29 Μαρτίου 1956. Στην εξοχική κατοικία της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας, η γαλήνη του ανοιξιάτικου απογεύματος διαταράχθηκε από έναν δυνατό κρότο. Στο δωμάτιο των δύο νεαρών διαδόχων, ο 14χρονος Αλφόνσο κειτόταν νεκρός με μία σφαίρα στο κεφάλι, ενώ ο Χουάν Κάρλος τον κοιτούσε αποσβολωμένος.
Την άνοιξη του 1956, εν όψει των διακοπών του Πάσχα, ο 18χρονος Χουάν Κάρλος αποφάσισε να επισκεφθεί την οικογένειά του στο παραθαλάσσιο Εστορίλ της Πορτογαλίας. Σπάνια βρίσκονταν όλοι μαζί, καθώς από πολύ μικρός, ο πρωτότοκος γιος της βασιλικής οικογένειας ζούσε μόνος του στην Ισπανία. Τον είχε πάρει υπό την προστασία του ο δικτάτορας Φράνκο, με την υπόσχεση ότι όταν ο ίδιος αποσυρόταν, θα παρέδιδε και πάλι την εξουσία στους έκπτωτους βασιλείς.
Έτσι, ο νεαρός Χουάν Κάρλος μαθήτευε στο πλευρό του Φράνκο, ενώ παράλληλα φοιτούσε στα καλύτερα σχολεία της Μαδρίτης. Το 1956, όντας πλέον ενήλικας, είχε αρχίσει τη φοίτηση στη στρατιωτική ακαδημία.
Ο τραγικός θάνατος του «Αλφονσίτο»
Ήταν βράδυ Μεγάλης Πέμπτης και η εξαμελής οικογένεια είχε μόλις επιστρέψει από την εκκλησία. Ο Χουάν ντε Μπορμπόν, γιος του πρώην βασιλιά Αλφόνσου Η’, με τη γυναίκα του, Μαρία, κάθισαν στο μεγάλο σαλόνι της έπαυλης, ενώ τα τέσσερα παιδιά τους κατευθύνθηκαν στα δωμάτιά τους.
Ο 14χρονος Αλφόνσο ακολούθησε τον μεγάλο του αδερφό. Τα δύο αγόρια, αν και δεν μεγάλωναν μαζί, ήταν πολύ αγαπημένα. Ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζονταν όσοι τους συναναστρέφονταν. Ο «Αλφονσίτο» θαύμαζε τον Χουάν Κάρλος και εκείνος με τη σειρά του, λάτρευε το μικρό του αδερφό.
Έτσι, δεν ήταν περίεργο που τη μέρα εκείνη διάλεξαν να πάνε στο ίδιο δωμάτιο για να παίξουν. Δυστυχώς όμως, το αντικείμενο του παιχνιδιού τους ήταν ένα πραγματικό όπλο. Ο Αλφόνσο το πήρε στα χέρια του και άρχισε να το καθαρίζει. Για κακή του τύχη δεν κατάλαβε ότι ήταν οπλισμένο και το πιστόλι εκπυρσοκρότησε. Η σφαίρα βρήκε τον μικρό στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί.
Στο δωμάτιο έσπευσε ο πατέρας, που άκουσε τον εκκωφαντικό κρότο. Προσπάθησε να επαναφέρει τον γιο του στη ζωή, αλλά μάταια. Ο Αλφόνσο δεν είχε πια σφυγμό. Απελπισμένος, μετά από πολλές προσπάθειες, πήρε μία ισπανική σημαία και κάλυψε το άψυχο κορμί του μικρού παιδιού.
Την επόμενη μέρα έγινε η κηδεία. Τόσο οι γονείς, όσο και ο Χουάν Κάρλος και οι αδερφές του ήταν οι τραγικές φιγούρες της τελετής. Ύστερα από την ταφή, ο Χουάν πήρε το μοιραίο όπλο και το πέταξε στη θάλασσα.
Οι φήμες οργίαζαν
Αυτή είναι η επίσημη εκδοχή των γεγονότων, έτσι όπως αναφέρονται στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε.
Ωστόσο, στις 17 Απριλίου του 1956, μία μεγάλη ιταλική εφημερίδα δημοσίευσε ένα άρθρο που υποστήριζε ότι αυτός που είχε τραβήξει τη σκανδάλη ήταν στην πραγματικότητα ο Χουάν Κάρλος. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι φήμες άρχισαν να οργιάζουν.
Παρά τον κοινωνικό αναβρασμό, η βασιλική οικογένεια δεν έδωσε απάντηση στις κατηγορίες περί συγκάλυψης. Το γεγονός αυτό ενθάρρυνε ακόμα περισσότερο τη συζήτηση. Επιπλέον, νέες πληροφορίες και φήμες, αύξαναν τις υποψίες.
Ένας φίλος του Αλφόνσο δήλωσε ότι ήταν παρών την ώρα που ο πατέρας του έλεγε επιτακτικά στον 18χρονο Χουάν Κάρλος: «ορκίσου μου ότι δεν το έκανες επίτηδες». Από την άλλη, ειδικοί υποστήριζαν ότι η κλίση της σφαίρας που καρφώθηκε στο κεφάλι του μικρού ήταν ιδιαίτερα σπάνια για περίπτωση αυτοπυροβολισμού. Αν και και είναι περίεργο με τι στοιχεία το έλεγαν, αφού δεν έγινε νεκροψία ούτε αυτοψία στο δωμάτιο.
Τέλος, λέγεται ότι ο ίδιος ο Φράνκο έδωσε εντολή να μην εμπλακεί καθόλου το όνομα του νεαρού προστατευόμενού του στην υπόθεση. Την επόμενη κιόλας μέρα της κηδείας, ο 18χρονος διάδοχος επέστρεψε στη στρατιωτική του σχολή στη Μαδρίτη.
Θεωρίες
Οι βασικές θεωρίες ήταν δύο. Η πρώτη υποστήριζε ότι ο Χουάν Κάρλος ήταν αυτός που κρατούσε το πιστόλι. Πάνω στο παιχνίδι, μη γνωρίζοντας ότι αυτό ήταν οπλισμένο, τράβηξε τη σκανδάλη τραυματίζοντας τον αδερφό του θανάσιμα. Η οικογένεια, φυσικά, όφειλε να συγκαλύψει το γεγονός για να προστατεύσει τον μελλοντικό βασιλιά της Ισπανίας.
Βέβαια, λίγοι είναι εκείνοι που θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο του δυστυχήματος. Αν αναλογιστεί κανείς ότι ο 18χρονος είχε μεγαλώσει χειριζόμενος όπλα και τα τελευταία χρόνια φοιτούσε σε στρατιωτική ακαδημία, είναι δύσκολο να γίνει πιστευτό το ότι δεν θα αντιλαμβανόταν πως ένα πιστόλι είχε μέσα σφαίρες.
Η δεύτερη θεωρία ήθελε τον Χουάν Κάρλος να ζηλεύει θανάσιμα τον Αλφόνσο. Σε αντίθεση με τον ίδιο, ο μικρός είχε μεγαλώσει κοντά στην οικογένειά του και απολάμβανε πλήρως τη γονική στοργή και την παιδική ανεμελιά. Όλοι τον χαρακτήριζαν ως το “χαϊδεμένο πριγκηπόπουλο”. Επιπλέον, άλλη μια εκδοχή που κυκλοφόρησε έλεγε ότι, στα αυτιά του Χουάν Κάρλος είχαν φτάσει φήμες ότι ο πατέρας του σκόπευε να αποκληρώσει τον ίδιο και να ορίσει επίσημο διάδοχο τον νεαρό Αλφόνσο.
Πράγματι, σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες, εκείνα τα χρόνια πατέρας και γιος είχαν αποξενωθεί αρκετά. Ο Χουάν Κάρλος αν και ήταν ο πρωτότοκος, είχε μεγαλώσει μακριά από το σπίτι του, στο πλευρό του τότε Ισπανού ηγέτη. Έτσι, ο Χουάν ανησυχούσε ότι ο Φράνκο θα όριζε βασιλιά τον μεγάλο γιο του αντί για τον ίδιο. Αυτο το σενάριο κατέληγε με το συμπέρασμα ότι “τυφλωμένος από φόβο, θυμό και ζήλια, ο Χουάν Κάρλος αποφάσισε ότι η μόνη λύση για να εξασφαλίσει τη διατήρηση της θέσης και των αξιωμάτων του ήταν να εξοντώσει τον μικρό του αδερφό”. Ένα μάλλον ακραίο σενάριο.
Η μετέπειτα πορεία
Φυσικά, όλα αυτά παραμένουν έως και σήμερα εικασίες. Ο Χουάν Κάρλος ποτέ δεν αναφέρθηκε στις συνθήκες θανάτου του αδερφού του και εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι οι δυο τους ήταν πολύ αγαπημένοι.
Από την άλλη, οι φόβοι του πατέρα του, Χουάν, βγήκαν αληθινοί. Όταν ο Φράνκο αποφάσισε να αποσυρθεί, όρισε ως διάδοχό του τον Χουάν Κάρλος. Μάλιστα, το γεγονός ότι έναν δικτάτορα διαδέχθηκε ένας βασιλιάς, ο οποίος ανέλαβε πλήρως την εξουσία του κράτους, αποτέλεσε παγκόσμια πρωτοπορία. Φυσικά στη συνέχει παραχώρησε τους πολιτικούς την νομοθετική και εκτελεστική εξουσία.
Διατήρησε τον θρόνο του για 39 χρόνια, από το 1975 έως και το 2014, όταν παραιτήθηκε για να αποσυρθεί. Ο Χουάν Κάρλος θεωρείται ο πιο αγαπητός βασιλιάς που έχει περάσει από τη χώρα και ο θεμελιωτής της δημοκρατίας στη μεταπολιτευτική Ισπανία. Και αυτό για την στάση που επέδειξε το 1981 όταν έγινε το αποτυχημένο πραξικόπημα, με την εισβολή στρατιωτικών στο κοινοβούλιο.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: YouTube
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Ισπανία το 1981. Οι στρατιωτικοί που εισέβαλαν πυροβολώντας στο κοινοβούλιο. Ο αμφιλεγόμενος ρόλος του βασιλιά Χουάν Κάρλος (βίντεο)
Ειδήσεις σήμερα:
- Σκυλίτσα στην Κωνσταντινούπολη μετέφερε το ετοιμοθάνατο κουτάβι της σε κτηνιατρείο. Η συγκινητική ιστορία (βίντεο)
- Τα αυτόφωρα θα λειτουργούν Σαββατοκύριακα και αργίες με εντολή της πρόεδρου του Αρείου Πάγου
- Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν υπερπολυτελές λουτρό στην Πομπηία. Ανακάλυψη που «γίνεται μία φορά τον αιώνα» λένε οι ειδικοί
- Παραιτήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. Στη θέση του ο Σερραίος πολιτικός Τάσος Χατζηβασιλείου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ