Η συγκινητική επίσκεψη του Σπύρου Μουστακλή στο Πολυτεχνείο μετά την πτώση της Χούντας. Οι βασανιστές τον άφησαν παράλυτο (βίντεο)

Η συγκινητική επίσκεψη του Σπύρου Μουστακλή στο Πολυτεχνείο μετά την πτώση της Χούντας. Οι βασανιστές τον άφησαν παράλυτο (βίντεο)

“Θα σε κάνω να ακούς ΕΣΑ και να τρέμεις”. Αυτά ήταν τα λόγια του διαβόητου βασανιστή Αναστάσιου Σπανού, όταν μπήκε στο κελί του ταγματάρχη Σπύρου Μουστακλή για να τον βασανίσει.

Ο Μουστακλής ήταν από τους ελάχιστους στρατιωτικούς ο οποίος κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας αντιστάθηκαν έμπρακτα. Συμμετείχε στο Κίνημα του Ναυτικού ως ταγματάρχης.

Το σχέδιο προδόθηκε με αποτέλεσμα να συλληφθεί μαζί με άλλους στις 22 Μαΐου 1973.

Φυλακίστηκε στα κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ (σημερινό Πάρκο Ελευθερίας), όπου βασανίστηκε για περισσότερες από 45 ημέρες. Τα βασανιστήρια που υπέστη ήταν μεσαιωνικά.

Τα χτυπήματα του προκάλεσαν εγκεφαλική αιμορραγία. Παρά την δραματική κατάστασή του μεταφέρθηκε με καθυστέρηση πολλών ωρών στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, με ψεύτικο όνομα “Μιχαηλίδης”.

Οι βασανιστές του δήλωσαν ψευδώς ότι υπήρξε θύμα τροχαίου στον Ιππόδρομο. Από τα χτυπήματα προκλήθηκε ολική παράλυση των δεξιών του άνω και κάτω άκρων.

Η γυναίκα του τον εντόπισε μετά από αγωνιώδη έρευνα 47 ημερών. Η Χριστίνα Μουστακλή ως ιατρός κατάλαβε ότι η ζωή του κρεμόταν από μια κλωστή. Ζήτησε επειγόντως ιατρικό συμβούλιο, αλλά πέτυχε το ακριβώς αντίθετο: τον πλήρη αποκλεισμό του Μουστακλή από τους οικείους του.

Δείτε την μαρτυρία του ταγματάρχη στη μοναδική του εμφάνιση στην τηλεόραση. Στο πλευρό του χρέη “μεταφραστή” εκτελεί ο τότε συγκρατούμενός του, αξιωματικός της αεροπορίας Τάσος Μήνης, ο οποίος βασανίστηκε στα ίδια κρατητήρια για 111 ημέρες. 

Τα βασανιστήρια του Σπύρου Μουστακλή

Ο Μουστακλής νοσηλεύτηκε αργότερα στο ΚΑΤ, όπου υποβλήθηκε σε φυσικοθεραπείες. Κατάφερε να πατήσει στα πόδια του και να περπατήσει με δυσκολία. Όμως η ομιλία του δεν επανήλθε.

Πρόσφατα ένα νέο ιστορικό ντοκουμέντο προστέθηκε στην υπόθεση Μουστακλή. Πρόκειται για το φιλμ που βρέθηκε σε κάποιο υπόγειο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και τον δείχνει στην μεταπολίτευση να φτάνει στο Πολυτεχνείο με την γυναίκα του για να τιμήσει την επέτειο.

Οι δημοσιογράφοι σπεύδουν να τον συναντήσουν και να του απευθύνουν ερωτήσεις. Την στιγμή που προτάσουν το μικρόφωνο, αυτός τους κάνει νόημα ότι δεν μπορεί να μιλήσει. Η γυναίκα του στο πλευρό του επαναλαμβάνει “δεν μπορεί να μιλήσει”.

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Μουστακλή στο Πολυτεχνείο μετά την πτώση της Χούντας. Κάνει νόημα στους δημοσιογράφους ότι δεν μπορεί να μιλήσει. Πηγή : Σπύρος Μουστακλής “Ένας Ελεύθερος Πολιορκημένος”

Το απόσπασμα ψηφιοποιήθηκε από την ΕΡΤ και η οικογένειά του το δημοσίευσε στην σελίδα  Σπύρος Μουστακλής “Ένας Ελεύθερος Πολιορκημένος” , ευχαριστώντας  τον Χαράλαμπο Λουιζίδη για την παραχώρηση:

Ο Μουστακλής πέθανε στις 28 Απριλίου 1986. Μετά το θάνατό του, του δόθηκε τιμητικά ο βαθμός του Αντιστράτηγου και το όνομά του στο κέντρο νεοσυλλέκτων του Μεσολογγίου (2/39 Σύνταγμα Ευζώνων) που είναι ο τόπος της καταγωγής του.

Προτομή του έχει ανεγερθεί στα πρώην κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ  στο πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα.

Φωτογραφικό υλικό από σελίδα Σπύρος Μουστακλής “Ένας Ελεύθερος Πολιορκημένος”

Ακούστε την ιστορία του Σπύρου Μουστακλή όπως την διηγήθηκε η γυναίκα του Χριστίνα στον Χρίστο Βασιλόπουλο στα PODSTORIES από την ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Διαβάστε για το Κίνημα του Ναυτικού που πήρε μέρος ο Μουστακλής και προδόθηκε. Ήταν η μοναδική ανταρσία αξιωματικών κατά της χούντας με στόχο την απαγωγή του Παπαδόπουλου.

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr