Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στην Ελλάδα καταγράφεται ο χαμηλότερος αριθμός ημερών αναρρωτικής αδείας ετησίως, κάτω από πέντε, την ώρα που στη Νορβηγία ο μέσος όρος ημερών αναρρωτικής αδείας ανά εργαζόμενο ετησίως υπερβαίνει τις 25, ενώ και στη Γερμανία, ο αντίστοιχος μέσος όρος υπερβαίνει τις 15 ημέρες.
Η Ελλάδα απέχει πολύ και από τον μέσο όρο των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, ο οποίος είναι 14 ημέρες. Μόνο μία ακόμη από τις χώρες του μεσογειακού Νότου, η Ιταλία, βρίσκεται χαμηλά στη σχετική κατάταξη, με τον μέσο όρο ημερών αναρρωτικής αδείας ανά εργαζόμενο να είναι κάτω από δέκα σε ετήσια βάση.
Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για το ποσοστό εργαζομένων που απουσιάζουν από τη δουλειά τους. Το β΄ τρίμηνο του 2024 το σχετικό ποσοστό στην Ελλάδα ήταν 3,10%, το δεύτερο χαμηλότερο μετά τη Ρουμανία (1,8%), με τον μέσο όρο στις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης να είναι 10,40% και 9,70% αντιστοίχως. Στους άνδρες ειδικότερα το ποσοστό στην Ελλάδα είναι 2% και στις γυναίκες 4,6%. Ποια χώρα βρίσκεται στην κορυφή; Η Νορβηγία και πάλι, με το ποσοστό επί του συνόλου των εργαζομένων που απουσίαζαν από την εργασίατους να ανέρχεται κατά το β΄ τρίμηνο του 2024 σε 17,10%. Στις δύο επόμενες θέσεις βρίσκονται η Σουηδία και η Φινλανδία, με τα ποσοστά να διαμορφώνονται σε 15,10% και 14,80% αντιστοίχως.
Τα πολύ υψηλά ποσοστά στις σκανδιναβικές και ευρύτερα στις βορειοευρωπαϊκές χώρες είναι αποτέλεσμα αρκετών παραγόντων: του συστήματος εργασιακών σχέσεων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με περισσότερα προνόμια για τους εργαζομένους σε σύγκριση με το ελληνικό, αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού, που οδηγεί σε συχνότερα προβλήματα υγείας. Τι ισχύει στην Ελλάδα; Δεν είναι λίγες φορές που οι εργαζόμενοι, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, αποφεύγουν να ζητήσουν αναρρωτική άδεια, υπό τον φόβο της δυσμενούς εξέλιξης στη δουλειά τους σε επόμενη φάση. Εξάλλου, η εναλλακτική της τηλεργασίας που καθιερώθηκε από την πανδημία κι έπειτα έχει ως συνέπεια πολλοί εργαζόμενοι, ακόμη και αν ασθενούν, να δουλεύουν. Στην Ελλάδα, άλλωστε, πολλοί από τους συνταξιούχους συνεχίζουν να εργάζονται, όπως αποδείχθηκε από τα στοιχεία του ΕΦΚΑ.
Επίσης, βάσει των στοιχείων της Eurostat, οι Ελληνες εργάζονται περισσότερες ώρες την εβδομάδα από όλους τους άλλους Ευρωπαίους. Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα ηλικίας 20-64 ετών εργάζονται εβδομαδιαίως για την κύρια εργασία τους 39,9 ώρες (στοιχεία 2023), τις περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ε.Ε. Κοντά στα επίπεδα της Ελλάδας βρίσκονται η Ρουμανία (39,5 ώρες), η Πολωνία (39,3 ώρες) και η Βουλγαρία. Η χώρα όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν τις λιγότερες ώρες την εβδομάδα είναι η Ολλανδία (32,2 ώρες) και ακολουθούν η Αυστρία (33,6 ώρες) και η Γερμανία (34 ώρες). Ο μέσος όρος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι 36,1 ώρες.
Ίντιρα Γκάντι και Μπεναζίρ Μπούτο. Οι «Σιδηρές Κυρίες» της Ινδίας και του Πακιστάν που δολοφονήθηκαν
Ειδήσεις σήμερα:
- ΗΠΑ. Επιχείρηση-σκούπα για παράτυπους μετανάστες στο Σικάγο από την επομένη της ορκωμοσίας Τραμπ
- Η οικογένεια Τραμπ επιστρέφει στον Λευκό Οίκο. Ο ρόλος που θα αναλάβει το κάθε μέλος
- Ποιοι φορολογούμενοι θα δουν μειώσεις φόρων και ελαφρύνσεις στη δήλωση του 2025. Οι αλλαγές στην διαδικασία υποβολής των δηλώσεων
- Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας με τη Χαμάς
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ