Τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο. Διένυσε 24.000 χιλιόμετρα και δεν πίστεψαν τις περιγραφές για την Κίνα. Τι είπε πριν πεθάνει

Τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο. Διένυσε 24.000 χιλιόμετρα και δεν πίστεψαν τις περιγραφές για την Κίνα. Τι είπε πριν πεθάνει
Ο χάρτης απεικονίζει τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο κατά την περίοδο 1271 – 1295. Τα ταξίδια του εκτείνονταν σε τεράστιες περιοχές της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας και της Κίνας, όπου υπηρέτησε στην αυλή του Κουμπλάι Χαν.
Ο Μάρκο Πόλο ταξίδεψε κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού και συνάντησε ποικίλους πολιτισμούς, άγνωστα τοπία και καινοτομίες όπως χάρτινο χρήμα, καύση άνθρακα και πυρίτιδα. Ανάμεσά τους και στον ελλαδικό χώρο.

Μωσαϊκό του Μάρκο Πόλο στο Δημοτικό Μέγαρο της Γένοβας. Πηγή φωτογραφίας: wikipedia

Οι αναλυτικές αναφορές του συγκεντρώθηκαν στο “Devisement du Monde” (Περιγραφή του Κόσμου), αργότερα γνωστό ως “Il Milione” ή “Τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο”.
Οι περιγραφές για τον πλούτο και το μεγαλείο της Μογγολικής Αυτοκρατορίας, ιδιαίτερα στην Κίνα (αναφέρεται ως Cathay), συνεπήραν το ευρωπαϊκό κοινό και επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό μεταγενέστερους εξερευνητές όπως ο Χριστόφορος Κολόμβος. Μάλιστα αντίγραφο του βιβλίου του είχε πάρει μαζί του στο ταξίδι του, το 1492.

Ο πατέρας και ο θείος του είχαν επισκεφτεί την αυτοκρατορία του Χαν, απογόνου του Τζένγκινς Χαν στην Κίνα, την περίοδο της μεγάλης ακμής του κινεζικού πολιτισμού, και εργαζόταν για λογαριασμό του Μογγόλου αυτοκράτορα.

Ο πατέρας του Μάρκο Πόλο, ο Νικολό, ήταν πλούσιος έμπορος και με μεγάλο κύρος. Ο Νικολό και ο αδελφός του Μαφέο, ξεκίνησαν για ένα εμπορικό ταξίδι πριν γεννηθεί ο Μάρκο.

Σύμφωνα με τα “Ταξίδια του Μάρκο Πόλο, διέσχισαν ένα μεγάλο μέρος της Ασίας και συνάντησαν τον Κουμπλάι Χαν. Το 1269, ο Νικολό και ο Μαφέο επέστρεψαν στη Βενετία, όπου συνάντησαν για πρώτη φορά τον Μάρκο. Ήταν μορφωμένος και με γνώση στα εμπορικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των ξένων νομισμάτων και τη διαχείριση εμπορικών πλοίων.

Το 1271, ο Μάρκο Πόλο σε ηλικία 17 ετών, ο πατέρας του και ο θείος του ξεκίνησαν για την Ασία σε μία σειρά περιπετειών που αργότερα καταγράφηκαν στο βιβλίο του

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο χάρτη, κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους, μεταξύ 1266 και 1269 πέρασαν και από την Ελλάδα. Πηγή φωτογραφίας: World History Encyclopedia /facebook

Το ταξίδι των 24.000 χιλιομέτρων

Επέστρεψαν στη Βενετία το 1295, 24 χρόνια αργότερα, με πολλά πλούτη και θησαυρούς. Είχαν ταξιδέψει σχεδόν 24.000 χιλιόμετρα. Η πορεία τους, με εκκίνηση το 1271 υπήρξε η εξής:

Περσία, Αφγανιστάν, οροπέδιο του Παμίρ. Κανείς άλλος Ευρωπαίος δεν έφτασε εκεί, μέχρι το 1838. Κατόπιν στράφηκαν νοτιοανατολικά και έφτασαν, κατά σειρά, σε Κασγκάρ, Γιακάρντ, στο Κοτάν. Στη συνέχεια ακολούθησαν βορειοανατολική πορεία, προσεγγίζοντας το Λομπ Νορ, σημείο στο οποίο ξαναέφτασε ευρωπαίος, μόλις στα 1871.

Όταν έφτασαν στην άνυδρη έρημο Γκόμπι, τη διέσχισαν και 3,5 χρόνια μετά την αναχώρησή τους, το 1275 έφτασαν τελικά στο Σαγκ Του (“Ζαν Αντού”), τη θερινή πρωτεύουσα-πόλη του “Μεγάλου Κουμπλάι Χαν”.

Τον Κουμπλάι Χαν υποδύθηκε στην σειρά του Netflix,  ο Μπένεντικτ Γουόνγκ. Είχε καταφέρει να υποτάξει τους αντιπάλους του στην Κίνα

Ο αυτοκράτορας τους υποδέχτηκε πολύ εγκάρδια, προσφέροντάς τους μεγάλες ανέσεις και τιμές. Έχρισε, μάλιστα, το Μάρκο Πόλο, ως αυτοκρατορικό του σύμβουλο, του απένειμε διάφορα υψηλά ακόμη αξιώματα, του ανέθεσε ορισμένες επίσημες αποστολές και του έδωσε για σύζυγο την κόρη του.

Το όνομα του Μάρκο Πόλο δόθηκε, μεταξύ άλλων, στο αεροδρόμιο της Βενετίας, ενώ οι περιπέτειές του ενέπνευσαν βιβλία και κινηματογραφικές ταινίες. Τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο θεωρείται ότι είχαν κάποια επίδραση στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής χαρτογραφίας, οδηγώντας έναν αιώνα αργότερα στα ευρωπαϊκά εξερευνητικά ταξίδια.
Ο Τζιοβάνι Μπατίστα Ραμούζιο υποστήριξε ότι ο Παγκόσμιος χάρτης του Φρα Μάουρο του 1453 βασίστηκε εν μέρει σ’ εκείνον που έφερε από την Κίνα ο Μάρκο Πόλο.
Πολλοί αμφισβήτησαν τα λεγόμενα του Πόλο, καθώς δεν υπήρχαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την παρουσία του στην Κίνα και αυτά που ανέφερε έμοιαζαν σαν ψέμα.

Μία σελίδα από τα Τα Ταξίδια του Μάρκο Πόλο, από ένα χειρόγραφο που χρονολογείται μεταξύ 1298 και 1299. Πηγή φωτογραφίας: wikipedia

Η ακρίβεια των στοιχείων που έδωσε, επιβεβαιώθηκε πλήρως, αργότερα, από διάφορες πηγές. Χάρη σε αυτές, τονώθηκαν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ευρώπης και Άπω Ανατολής.

Ο Μάρκο Πόλο πέθανε στις 8 Ιανουαρίου του 1824. Όταν λίγο πριν το τέλος της ζωής του τον ρώτησαν αν αυτά που έγραψε ήταν αλήθεια, η απάντηση του ήταν:

“Δεν έγραψα ούτε τα μισά από αυτά που είδα”.

Πηγή αρχικής φωτογραφίας:  Netflix  

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.