Το υψόμετρο και η ταχύτητα που πετούν τα πουλιά διαφέρουν ανά τον κόσμο. Από τα ωδικά πτηνά που πετούν χαμηλά, μέχρι τα ισχυρά μεταναστευτικά που φτάνουν σε υψόμετρο ακόμη και τα εμπορικά αεροπλάνα.
Ας δούμε μερικούς από τους φτερωτούς “πρωταθλητές” ύψους και ταχύτητας και πως χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο.
Γύπας Ρούπελ, 11.300 μέτρα

Ο γύπας Ruppell. Πηγή φωτογραφίας: wikipedia
Ο Αφρικανόγυπας ή Όρνεο του Ρούπελ είναι ένας μεγάλος γύπας που ζει στην υποσαχάρια Αφρική, στην περιοχή του Σαχέλ. Επίσης από την δεκαετία του ’90 κάποιοι παραμένουν σε αποικίες ορνέων στη Νότια Ισπανία. Στην Ελλάδα υπάρχει μια καταγραφή τον 19ο αιώνα.
Ο σημερινός πληθυσμός των περίπου 30.000 πουλιών μειώνεται διαρκώς, κυρίως λόγω της έλλειψης ενδιαιτημάτων και της διασποράς δηλητηριασμένων δολωμάτων. Πήρε την ονομασία του προς τιμήν του Έντουαρντ Ρούπελ (Eduard Rοüppell), Γερμανού εξερευνητή, συλλέκτη και ζωολόγο του 19ου αιώνα.
Ο Αφρικανόγυπας θεωρείται πως είναι το πτηνό που πέταξε σε μεγαλύτερο υψόμετρο, φτάνοντας στις 29 Νοεμβρίου του 1973 στα 11.300 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Ένα αεροπλάνο πετά στα 11.500 μέτρα.
Λιμόζα (Μπεκατσίνι), 4000 μέτρα

Πηγή φωτογραφίας: wikipedia
Η λιμόζα είναι μεταναστευτικό είδος πουλιού μεγάλων αποστάσεων. Έρχεται στην ευρωπαϊκή και ασιατική επικράτεια τα καλοκαίρια για να αναπαραχθεί, ενώ διαχειμάζει στη νότια Ευρώπη, την αφρικανική ήπειρο και σε μεγάλες επικράτειες της Ν. και. ΝΑ Ασίας και της Ωκεανίας. Ωστόσο, υπάρχουν και λίγοι επιδημητικοί πληθυσμοί στην Αγγλία, τη Γαλλία και την Ισπανία.
Είναι είδος του γλυκού νερού και των εκβολών ποταμών. Η λιμόζα πραγματοποιεί μεγάλα μεταναστευτικά ταξίδια σε ευρύ μέτωπο (συχνά δια ξηράς) με σχετικά λίγους σταθμούς ανάπαυλας.
Οι μεταναστεύσεις πραγματοποιούνται, ανάλογα με το γεωγραφικό μήκος, νότια των εδαφών αναπαραγωγής.
Χρυσαετός

Ο χρυσαετός φτάνει τα 150 μίλια την ώρα. Πηγή φωτογραφίας: wikipedia
Ένα άλλο πολύ γρήγορο πουλί είναι ο χρυσαετός, ο οποίος φτάνει τα 150 μίλια την ώρα. Μπορεί να επιτύχει σε ταχύτητα 105 μιλίων την ώρα σε οριζόντια πτήση και σε ύψος φτάνει τα 1200 μέτρα.
Ο Χρυσαετός είναι ημερόβιο αρπακτικό πτηνό και ένας από τους αετούς που υπάρχουν και στον ελλαδικό χώρο. Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Aquila chrysaetos και περιλαμβάνει 6 υποείδη.
Το γεράκι του Peregrine (Πετρίτης)
Το γεράκι του Peregrine είναι το ταχύτερο πουλί του κόσμου και στην πραγματικότητα το γρηγορότερο ζώο στη Γη, ειδικά όταν εντοπίσει το θήραμά του. Μέχρι στιγμής, κανένα γνωστό πουλί δεν μπορεί να φτάσει την ταχύτητα πτήσης ενός γερακιού Peregrine στη βουτιά του.
Όταν εκτελεί απότομη πτώση από μεγάλο ύψος οι ταχύτητά του ξεπερνά τα 320 μίλια ανά ώρα. Δηλαδή σχεδόν 515 χλμ την ώρα!
Σύμφωνα με τα παγκόσμια ρεκόρ Guinness, το 2005 ένα καταγράφηκε να πετά με ταχύτητα άνω των 380 χιλιομέτρων την ώρα, δηλαδή 611,5 χλμ!
Η επιστημονική του ονομασία είναι Falco peregrinus , και περιλαμβάνει 18 υποείδη. Στην Ελλάδα υπάρχει κυρίως, το υποείδος F. p. brookei Sharpe, αλλά υπάρχει ανάμιξη των μονίμων πληθυσμών του με μεταναστευτικά πουλιά που έρχονται από τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες για να ξεχειμωνιάσουν εδώ, τα οποία ανήκουν στο υποείδος F. p. peregrinus.
Πετροχελίδονο

Πηγή φωτογραφίας: wikipedia
Το κοινό πετροχελίδονο ανακηρύχθηκε τo 2016 επίσημα από τους επιστήμονες ο παγκόσμιος πρωταθλητής των αιθέρων. Μπορεί να πετά συνεχόμενα επί δέκα μήνες, χωρίς καμία στάση, αφού μπορεί να κοιμάται και να τρώει (έντομα) εν πτήσει.
Ήδη από τη δεκαετία του 1950, οι επιστήμονες υπέθεταν ότι κανένα πουλί δεν μπορεί να συναγωνισθεί το πετροχελίδονο στο πέταγμα, αλλά Σουηδοί ερευνητές κατάφεραν να επιβεβαιώσουν ότι κανένα πουλί στον κόσμο δεν μπορεί να μείνει τόσο πολύ καιρό στον αέρα χωρίς να προσγειωθεί.
Το πετροχελίδονο ζει έως 20 χρόνια και συνολικά στη διάρκεια της ζωής του πετά επτά φορές την απόσταση Γης-Σελήνης μετ’ επιστροφής.
Όπως αποδείχθηκε, περνά μόνο δύο μήνες του χρόνου στη γη, στη βόρεια Ευρώπη, κατά την περίοδο της αναπαραγωγής του και τον υπόλοιπο χρόνο πετάει, μεταναστεύοντας κυρίως στην Αφρική. Μερικά πουλιά μπορεί να προσγειώνονται για λίγες ώρες κάποιο βράδυ, αλλά και αυτά περνούν το 99,5% του δεκαμήνου στον αέρα.
Ένα αγαπημένο μέρος συγκέντρωσης αυτών των πουλιών στη μεταναστευτική διαδρομή τους είναι η Λιβερία, όπου κάθε χρόνο πολλά εκατομμύρια πετροχελίδονα μαζεύονται για να κυνηγήσουν τερμίτες και παρουσιάζουν ένα μοναδικό θέαμα.
Το πετροχελίδονο, γνωστό επίσης ως μαυροσταχτάρα ή μαυροσταχτούρα, είναι ένα συνηθισμένο είδος πουλιού στην Ελλάδα. Εμφανισιακά μοιάζει με το χελιδόνι, αλλά ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες πτηνών.
Πηγή αρχικής φωτογραφίας:wikimediamtx commons

Ειδήσεις σήμερα:
- Εξαρθρώθηκε κύκλωμα τηλεοπτικής πειρατείας. Κινδυνεύουν και οι συνδρομητές με διώξεις
- Σεισμός 6 Ρίχτερ «χτύπησε» την Κωνσταντινούπολη
- Ο Μασκ αποστασιοποιείται από τον κυβερνητικό μηχανισμό του Τραμπ
- Από σήμερα σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Πάπα Φραγκίσκου. Έως και 200.000 αναμένονται οι πιστοί στην κηδεία του (LIVE)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ