Αυτά τα σπίτια με ρόδες, έγιναν αναπόσπαστο μέρος των πολιτισμών που χαρακτηρίστηκαν από την μετακίνηση και την ανεξαρτησία, όπως οι Ρομά.
Υιοθετήθηκαν επίσης ευρέως από περιπλανόμενους καλλιτέχνες, εμπόρους, τυχοδιώκτες και εύπορους που αναζητούσαν την ελευθερία από τους περιορισμούς της αστικής ζωής και τη διαφυγή από τις ταχέως βιομηχανοποιημένες πόλεις.
Βικτωριανή εποχή
Τα vardos των Ρομά
Τα οχήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά ως μορφή διαβίωσης (σε αντίθεση με τη μεταφορά ανθρώπων ή αγαθών) στη Γαλλία το 1810, από μη Ρομά θιάσους τσίρκου. Μεγάλα βαγόνια μεταφοράς συνδύαζαν αποθηκευτικό χώρο και χώρο διαβίωσης σε ένα όχημα που το έσερναν ομάδες αλόγων.
Μέχρι τον 19ο αιώνα τα βαγόνια έγιναν μικρότερα και ο αριθμός των αλόγων που απαιτούνταν, μειώθηκε. Οι Romanichal (Ρομά της Βρετανίας) άρχισαν να ζουν στα vardo γύρω στο 1850. Πιο πριν ταξίδευαν με κεκλιμένα κάρα, ή με τα πόδια και κοιμόντουσαν είτε στο έδαφος, είτε σε μικρές σκηνές.
Τα vardo ενσωμάτωναν στο εσωτερικό τους χώρους διαβίωσης και ήταν διακοσμημένα με το δικό τους χαρακτηριστικό στυλ. Βαμμένα σε φωτεινές αποχρώσεις και διακοσμημένα με φλοράλ μοτίβα, δεν αποτελούσαν μόνο ένα πρακτικό σπίτι, αλλά και έναν καμβά για καλλιτεχνική έκφραση.
Εμπόριο και ψυχαγωγία
Καθώς η βικτωριανή εποχή προχωρούσε στον 20ο αιώνα, η έλευση των αυτοκινήτων, άρχισε να αντικαθιστά τα παραδοσιακά τροχόσπιτα με άλογα. Παρ’ όλα αυτά, η νοσταλγική γοητεία αυτών των τροχόσπιτων παραμένει και συνεχίζει να εμπνέει σύγχρονες ερμηνείες τόσο στην τέχνη όσο και στο design.
Τα καραβάνια του 19ου αιώνα αποτελούν απόδειξη της ανθεκτικότητας και του πνεύματος εξερεύνησης που καθόρισε μια εποχή. Θυμίζουν επίσης τις απλές χαρές της ζωής στο δρόμο, όπου το ίδιο το ταξίδι ήταν εξίσου σημαντικό με τον προορισμό.
Ειδήσεις σήμερα:
- Πέθανε ο Κώστας Σημίτης. Ο πρώην Πρωθυπουργός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών
- Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί τα μεγαλύτερα λιμάνια πετρελαίου παγκοσμίως
- Πέθανε σε ηλικία 116 ετών η Γιαπωνέζα Τομίκο Ιτόκα, ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο
- Στο φως οι υπόγειες δομές της Αγίας Σοφίας. Θα είναι προσβάσιμες στο κοινό σε περίπου ένα χρόνο
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ