Κόκκινα αυγά, λαγουδάκια και κοτοπουλάκια, είναι μερικά από τα σύμβολα της γιορτής του Πάσχα.
Κοσμούν από τις λαμπάδες και τα γλυκίσματα, μέχρι τις χαρτοπετσέτες και τα τραπεζομάντηλα του γιορτινού τραπεζιού. Τα φωτεινά ανοιξιάτικα χρώματα και τα αξιολάτρευτα ζωάκια δεσπόζουν στους στολισμούς και στις εικόνες που αφορούν αυτή τη μεγάλη γιορτή.
Τι συμβαίνει, όμως, όταν τα έθιμα πηγαίνουν ένα βήμα πιο πέρα από τις αισθητικές παρεμβάσεις και τα στολίδια, και φτάνουν στο σημείο να επηρεάσουν ζωές;
Στα πλαίσια των πασχαλινών εθίμων, πολλοί γονείς αγοράζουν στα παιδιά τους μικρά κοτοπουλάκια, για να ενισχύσουν την εορταστική ατμόσφαιρα και να τα κάνουν χαρούμενα. Παρότι τα ζωάκια αυτά είναι τρισχαριτωμένα, και υπό ιδανικές συνθήκες θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν εποικοδομητικό τρόπο να έρθουν σε επαφή τα παιδιά με τη φύση, τα πράγματα δεν λειτουργούν ποτέ τόσο ιδανικά.
Μικρά κοτοπουλάκια πωλούνται παράνομα με σκοπό το κέρδος, αψηφώντας τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να γίνουν με ασφάλεια τέτοιες ενέργειες. Τα κοτοπουλάκια ζουν σε εντελώς ακατάλληλες συνθήκες, και τις περισσότερες φορές εγκαταλείπονται αφού μεγαλώσουν λίγο, και αφού περάσει η περίοδος των γιορτών. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα ζώα δεν είναι παιχνίδια – είναι ζωντανά πλάσματα με συναισθήματα και προτιμήσεις, που νιώθουν πόνο και φόβο. Το παράνομο εμπόριο των πουλερικών, δυστυχώς, είναι αρκετά διαδεδομένο στη χώρα μας, ειδικά στην επαρχία.
Επικοινωνήσαμε με τον κ. Στέλιο Γερονυμάκη από το ΕΚΠΑΖ – Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων, ο οποίος μας είπε περισσότερα για το παράνομο εμπόριο πουλερικών, καθώς και τι πρέπει να κάνουμε αν συναντήσουμε το συγκεκριμένο φαινόμενο.
Στις πόλεις εμφανίζεται περισσότερο κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα και των Χριστουγέννων, λόγω των διάφορων εθίμων που ωθούν τους ανθρώπους να αγοράσουν και να μεγαλώσουν κοτοπουλάκια και παπάκια. Αυτά βέβαια μετά εγκαταλείπονται στον δρόμο, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν έχουν πού να τα πάνε και δεν γνωρίζουν τι να τα κάνουν. Το εμπόριο καλύπτεται από ένα πέπλο ανομίας – βλέπουμε μεγάλα οχήματα στα οποία δεν επικρατούν σωστές συνθήκες, δεν τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες, τα ζώα είναι αμφιβόλου προέλευσης και αμφιβόλου υγείας.
Τα ζώα βρίσκονται σε ασφυκτική κατάσταση, σε κλουβιά το ένα πάνω στο άλλο. Δεν τους παρέχουν τροφή και νερό προκειμένου να μην υπάρχουν περιττώματα αλλά και να μη λερώνονται και έχουν άσχημη εικόνα. Επίσης, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει όλα αυτά τα ζώα να έχουν ελεγχθεί από κτηνίατρο ή να συνοδεύονται από πιστοποιητικά υγείας και εμβολιασμού, κάτι που δυστυχώς δεν συμβαίνει
Αν δούμε κάτι τέτοιο, μπορούμε να δράσουμε επικαλούμενοι το νόμο περί συνθηκών ευζωίας των ζώων, και να καλέσουμε άμεσα την αστυνομία δίνοντας όσα περισσότερα στοιχεία γίνεται – έναν αριθμό πινακίδας, το στίγμα του οχήματος – ώστε να αναλάβει η αστυνομία τη διαδικασία. Αν τους βρούμε σε λαϊκή αγορά ή σε κάποιο πανηγύρι, τονίζουμε στον αστυνομικό ότι τα ζώα πρέπει να κατασχεθούν σε περίπτωση που δεν υπάρχει συνεργασία με κάποιον Δήμο ή με κάποιον φορέα.
Ειδήσεις σήμερα:
- Το μοιρολόι της Παναγίας στις Καρυές Χίου. Ένα έθιμο που διαδραματίζεται μετά το τέλος της ακολουθίας των Παθών (βίντεο)
- Ποιες ώρες θα λειτουργήσουν τα καταστήματα την Μ. Παρασκευή. Υποχρεωτική ημιαργία για τα καταστήματα
- “Λαβράκι” της ΑΑΔΕ σε κρυφά Airbnb με κέρδη άνω των 8 εκατ. ευρώ. Πως τα εντόπισαν
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr