Η Νορβηγία φημίζεται για τα πανέμορφα φιορδ, αλλά και η Ελλάδα έχει τα δικά της και μάλιστα, απέχουν τα πιο διάσημα από αυτά απέχουν λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για τα Άκρα Αιξωνή και Βουλιαγμένης, το καθένα από τα οποία έχει δική του ιστορία.
Το φιορδ “Αιξώνη”
Το άκρο Αιξώνη πήρε το όνομά του από την αρχαία πόλη Αιξώνη, η οποία είναι η σημερινή Γλυφάδα. Στα τέλη του 6ου π.Χ. αιώνα, πρώτος ο Κλεισθένης διαμόρφωσε και χώρισε την “παραλιακή” σε 4 δήμους: Παλαιόν Φάληρον, Αλιμούς, Ευώνυμον, που περιλάμβανε τη σημερινή Λεωφόρο Βουλιαγμένης και κομμάτι της Ηλιούπολης και της Αιξωνής. Η λέξη Αιξώνη σημαίνει “η περιοχή των κατσικιών” και αποτελεί σύνθεση των λέξεων: “αιξ” που σήμαινε κατσίκι και “ωνή”, που σήμαινε εδαφικό όριο. Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της αρχαίας Ελλάδας και εκτιμάται ότι περιοχή κατοικούνταν τουλάχιστον από την 3η χιλιετία π.Χ.
Απομεινάρια εκείνης της περιόδου βρέθηκαν στο τουριστικό συγκρότημα Αστέρια Γλυφάδας το 1998. Η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων είχε εντοπίσει τμήμα νεκροταφείου της πρωτοελλαδικής εποχής, αλλά και έναν προϊστορικό περίβολο, γύρω από τον οποίο υπάρχει νεκροταφείο των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων.
Σήμερα το άκρο Αιξώνη είναι χωρισμένο στα δύο. Από τη μια πλευρά είναι τα Αστέρια Γλυφάδας και οι εγκαταλελειμμένες καμπάνες. Στην άλλη πλευρά βρίσκεται το Ίδρυμα ΠΙΚΠΑ Βούλας, το οποίο ιδρύθηκε το 1914 με σκοπό τη φροντίδα θυμάτων του πολέμου. Αργότερα, μετατράπηκε σε ίδρυμα για την προστασία παιδιών με αναπηρίες.
Το άκρο της Βουλιαγμένης και ο “Αστέρας”
Στο άκρο της Βουλιαγμένης “πρωταγωνιστεί” το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα. Οι υπηρεσίες που παρείχε ήταν πρωτοποριακές όταν λειτούργησε και κατάφερε να προσελκύσει διάσημους επισκέπτες. Θαλάσσια σπορ, εστιατόριο, μπαρ, θυρίδες για τιμαλφή, αποδυτήρια και γκαρνταρόμπα, παιδική χαρά, ακόμη και υποδομές για άτομα με ειδικές ανάγκες, ναυαγοσώστης και γιατρός ήταν στη διάθεση των εκλεκτών πελατών.
Διάσημοι καλλιτέχνες του εθνικού και διεθνούς στερεώματος, μεγιστάνες και πολιτικοί πέρασαν ξέγνοιαστες στιγμές στις αναπαυτικές ξαπλώστρες του Αστέρα. Μεταξύ των ελλήνων διάσημων ήταν η Aλίκη Βουγιουκλάκη, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Ντίνος Ηλιόπουλος και η Ζωή Λάσκαρη, ενώ από τους ξένους καλλιτέχνες που έμειναν στον πολυτελή Αστέρα ήταν ο Φρανκ Σινάτρα, η Ζακλίν Μπισέ, ο Τέλης Σαβάλας, ο Πολ Νιούμαν, η Τζόαν Κόλινς, ο Τζον Γουέην και οι Beatles.
Δείτε το βίντεο του Up Drones με τα δυο εντυπωσιακά άκρα της Αττικής, η ιστορία των οποίων εκτείνεται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα:
Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος DJI Store Greece που διαθέτει και υποστηρίζει με επίσημο σέρβις τα κορυφαία μοντέλα Phantom και Mavic. Μάθε να πετάς στην Σχολή εκπαίδευσης Drone pilot school |
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο άλλος Κηφισός. Βρίσκεται στη Βοιωτία και οι άνθρωποι τον λάτρευαν σαν Θεό. Δείτε από ψηλά το μυθικό ποτάμι και πού καταλήγουν τα νερά του (drone)
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr