Έρευνες έχουν δείξει ότι ο γάμος προσφέρει σημαντικά οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία, συμβάλλοντας ακόμη και στη μακροζωία.
Οι παντρεμένοι μπορούν να περιορίσουν την κατάθλιψη, την υπέρταση, την ψυχική δυσφορία και τις φλεγμονές.
«Ο γάμος προσφέρει ψυχολογικά και σωματικά οφέλη για την υγεία, επειδή οι σύντροφοι βοηθού ο ένας τον άλλο να γίνουν και να παραμείνουν πιο υγιείς.
Οι παντρεμένοι τρώνε καλύτερα, πίνουν και καπνίζουν λιγότερο», ανέφερε η Ρόζι Σρούτ, ερευνήτρια γάμου και υγείας, ψυχολόγος κοινωνικής υγείας στο Κολέγιο Υγείας και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Περντιού.
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι παντρεμένοι έχουν καλύτερη αυτοεκτίμηση, περισσότερους στόχους για τη ζωή, αυξημένη αίσθηση του «ανήκειν» και φαίνεται να είναι πιο ευτυχισμένοι από τους ανύπαντρους.
Η φυσική επαφή, η συντροφικότητα και η εκδήλωση αγάπης απελευθερώνουν ορμόνες, όπως η ντοπαμίνη και η ωκυτοκίνη, «οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στο να έρχεται το ζευγάρι πιο κοντά και να υπάρχει η αίσθηση ευεξίας», σύμφωνα με την Μπρουκ Σπρόουλ, αναγνωρισμένη θεραπεύτρια και κλινική διευθύντρια στην Καλιφόρνια, που μελετά τη σχέση μεταξύ υγείας και γάμου.
Οι παντρεμένοι νιώθουν λιγότερη μοναξιά, «η οποία είναι ένας παράγοντας για καρδιαγγειακές παθήσεις και θνησιμότητα», ανέφερε ο Ντέιβιντ Κάο, ερευνητής γάμου και υγείας και καρδιολόγος στο Νοσοκομείο UCHealth University of Colorado.
Τα ευτυχισμένα ζευγάρια σε ένα γάμο έχει αποδειχθεί ότι νιώθουν λιγότερο άγχος. Οι άνδρες παρατηρείται να έχουν λιγότερο στρες, εν μέρει επειδή οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε στρεσογόνους παράγοντες, σύμφωνα με την κοινωνιολόγο Λίντα Γουέιτ στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.
Τα οφέλη ενός ευτυχισμένου γάμου για τη σωματική υγεία
Οι παντρεμένοι που έχουν ασθένειες όπως στεφανιαία νόσο, διαβήτη, καρκίνο και παθήσεις που επηρεάζουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο φαίνεται ότι παρουσιάζουν βελτίωση στην υγεία τους, όπως αναφέρει η Καταρίνα Λέιμπα, ιατρός στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο που μελετά τη σχέση μεταξύ υγείας και γάμου.
«Μια μεγάλη μελέτη με περισσότερα από 1.000.000 αρχεία ασθενών διαπίστωσε ότι οι παντρεμένοι άνδρες είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να βρεθούν με διάγνωση καρκίνου Και όταν οι παντρεμένοι νοσούν από καρκίνο, η έρευνα δείχνει ότι είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν», είπε ο Μπράιαν Ουίλομπι, ερευνητής γάμου και καθηγητής στο School of Family Life στο Πανεπιστήμιο Μπρίγκαμ Γιανγκ στη Γιούτα.
Έχει διαφορά ο γάμος από την απλή σχέση;
Αν και μεγάλο μέρος της έρευνας για τα οφέλη των σχέσεων στην υγεία επικεντρώνεται στον γάμο, πρόσφατη έρευνα έδειξε, ότι τα ζευγάρια που ζουν μαζί και μοιράζονται τις ίδιες ευθύνες , συχνά ωφελούνται με παρόμοιους τρόπους. Τα παντρεμένα ζευγάρια αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τα ζευγάρια που είναι σε σχέση και συζούν.
Ανεξάρτητα από την οικογενειακή κατάσταση, τα δεσμευμένα άτομα έχει αποδειχθεί ότι αναρρώνουν γρηγορότερα από ασθένειες, θεραπείες καρκίνου και χειρουργικές επεμβάσεις, επειδή «η συναισθηματική και πρακτική υποστήριξη από έναν σύντροφο μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία επούλωσης και να εξασφαλίσει ότι θα ακολουθηθούν σωστά οι ιατρικές συμβουλές», είπε ο Σπρόουλ.
Ένα άλλο όφελος του γάμου είναι ότι το εισόδημα και των δύο μπορεί να συμβάλει σε μεγαλύτερη οικονομική ασφάλεια, σύμφωνα με τον Ντόναλντ Κόουλ, αναγνωρισμένος σύμβουλος γάμου και οικογένειας και ο κλινικός διευθυντής του Gottman Institute στο Σιάτλ.
Επιπλέον, οι παντρεμένοι «είναι πιο πιθανό να έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή από τους ανθρώπους που δεν έχουν σχέση – και μια ενεργή σεξουαλική ζωή σημαίνει περισσότερη άσκηση, λιγότερο άγχος και μεγαλύτερη πιθανότητα πρόληψης καρδιαγγειακών παθήσεων», ανέφερε η Γουέιτ σε σχετική έρευνα.
Γιατί η ποιότητα του γάμου έχει σημασία
Η ποιότητα της σχέσης των παντρεμένων ζευγαριών παίζει μεγάλο ρόλο στο αν ο γάμος θα έχει τα παραπάνω πλεονεκτήματα.
«Για να έχει οφέλη στην υγεία κάθε δεσμευμένη σχέση, πρέπει να υπάρχει αγάπη, σεβασμός, εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια και πίστη», λέει η Τερέσα Λάρκιν, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικών επιστημών στο Graduate School of Medicine στο Πανεπιστήμιο του Wollongong στην Αυστραλία. «Σχέσεις που είναι αγχωτικές, βλαβερές ή δύσκολες φυσικά δεν έχουν οφέλη».
Οι άνθρωποι σε κακούς γάμους είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση και έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις σε σχέση με τους μη παντρεμένους.
Όταν ο γάμος έρχεται αργότερα στη ζωή
Ο Πίτερ Μάρτιν, καθηγητής ανθρώπινης ανάπτυξης και οικογενειακών σπουδών στο Iowa State University, ανέφερε ότι ο γάμος που έρχεται πιο αργά είναι ακόμη πιο ωφέλιμος καθώς τα ηλικιωμένα ζευγάρια μπορούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον πιο δυνατό και πιο δραστήριο.
Τα άτομα στα 60 τους έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να βιώσουν κοινωνική απομόνωση, με αποτέλεσμα η παρουσία συντρόφου να έχει ζωτική σημασία, για την αποτροπή των κινδύνων της μοναξιάς.
«Τα άτομα που παντρεύονται αργότερα συχνά κατέχουν μια πιο ξεκάθαρη κατανόηση των δικών τους αξιών, αναγκών και επιθυμιών χάρη σε χρόνια προσωπικής ανάπτυξης», είπε η Σπρόουλ. «Αυτή η αυτογνωσία τους επιτρέπει να συνάψουν σχέσεις με στέρεα θεμέλια αυτογνωσίας, επιτρέποντας σαφέστερη επικοινωνία και πιο ουσιαστικές συνδέσεις».
Πηγή αρχικής εικόνας: Pexels
Πηγή πληροφοριών: National Geographic
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr