Στα τέλη του 19ου αιώνα έκαναν την εμφάνισή τους στην Αθήνα τα καφέ σαντάν, όπως αυτά που υπήρχαν στη Γαλλία. Δηλαδή τα καφωδεία όπου ξένες γυναίκες τραγουδούσαν και χόρευαν επί σκηνής, δείχνοντας λίγο πόδι και ολίγον από μπούστο, προς τέρψιν των πελατών.
Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως τα στριπτιζάδικα της ρομαντικής εποχής, αλλά οι “αρτίστες” προσέφεραν και ερωτικές υπηρεσίες. «Μάστιγξ ολεθρία» όπως έγραφαν κάποιες εφημερίδες.
Το πιο δημοφιλές καφέ σαντάν και ίσως το πρώτο που λειτούργησε, ήταν το Γκαιτέ. Βρισκόταν στην αρχή της οδού Προαστείου, που σήμερα λέγεται Εμμανουήλ Μπενάκη.
Το καφέ ανήκε στην κυρά Παλούκαινα που υπήρξε μια από τις πρώτες «πατρόνες» των Αθηνών και το γιο της, που προτιμούσε το βρετανικό ντύσιμο και έδειχνε σαν λόρδος.
Οι πελάτες που ήθελαν να παρακολουθήσουν τις ξένες αρτίστες πλήρωναν είσοδο μια δραχμή, που δεν ήταν μικρό ποσό και έτσι προσέλκυσε κυρίως την ανώτερη και τη μεσαία τάξη.
Στο παλκοσένικο εμφανίζονταν κοπέλες από την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ουγγαρία.Υπό τους ήχους δυτικής μουσικής, σήκωναν ψηλά τις φούστες και τα πόδια, δείχνοντας στιγμιαία τα κάλλη τους στους ενθουσιασμένους πελάτες.
Ήταν η εποχή που οι άνδρες μετά βίας μπορούσαν να δουν ακόμη και τη μύτη του γυναικείου παπουτσιού, όταν δεν κρυβόταν τελείως από την μακριά φούστα. Πόσο μάλλον ολόκληρη γάμπα ή και κάτι περισσότερο.
Μετά το τέλος του προγράμματος οι καλλιτέχνιδες του Γκαιτέ που ήταν ιδιαιτέρως έμπειρες και περπατημένες, έπαιρναν δίσκους στα χέρια και γυρνούσαν τα τραπέζια για να μαζέψουν χρήματα από τους πελάτες.
Η συνηθισμένη πληρωμή τους ήταν μια τρύπια δεκάρα, μια δυνατή τσιμπιά ή ένα ηχηρό χαστούκι στα οπίσθια.
Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι αρτίστες θύμωναν και πλάκωναν στο ξύλο πελάτες, επειδή πονούσαν και μελάνιαζαν.
Οι κοπέλες γνώριζαν καλά και την τέχνη του πληρωμένου έρωτα. Για να ενδώσουν σε κάποιον επίδοξο εραστή, τον «μαδούσαν» πρώτα και μετά ό,τι ήθελε προκύψει. Οι ξένες αρτίστες πάντως που δούλεψαν σε διάφορα καφέ σαντάν που άνοιξαν αργότερα, κατηγορήθηκαν ότι κόλλησαν πολλούς άνδρες με σύφιλη.
Ξακουστή χορεύτρια ήταν η Γαλλίδα Ζαν δ’ Αρά, η οποία δεν μεγαλούργησε στο Γκαιτέ αλλά στη συμβολή 3ης Σεπτεμβρίου και Αβέρωφ.
Η αρτίστα είχε ξετρελάνει τον αντρικό πληθυσμό και το όνομά της ήταν στα χείλη όλων.
Με την ωραία φωνή και τα καλλίγραμμα πόδια της προκαλούσε ενθουσιασμό, ενώ μετά τις παραστάσεις, πλούσιοι συνοδοί της έκαναν το τραπέζι.
Δεν ήταν λίγοι αυτοί πάντως, που τους ήταν αρκετό να πιουν έστω λίγη σαμπάνια από τα γοβάκια της.
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Ένα πείραμα που προκάλεσε ηλεκτροσόκ σε διακόσιους μοναχούς στο Παρίσι του 1746 και έδειξε πως το μέλλον «ήταν καλωδιωμένο»…
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr