Ανάμεσα στα έργα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής ήταν και το πρώην βασιλικό Κτήμα στο Τατόι, για το οποίο ανέφερε πως μετατρέπεται σε αγροδιατροφική μονάδα με περιπατητικές διαδρομές, ανοιχτό σε όλους τους επισκέπτες.
Το κτήμα έχει έκταση 47.427 στρέμματα. Ανάμεσα στα κτίρια δεσπόζει το θερινό ανάκτορο που ξεκίνησε να κατασκευάζεται από τον Γεώργιο Α΄το 1884. Έχει συνολικό εμβαδό 1.100 τ.μ. και αποτελεί αντίγραφο από το συγκρότημα των ανακτόρων του “Πέτερχοφ” που ανήκε στον τσάρο Αλέξανδρο Β’, θείο της βασίλισσας Όλγας, γυναίκας του Γεωργίου.
Ο πρώτος ιδιοκτήτης του προτίμησε ένα έτοιμο σχέδιο και απέρριψε τις εισηγήσεις του Τσίλερ για πολυτελή έπαυλη, όπως στις Βερσαλίες. Φοβόταν ότι θα είχε την ίδια τύχη με τον προκάτοχό του Όθωνα που εκδιώχθηκε από την Ελλάδα και θα έμπαινε σε περιττά έξοδα.
Πριν διαβάσετε την ιστορία του κτήματος Τατοΐου, που ανέδειξε διεξοδικά με άρθρα και εκπομπές η “Μηχανή του Χρόνου”, δείτε μια εντυπωσιακή καταγραφή από ψηλά:
Το Τατόι υπήρξε θέατρο πολιτικής ίντριγκας και σημαντικών εξελίξεων που καθόρισαν την ιστορία της Ελλάδας. Τρεις κυβερνήσεις ορκίσθηκαν στο ανάκτορο και σημαντικές προσωπικότητες πέρασαν από τα σαλόνια του θερινού ανακτόρου αφήνοντας το αποτύπωμά τους είτε με θετικό είτε με αρνητικό τρόπο.
Το ανάκτορο σφραγίστηκε το 1967, όταν ο Κωνσταντίνος έφυγε για τη Ρώμη με την οικογένεια του μετά το αποτυχημένο κίνημα κατά των συνταγματαρχών.
Το κτήμα περιήλθε στο δημόσιο τρεις φορές: το 1924, το 1973 και το 1994.
Την τελευταία φορά υπήρξε έντονη αντιδικία καθώς ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Υποστήριξε ότι το κτήμα αποκτήθηκε από τους προγόνους του με νόμιμα μέσα και επομένως επρόκειτο για περιουσία που κληρονόμησε. Το ελληνικό κράτος υποστήριξε ότι η ιδιοκτησία αυτή σχετιζόταν με το θεσμό της μοναρχίας και επομένως, μόλις καταργήθηκε η μοναρχία, η ιδιοκτησία έπρεπε να επανέλθει στο δημόσιο αυτόματα.
Το δικαστήριο δικαίωσε τον τέως. Αποφάνθηκε ότι το κτήμα Τατοΐου, το κτήμα Πολυδένδρι και το Μον Ρεπό αποτελούσαν ιδιωτική περιουσία και ότι η Ελληνική Δημοκρατία έπρεπε να πληρώσει εύλογη αποζημίωση στη τέως βασιλική οικογένεια, αν ήθελε να διατηρήσει στην ιδιοκτησία της αυτά τα ακίνητα και εκτάσεις. Η τέως βασιλική οικογένεια τελικά αποζημιώθηκε και τον Μάρτιο του 2003 το Τατόι περιήλθε στην κυριότητα του κράτους και κηρύχθηκε διατηρητέο. Από τότε περιμένει την επόμενη ημέρα…
Η “προϊστορία” του κτήματος
Το Τατόι κατά την τουρκοκρατία αποτελούνταν από τρία τσιφλίκια. Τα δυο από αυτά ανήκαν στην οικογένεια του Μουφτή, δηλαδή του θρησκευτικού αρχηγού της Αθήνας και το τρίτο στον Ομέρ πασά της Καρύστου. Στην απελευθέρωση τα τσιφλίκια πήραν οι Κατακουζηνοί και οι Σούτσοι, ισχυρές οικογένειες από το Φανάρι. Όταν το αγόρασε εξ ολοκλήρου ο Σκαρλάτος Σούτσος, πολλοί λήσταρχοι βρήκαν καταφύγιο στις εκτάσεις του. Το 1872 ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ αγόρασε μια αρχική έκταση 20.000 στρεμμάτων και έτσι ξεκίνησε η βασιλική ιστορία του κτήματος.
Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» πώς αγόρασε το κτήμα ο Γεώργιος ο Α’ και που ήθελε αρχικά να χτίσει τα καλοκαιρινά ανάκτορα. Όταν κατέληξε στο Τατόι, έχτισε αρχικά ένα μικρό κτίριο, που θύμιζε περισσότερο ξενώνα, παρά παλάτι.
Μπείτε στα άδυτα του πρώην ανάκτορου στο Τατόι:
Δείτε πως ήταν το υπνοδωμάτιο της βασίλισσας και η περίφημη μαρμάρινη μπανιέρα της Όλγας. Εντυπωσιακές εικόνες από τη σοφίτα – καταφύγιο του τότε διαδόχου Κωνσταντίνου (βίντεο)
Ειδήσεις σήμερα:
- Σκυλίτσα στην Κωνσταντινούπολη μετέφερε το ετοιμοθάνατο κουτάβι της σε κτηνιατρείο. Η συγκινητική ιστορία (βίντεο)
- Τα αυτόφωρα θα λειτουργούν Σαββατοκύριακα και αργίες με εντολή της πρόεδρου του Αρείου Πάγου
- Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπερπολυτελές λουτρό στην Πομπηία. Ανακάλυψη που «γίνεται μία φορά τον αιώνα» λένε οι ειδικοί
- Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. Στη θέση του ο Σερραίος πολιτικός Τάσος Χατζηβασιλείου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ