Τα πικρόχολα σχόλια του Ευρωπαϊκού τύπου για το χρυσό μετάλλιο της Φανής Χαλκιά στους ολυμπιακούς της ΑΘήνας. Τα δηλητηριώδη σχόλια με εικασίες, λόγω του σκανδάλου Κεντέρη-Θάνου

Τα πικρόχολα σχόλια του Ευρωπαϊκού τύπου για το χρυσό μετάλλιο της Φανής Χαλκιά στους ολυμπιακούς της ΑΘήνας. Τα δηλητηριώδη σχόλια με εικασίες, λόγω του σκανδάλου Κεντέρη-Θάνου
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 είχαν κλονιστεί από το σκάνδαλο ντόπινγκ με πρωταγωνιστές τους Κώστα Κεντέρη και Κατερίνα Θάνου. Το “θεσσαλικό άτι”, όμως όπως χαρακτήριζε ο Τύπος τη Φανή Χαλκιά, κατάφερε να κάνει την έκπληξη και να εισέλθει πανηγυρικά στο πάνθεον των Ολυμπιονικών. 

Το βράδυ της 25ης Αυγούστου του 2004 η 25χρονη, λαρισαία πρωταθλήτρια άφηνε άφηνε πίσω της όλες τις αθλήτριες στον τελικό των 400 μέτρων με εμπόδια, τερματίζοντας με θριαμβευτικό τρόπο πρώτη στον τελικό του αγωνίσματος.

Μια ελληνική σημαία ήταν ζωγραφισμένη στο αριστερό μπράτσο της και στο πρόσωπο της φορούσε ένα νέο ζευγάρι γυαλιά στο σχήμα σαΐτας. Έμοιαζε σαν βιονική γυναίκα. Αν και στα πρώτα 100 μέτρα έτρεξε συντηρητικά, πέρασε με άνεση και διαφορά, πρώτη τη γραμμή του τερματισμού. “Κάλπασε σαν θεσσαλικό άτι”, έγραφε ο Τύπος. Μόλις 52.82 δευτερόλεπτα από την εκκίνηση χρειάστηκαν για να κατακτήσει μία θέση στο πάνθεον των Ολυμπιονικών. Ο χρόνος της αποτέλεσε τη δεύτερη κορυφαία επίδοση στον κόσμο για εκείνη τη χρονιά μετά και το 52.77 που είχε καταφέρει η ίδια στον ημιτελικό του αγωνίσματος. Αμέσως μετά τον τερματισμό η Χαλκιά πήρε μία ελληνική σημαία, σκούπισε τα δάκρυα από το πρόσωπο της και ξεκίνησε ένα ξέφρενο γύρο του θριάμβου. Ο κόσμος παραληρούσε από ενθουσιασμό.

“Ακόμη και αν δεν πάει κανείς στην Ομόνοια για να πανηγυρίσει για αυτό το μετάλλιο, θα πάω εγώ μόνη μου και θα τρέχω γύρω από την πλατεία”, έλεγε η χρυσή ολυμπιονίκης. Η Βούλα Πατουλίδου την είχε προειδοποιήσει για τα συναισθήματα, εκείνη όμως δεν μπορούσε να το συνειδητοποιήσει.

Η υποτίμηση του Ξένου Τύπου

Ο ελληνικός Τύπος στην πλειοψηφία του αποθέωνε την ολυμπιονίκη. Για τον ξένο τύπο ωστόσο, η αίσθηση ήταν τελείως διαφορετική. Τα περισσότερα ξένα ΜΜΕ ήταν καχύποπτα ως προς τη νίκη της Χαλκιά. Η αντίπαλός της, Μπρέντα Τέιλορ στο τέλος του αγώνα μουρμούριζε: “Αυτή η Ελληνίδα ήρθε από το πουθενά”. Αυτά τα λόγια  δανείστηκαν οι Times και η γαλλική “L’equipe” και έτσι τιτλοφορούσαν τα άρθρα τους για τη νίκη της.

Η Φανή Χαλκιά είχε τη δική της εξήγηση για το «θαύμα» που κατάφερε στον τελικό των Ολυμπιακών. Κατέβασε μέσα σε ένα χρόνο σκληρής προπόνησης το ρεκόρ της 4 δευτερόλεπτα. Και αυτό σίγουρα δεν είναι εύκολο.

Το σκάνδαλο ντόπινγκ με πρωταγωνιστές τους Κώστα Κεντέρη και Κατερίνα Θάνου που συντάραξε το ελληνικό φίλαθλο, επηρέασε και τη γνώμη του ξένου Τύπου. Το «σύστημα Παναγιωτόπουλου», ο οποίος ήταν ο προπονητής της Χαλκιά είναι ίδιο με το «σύστημα Τζέκου», που ήταν ο προπονητής του ντοπαρισμένου διδύμου, ήταν μερικά από τα δηλητηριώδη σχόλια που κόσμησαν τα ξένα πρωτοσέλιδα. Στην Αμερική η επιτυχία της ελληνίδας εμποδίστριας αντιμετωπίστηκε συγκρατημένα, ενώ σε Αγγλία και Ιταλία τα περισσότερα δημοσιεύματα αμφέβαλλαν για την καθαρότητα της νίκης της Χαλκιά.

Fani Chalkia Olympic Games Athens 2004 Golden Medal women 400mH

“Επιτρέψτε μας να αμφιβάλλουμε, να είμαστε καχύποπτοι ακόμη και να θυμώσουμε με αυτό το είδος του αθλητισμού που δεν μας πείθει. Tο χρυσό της μετάλλιο… μυρίζει άσχημα. Όλα αυτά μας ωθούν να σκεφτούμε ότι αν η IAAF δεν φροντίσει να διευθετήσει αυτά τα ζητήματα ο στίβος κινδυνεύει να μεταμορφωθεί από βασιλιάς του αθλητισμού σε ντροπή του αθλητισμού”, έγραφε η ιταλική “La Stampa”, ενώ ο “Guardian” τόνιζε: “Ήταν μόλις η τέταρτη κούρσα της για φέτος και πριν από τους Ολυμπιακούς δε ήταν ούτε σοβαρή απειλή. H δραματική βελτίωση των επιδόσεων ενός αθλητή σε μία μέση ηλικία αποτελεί κόκκινο πανί. Δε σημαίνει ασφαλώς ότι όποιος βελτιώνει τον χρόνο του χρησιμοποιεί αναβολικά”.

Τα εμπόδια μέχρι την κορυφή

H Λαρισαία πρωταθλήτρια έφυγε από την πόλη της το 1997 για να κάνει πρωταθλητισμό στην Αθήνα. Ήταν σε άθλια οικονομική κατάσταση, όπως η ίδια έχει δηλώσει “με φιλοξενούσε και με τάιζε ο Δ. Πετρής, ένας νεαρός τότε αθλητής του στίβου Άρχισε με το άλμα εις ύψος, αλλά γρήγορα στράφηκε στα 400 μέτρα. Κάποιοι τραυματισμοί την αποθάρρυναν και το 2000 αποφάσισε να εγκαταλείψει τα κουλουάρ και να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία. Δύο χρόνια αργότερα ο προπονητής της, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, την έπεισε να επιστρέψει και να ασχοληθεί με τα εμπόδια.

Με τη χρυσή της κούρσα θέλησε να πειστεί ότι είχε πάρει τη σωστή απόφαση, ότι είναι γεννημένη αθλήτρια. Και το απέδειξε. Η Φανή Χαλκιά γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 1979.

Ο ξένος τύπος που έγραψε πολλά πικρόχολα σχόλια δεν αμφισβήτησε εξίσου και τα υπόλοιπα μετάλλια των άλλων χωρών.

Διαβάστε ακόμη στη “ΜτΧ”: Μνήμη «Αθήνα 2004». Δείτε πως είναι οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις 13 χρόνια μετά. Από την παγκόσμια λάμψη και αναγνώριση, στην παρακμή, την εγκατάλειψη και την εθνική απογοήτευση (βίντεο drone)

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr