Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν καταφέρει να εξαρθρώσουν τα κατασκοπευτικά δίκτυα των Γερμανών που χρησιμοποιούσαν ασυρμάτους στη Βρετανία και μετέδιδαν πληροφορίες στο Βερολίνο. Όμως, υπήρχε έντονη υποψία ότι κάποιοι ναζί πράκτορες είχαν βρει άλλους πιο «αθώους» τρόπους προκειμένου να περνούν τα μηνύματά τους στο Βερολίνο
του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Ένας απ’ αυτούς ήταν τα σταυρόλεξα βρετανικών εφημερίδων που έφθαναν στη Γερμανία μέσω ουδετέρων γειτονικών χωρών, όπως η Σουηδία και η Ελβετία. Οι Βρετανοί υποπτεύονταν ότι οι ερωτήσεις των σταυρολέξων μετέφεραν στους Γερμανούς άκρως απόρρητες πληροφορίες για επιχειρήσεις των Συμμάχων.
Το σταυρόλεξο στη Ντέιλυ Μέιλ και η απόβαση στη Διέππη
Η υποψία αυτή φάνηκε να επιβεβαιώνεται από το σταυρόλεξο της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία βρετανικής εφημερίδας, της Ντέιλι Μέιλ (Daily Mail). Στις 19 Αυγούστου 1942 οι Σύμμαχοι -κυρίως Καναδοί στρατιώτες- πραγματοποίησαν απόβαση στη Διέππη. Ακριβώς την προηγούμενη μέρα στο σταυρόλεξο της εφημερίδας μία από τις ερωτήσεις είχε ως απάντηση το συγκεκριμένο λιμάνι της Γαλλίας.
Η επιχείρηση υπήρξε παταγώδης αποτυχία και οι Σύμμαχοι είχαν χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες και αιχμαλώτους.
Ο Λέοναρντ Ντο. Ο τέλειος πράκτορας των ναζί?
Η ΜΙ5, η βρετανική υπηρεσία αντικατασκοπείας, ερεύνησε ενδελεχώς το σταυρόλεξο και τον δημιουργό της. Επρόκειτο για τον Λέοναρντ Ντο (Leonard Dawe) διευθυντή ενός σχολείου αρρένων στο Σάρρεϊ της Αγγλίας και βετεράνο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Δεν προέκυψε το παραμικρό στοιχείο ότι μπορεί να ήταν ή να σχετιζόταν με κάποιον πράκτορα των Γερμανών και έτσι δεν συνελήφθη. Θεωρήθηκε ότι η αναφορά του σταυρολέξου του στη Διέππη ήταν μία απλή σύμπτωση. Όμως, το 1944 τα σταυρόλεξα του Ντο θα προκαλούσαν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στη ΜΙ5!
Τα σταυρόλεξα αποκαλύπτουν τους κωδικούς της επιχείρησης απόβασης στη Νορμανδία
Μεταξύ Φεβρουαρίου και 22 Μαίου 1944, στις απαντήσεις των ερωτήσεων των σταυρόλεξων του Λέοναρντ Ντο στη Ντέιλι Μέιλ εμφανίζονταν οι κωδικές ονομασίες και των πέντε σημείων στην ακτή της Νορμανδίας όπου οι Σύμμαχοι σχεδίαζαν να αποβιβαστούν στις 6 Ιουνίου 1944 (Juno, Sword, Gold, Utah, Omaha).
Την υπόθεση ανέλαβε και πάλι η ΜΙ5 αλλά θεωρήθηκε ξανά ότι επρόκειτο για μία σειρά συμπτώσεων.
Όμως, τα σταυρόλεξα της Ντέιλι Μέιλ στις 27 Μαίου και 1η Ιουνίου, είχαν στις απαντήσεις τους τις κωδικές ονομασίες της ίδιας της επιχείρησης απόβασης στη Νορμανδία (“Overlord” και “Neptune”). Όπως ήταν φυσικό, θεωρήθηκε ότι δεν θα μπορούσε πια να ήταν σύμπτωση και στη ΜΙ5 όλοι ήταν σίγουροι ότι τα σταυρόλεξα μετέδιδαν τις άκρως απόρρητες αυτές πληροφορίες στον εχθρό.
Υπήρχε κίνδυνος ακόμη και αναβολής της απόβασης στη Νορμανδίας στις 6 Ιούνιου 1944.
Ο Ντο συλλαμβάνεται και ανακρίνεται
Ο Ντο συνελήφθη στο σχολείο του και απαγορεύτηκε η κυκλοφορία της Ντέιλυ Μέιλ. Τα στελέχη της ΜΙ5 ανέκριναν για ώρες και εντατικά τον Ντο αλλά δεν βρέθηκε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος του.
Στο μόνο σύμπερασμα που μπόρεσαν να καταλήξουν ήταν ότι επρόκειτο για μία σειρά εκπληκτικών συμπτώσεων.
Για λόγους ασφαλείας ο Λέοναρντ Ντο απελευθερώθηκε αρκετές μέρες μετά την 6η Ιουνίου 1944, όταν οι Σύμμαχοι είχαν διασφαλίσει τις θέσεις τους στη Νορμανδία.
Ποτέ δεν δόθηκε καμία εξήγηση για τη σύλληψη του Ντο και την απαγόρευση κυκλοφορίας της εφημερίδας Ντέιλι Μέιλ το ίδιο διάστημα. Ο ίδιος ο Ντο αποκάλυψε δημοσίως μόλις το 1958 ότι οι μυστικές υπηρεσίες τον είχαν συλλάβει και ότι είχε υποστεί «εξαντλητική» ανάκριση.
Όχι συμπτώσεις….
Η αλήθεια τελικά αποκαλύφθηκε μόλις το 1984, είκοσι χρόνια μετά τον θάνατο του Λέοναρντ Ντο.
Ένας πρώην μαθητής του αποκάλυψε ότι δεν έφτιαχνε ο ίδιος τα σταυρόλεξα αλλά έβαζε καθημερινά τους μαθητές του να βρίσκουν ενδιαφέρουσες λέξεις -κυρίως γεωγραφικούς όρους- με συγκεκριμένο αριθμό γραμμάτων για τα σταυρόλεξά του. Στη συνέχεια, ο Ντο έφτιαχνε τις ερωτήσεις για τους αναγνώστες της εφημερίδας.
Στο Σάρρευ όπου βρισκόταν το σχολείο του Ντο και των μαθητών του υπήρχαν στρατόπεδα Αμερικανών και Καναδών στρατιωτών. Αυτοί στις εξόδους τους σύχναζαν στις τοπικές παμπ. Στις μεταξύ τους κουβέντες κάποιοι στρατιώτες συχνά χρησιμοποιούσαν τις κωδικές ονομασίες που συνδέονταν με τις επιχειρήσεις που επρόκειτο να συμμετάσχουν.
Οι μαθητές του Ντο κρυφάκουγαν αυτές τις συνομιλίες θεωρώντας ότι τα ονόματα που άκουγαν ήταν των περιοχών καταγωγής των ξένων στρατιωτών. Έτσι, μερικές μέρες πριν από την απόβαση στη Νορμανδία, οι Αμερικανοί στρατιώτες μιλούσαν για τα σημεία στις ακτές της Νορμανδίας όπου θα αποβιβάζονταν χρησιμοποιώντας τα κωδικά ονόματα που τους είχαν δοθεί.
Φυσικά οι ονομασίες αυτές ήταν άκρως απόρρητες αλλά οι συγκεκριμένοι Αμερικανοί δεν τηρούσαν κανένα μέτρο ασφαλείας!
Ευτυχώς για τους Συμμάχους, το 1944 που οι Γερμανοί δεν είχαν καταλάβει, ότι εξαιτίας της αφέλειας των Αμερικανών στρατιωτών και τον ενθουσιασμό μερικών Βρετανών μαθητών, θα ήταν σε θέση να γνωρίζουν πληροφορίες, που ίσως θα άλλαζαν, αν όχι τη ροή σίγουρα τη διάρκεια του πολέμου! Αντίθετα οι Γερμανοί είχαν μέτρια ως καθόλου πληροφόρηση για τις συμμαχικές επιχειρήσεις και η κατασκοπία τους αποδείχθηκε αφελής και ευκολόπιστη στα τεχνάσματα των Βρετανών. Ειδικά στην περίπτωση της Νορμανδίας, όπως μπορείτε να διαβάσετε και στα άρθρα που ακολουθούν.
Στοιχεία αντλήθηκαν από:
Ειδήσεις σήμερα:
- ΗΠΑ. Επιχείρηση-σκούπα για παράτυπους μετανάστες στο Σικάγο από την επομένη της ορκωμοσίας Τραμπ
- Η οικογένεια Τραμπ επιστρέφει στον Λευκό Οίκο. Ο ρόλος που θα αναλάβει το κάθε μέλος
- Ποιοι φορολογούμενοι θα δουν μειώσεις φόρων και ελαφρύνσεις στη δήλωση του 2025. Οι αλλαγές στην διαδικασία υποβολής των δηλώσεων
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr