Τάλως, το πρώτο “ρομπότ” της ανθρωπότητας. Προστάτευε την Κρήτη και εξουδετερώθηκε από τους Αργοναύτες. Η σύγχρονη επιρροή του

Τάλως, το πρώτο “ρομπότ” της ανθρωπότητας. Προστάτευε την Κρήτη και εξουδετερώθηκε από τους Αργοναύτες. Η σύγχρονη επιρροή του

του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο Τάλως ήταν ένα γιγάντιο χάλκινο αυτόματο (ρομπότ) 30 μέτρων που βρισκόταν στην Κρήτη και την προστάτευε από πειρατές και εισβολείς.

Κάθε μέρα γύριζε τρεις φορές τις ακτές του νησιού. Αν τυχόν έβλεπε κάποιο εχθρικό πλοίο να πλησιάζει το βύθιζε πετώντας του μεγάλα βράχια.

Καθώς ο μύθος του Τάλου θεωρείται η παλαιότερη αναφορά σε ρομπότ, το όνομά του σήμερα είναι πολύ δημοφιλές σε βιντεοπαιχνίδια και έργα επιστημονικής φαντασίας.

Παραλλαγές του μύθου

Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές ή εκδοχές του μύθου του Τάλου. Μάλιστα, το όνομά του καταγράφεται και ως Τάλος ή Τάλων. Ο πιο γνωστός μύθος είναι ότι κατασκευάστηκε από τον Ήφαιστο κατόπιν αιτήματος του Δία, για να προστατεύει την ερωμένη του, Ευρώπη, που την είχε παντρέψει με τον Αστερίωνα, βασιλιά της Κρήτης.

Ο Τάλως στον εμπροσθότυπο ασημένιου δίδραχμου της Φαιστού που χρονολογείται γύρω στο 300 π.Χ. (Νομισματική Συλλογή της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας, Παρίσι). Ο Τάλως (“Τάλων”) έχει απεικονιστεί με φτερά και να πετάει ογκόλιθους στους εχθρούς της Κρήτης. Πηγή: Wikipedia.

Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, ο Δίας το έκανε δώρο στον Μίνωα, που ήταν γιος του με την Ευρώπη.

Μία λιγότερο γνωστή παραλλαγή του μύθου αναφέρει ότι ο Τάλως ήταν επιζών από την Εποχή του Χαλκού και απόγονος της λεγόμενης «θρασύδειλης φυλής» (χαλκοῦ γένους).

Κάθε μέρα ο Τάλως γύριζε τρεις φορές τις ακτές του νησιού. Αν τυχόν έβλεπε κάποιο εχθρικό πλοίο να πλησιάζει, το βύθιζε πετώντας του μεγάλα βράχια.

Άγαλμα του Τάλου του Βρετανού γλύπτη Μάικλ Άιρτον στο Κέιμπριτζ. Πηγή: Wikipedia

Το Ιχώρ

Ο Τάλως είχε μια φλέβα, που ξεκινούσε από τον λαιμό και έφθανε μέχρι τον αστράγαλό του. Εκεί έκλεινε μ’ ένα χάλκινο καρφί. Στη φλέβα του κυλούσε το ιχώρ, το «αίμα των θεών». Όταν ο Ιάσονας πήρε το Χρυσόμαλλο Δέρας και τη Μήδεια, έπλευσε με την Αργώ και τους άλλους Αργοναύτες προς τις ακτές την Κρήτη.

Ως φύλακας του νησιού, ο Τάλως κράτησε μακριά την Αργώ εκτοξεύοντας εναντίον της μεγάλους ογκόλιθους.

Σύμφωνα με τον ψευδό-Απολλόδωρο, τότε η Μήδεια κατάφερε να κάνει τον Τάλω να βγάλει το καρφί από τη φλέβα του και να πεθάνει. Αυτό το κατάφερε είτε τρελαίνοντας τον με ναρκωτικά, είτε εξαπατώντας τον να νομίζει ότι θα γίνει αθάνατος.

Ο Απολλώνιος ο Ρόδιος καταγράφει ότι η Μήδεια από την Αργώ υπνώτισε τον Τάλω και του έστειλε στον ύπνο του τις Κέρες, γυναίκειους δαίμονες θανάτου.

Το αποτέλεσμα ήταν ο Τάλως ήταν να βγάλει το καρφί και να πεθάνει καθώς το ιχώρ έφυγε μέσα από τη φλέβα του «σαν λιωμένος μόλυβδος».

Λεπτομέρεια από παράσταση ετρουσκικού αγγείου του 5ου αιώνα π.Χ. που δείχνει το θάνατο του Τάλου. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Τζάτα στο Ρούβο ντι Πούλια. Πηγή: Wikipedia

Ο Τάλως σήμερα

Στη σύγχρονη εποχή, ο Τάλως είναι πολύ δημοφιλής μορφή ως «κακός» ή προηγμένο οπλικό σύστημα ή διαστημική βάση σε πολλά βιντεοπαιχνίδια, αλλά και σε κινούμενα σχέδια ταινίες επιστημονικής φαντασίας σε όλο τον κόσμο. Έχει εμφανιστεί και στην ταινία του 1963 “Ο Ιάσων και οι Αργοναύτες”.

Ο Τάλως στην ταινία “Ο Ιάσων και οι Αργοναύτες” του 1963

Επίσης, το όνομά του έχει δοθεί σ’ ένα πύραυλο εδάφους αερός του Αμερικανικού ναυτικού (RIM-8 Talos) και μία υπερ-στολή του αμερικανικού στρατού, τύπου «Άιρον Μαν», τελευταίας τεχνολογίας.

 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.