης κατηγορούσε τους Σοϊγκού και Γκερασίμοφ για ανικανότητα και σειρά αποτυχιών και ηττών στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση από το Κρεμλίνο για τους δύο άνδρες.
Κρεμλίνο: “Ευγνώμων ο Πούτιν στον Λουκασένκο”
“Είμαστε ευγνώμονες προς τον πρόεδρο της Λευκορωσίας για αυτές τις προσπάθειες”, δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ και συμπλήρωσε ότι “η βραδινή συνομιλία μεταξύ των δύο προέδρων ήταν πολύ μακρά, ειλικρινά θερμή”.
Σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, η ανταρσία της Βάγκνερ “σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεάσει τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία”.
“Η ειδική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται. Οι στρατιώτες μας κατάφεραν να αποκρούσουν την αντεπίθεση της Ουκρανίας”, τόνισε ο Πεσκόφ.
Ζελένσκι: “Αποκαλύφθηκε το χάος στη Ρωσία. Αποσύρετε τα στρατεύματά σας”
Αναφερόμενος στην ανταρσία της Βάγκνερ, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο χθες (24/6) για “πλήρες χάος” στη Ρωσία.
Τόνισε επίσης ότι “οι Ουκρανοί δεν θα σιωπήσουν”, “δεν θα παραμείνουν αδρανείς” και “η ασφάλεια της ανατολικής πτέρυγας της Ευρώπης εξαρτάται αυστηρά από την άμυνά μας”.
Κλείνοντας, απευθυνόμενος στον Πούτιν στα ρωσικά, ο Ζελένσκι είπε: “Όσο περισσότερο παραμένουν τα στρατεύματά σας σε ουκρανικό έδαφος, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η καταστροφή που θα φέρουν στη Ρωσία”.
Το χρονικό της έντασης
Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή (23/6), όταν ο Πριγκόζιν κατηγόρησε ανοιχτά τον ρωσικό στρατό ότι επιτέθηκε σε στρατόπεδο της μισθοφορικής οργάνωσης.
Έδωσε όρκο για σκληρά αντίποινα και κάλεσε τους Ρώσους στρατιώτες να ενωθούν με τους μαχητές της Βάγκνερ, για να βάλουν τέλος “στο χάος που επικρατεί στη χώρα”.
“Το κακό που προκάλεσε η στρατιωτική ηγεσία της χώρας πρέπει να σταματήσει. Αυτοί που σκότωσαν σήμερα τα αγόρια μας και κατέστρεψαν τις ζωές δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών μας θα τιμωρηθούν”, δήλωσε ο Πριγκόζιν και προσέθεσε:
“Ζητώ να μην αντισταθεί κανείς. Όποιος αντιστέκεται, θα τον θεωρήσουμε απειλή και θα τον καταστρέψουμε αμέσως”.
Η κρίση οξύνθηκε περαιτέρω καθώς ο επικεφαλής της Βάγκνερ και μέχρι πρότινος πιστός σύμμαχος του Πούτιν, ανακοίνωσε πως οι μαχητές του εισήλθαν στην πόλη του Ροστόφ και κατέλαβαν κρίσιμης σημασίας στρατιωτικές υποδομές.
Το Ροστόφ βρίσκεται 20 χιλιόμετρα από τα ρωσοουκρανικά σύνορα και έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, καθώς από εκεί συντονίζονται όλες οι επιχειρήσεις στα νότια ουκρανικά μέτωπα.
Αφού έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Ροστόφ, οι δυνάμεις της Βάγκνερ κινήθηκαν προς τη Μόσχα, φτάνοντας σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων από τη ρωσική πρωτεύουσα.
Η Μόσχα, βλέποντας τα στρατεύματα της Βάγκνερ να κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς προς αυτήν, είχε προετοιμαστεί, στήνοντας σημεία ελέγχου με τεθωρακισμένα οχήματα και στρατιώτες στη νότια άκρη της πόλης.
Η Κόκκινη Πλατεία έκλεισε και ο δήμαρχος κάλεσε τους οδηγούς να μείνουν μακριά από ορισμένους δρόμους. Διεθνείς αναλυτές κάνουν λόγο για τη σοβαρότερη απειλή που έχει αντιμετωπίσει ο Πούτιν από τότε που ανέλαβε τα ηνία της Ρωσίας.
Χθες το πρωί, σε έκτακτο διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε πως οι “προδότες” οι οποίοι στασίασαν “θα τιμωρούνταν”, κάνοντας λόγο για “πισώπλατη μαχαιριά”.
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr