Στον κόλπο της Ελευσίνας, επτά παροπλισμένα πλοία κεντρίζουν το βλέμμα του κάθε ταξιδιώτη. Είναι ορατά από διαφορετικά σημεία της εθνικής οδού και εντυπωσιάζουν για την υπερκατασκευή τους, καθώς όλα διαθέτουν γεωτρύπανα.
Πέντε από αυτά βρίσκονται τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο και τα άλλα δύο βρίσκονται αγκυροβολημένα σε απόσταση ενός περίπου μιλίου.
Τα πλωτά γεωτρύπανα έχουν “παροπλιστεί” και σαπίζουν στα νερά της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2023.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του οικονομικού τύπου τα πλωτά γεωτρύπανα μεταφέρθηκαν το 2017 στον κόλπο της Ελευσίνας και μέχρι σήμερα παραμένουν ακινητοποιημένα στο Β’ Καραβοστάσι, που βρίσκεται απέναντι από τη Βίλα Ευταξία.
Ανήκαν στην εταιρεία υποβρύχιων εξορύξεων πετρελαίου Ocean Rig, συμφερόντων του Έλληνα εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου. Ήταν μια από τις μεγάλες ναυτιλιακές της διεθνούς off shore βιομηχανίας που ειδικεύεται στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, αερίου και πετρελαίου, από υπεράκτια κοιτάσματα μεγάλου βάθους.
Τελικά η Ocean Rig, το 2018 εξαγοράστηκε από την ελβετική Transocean Ltd. έναντι 2,7 δισ. δολαρίων. Δύο από τα πλωτά γεωτρύπανα, το OCEAN RIG MYLOS και το OCEAN RIG APOLLO θεωρούνται από τα καλύτερα, καθώς έχουν δυνατότητες για γεωτρήσεις σε μεγάλα βάθη.
Το Mylos ναυπηγήθηκε το 2013 στην Νότια Κορέα. Είχε δυνατότητες γεώτρησης σε βάθος νερού από 500 μέτρα (1640 πόδια) σε 3650 μέτρα (12000 πόδια). Είχε τεχνολογία ώστε να μπορεί να παραμένει με ιδία μέσα στο ίδιο σημείο ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.
Τα υπόλοιπα πέντε ονομάζονται: DISCOVERER CLEAR LEADER, OCEAN RIG OLYMPIA, OCEAN RIG ATHENA, DEEPWATER CHAMPION και DISCOVERER AMERICAS.
Ένα απέραντο “νεκροταφείο πλοίων”
Ο κόλπος της Ελευσίνας, ούτως ή άλλως επιβαρυμένος από το ναυπηγείο του Σκαραμαγκά και τα διυλιστήρια πετρελαίου του Ασπρόπυργου, υφίσταται ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση από τα πλοία που αφήνονται στη φθορά του χρόνου και της εγκατάλειψης.
Στο βυθό ή σχεδόν στο βυθό του κόλπου κείτονται “κουφάρια” ναυαγισμένων πλοίων. Eκεί βρίσκονται π.χ. το κρουαζιερόπλοιο Meditarrean Sky αλλά και το δεξαμενόπλοιο Noor 1, το οποίο βρέθηκε το καλοκαίρι του 2014 με δύο τόνους ηρωίνης, το μεγαλύτερο φορτίο που έχει κατασχεθεί ποτέ επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Αν προσθέσει κανείς και τα παραπάνω πλωτά γεωτρύπανα, συνειδητοποιεί ότι η ρύπανση της θάλασσας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη και οι επιπτώσεις για το υδάτινο οικοσύστημα και τους κατοίκους της πόλης ακόμη πιο δυσμενείς.
Δείτε τα επτά πλωτά γεωτρύπανα που σαπίζουν στον κόλπο της Ελευσίνας στο βίντεο του συνεργάτη μας, Michael Miller:
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Michael Miller
Ειδήσεις σήμερα:
- Ο Μητσοτάκης διέγραψε από τη ΝΔ τον Αντώνη Σαμαρά. Τι του καταλογίζει o πρωθυπουργός. Η απάντηση Σαμαρά
- Η έκκληση του επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα. Σε εξέλιξη η διάσκεψη COP29. Τι αναφέρει
- Συνεχίζονται και κορυφώνονται αύριο οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr