Στο Νομό Λασιθίου και σε απόσταση 20 περίπου χιλιομέτρων από τη Σητεία, βρίσκεται το φοινικόδασος στο Βάι, με την εξωτική αμμουδερή παραλία που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε καλοκαίρι.
Με έκταση 250 στρεμμάτων και “πληθυσμό” άνω των 4.000 φοινίκων, κατέχει τον τίτλο του μεγαλύτερου φοινικοδάσους της Ελλάδας και της Ευρώπης. Δεν πρόκειται, όμως, ούτε για το μοναδικό στην Κρήτη ούτε για το τελευταίο στη χώρα μας.
Η Πρέβελη και ο Άγιος Νικήτας
Στα νότια του Νομού Ρεθύμνης, βρίσκεται μία ξεχωριστή αποικία κρητικών φοινίκων (Phoenix theophrasti), με μία αμμώδη παραλία να συμπληρώνει ιδανικά την ομορφιά του τοπίου.
Ο λόγος για το φοινικόδασος της Πρέβελης, που πήρε το όνομά του από την ομώνυμη περιοχή με το εντυπωσιακό φαράγγι και τον ιδιαίτερο ποταμό, τα νερά του οποίου όχι απλώς καταλήγουν στο Λιβυκό Πέλαγος, αλλά και διασχίζουν ένα μέρος της αμμουδιάς.
Η Πρέβελη έχει δώσει το όνομά της και σε ένα μεγάλο επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο της ANEK Lines, το οποίο συνδέει τα νησιά της άγονης γραμμής.
Δείτε την παραλία της Πρέβελης, το φοινικόδασος και τον ποταμό μέσα από τα εντυπωσιακά εναέρια πλάνα του συνεργάτη μας, Θεόφιλου Μπάμπουλη (Point of View GR):
Το τρίτο μεγαλύτερο φοινικόδασος της Ελλάδας, μετά το Βάι και την Πρέβελη, ονομάζεται Άγιος Νικήτας. Βρίσκεται κι αυτό στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στα νότια του Νομού Ηρακλείου και αποτελεί μία όαση στις ξερές πλαγιές των Αστερουσίων.
Το όνομά του προέρχεται από την ομώνυμη παραλία μερικά μέτρα ανατολικότερα, η οποία με τη σειρά της ονομάστηκε έτσι λόγω ενός όμορου σπηλαιώδους ναού αφιερωμένου στον Άγιο Νικήτα.
Σε κοντινή απόσταση από το φοινικόδασος, το οποίο είναι περιφραγμένο από τη Δασική Υπηρεσία, βρίσκεται η Κεφαλοβρύση, μια πηγή νερού σταθερής παροχής που υδροδοτεί τους φοίνικες.
Το άγνωστο φοινικόδασος της Αττικής
Στην πόλη του Λαυρίου και ειδικότερα στη συνοικία Κυπριανός βρίσκεται ένα πάρκο σε σχήμα τριγώνου με δεκάδες φοινικόδεντρα.
Το φοινικόδασος Κυπριανού ή Περιβολάκια, όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι, απέχει κάτι λιγότερο από μία ώρα από το κέντρο της Αθήνας και χρονολογείται από τη δεκαετία του 1880.
Εκείνη την εποχή φυτεύτηκαν 300 με 400 φοίνικες και άλλα είδη δέντρων, προκειμένου οι ρίζες τους να απορροφούν τα λύματα του οικισμού.
Η συνοικία του Κυπριανού θεωρείται ως η πιο αλώβητη από το μπετόν σε σύγκριση με τις υπόλοιπες συνοικίες της πρώτης βιομηχανικής πόλης της Ελλάδας.
Το άλσος αποτελεί κομβικό σημείο για την πόλη, καθώς υπάρχουν διασταυρώσεις που οδηγούν σε διάφορους ιστορικούς και μη ιστορικούς χώρους της Λαυρεωτικής.
Έχουν εγκριθεί εργασίες ανάπλασής του, καθώς το κόκκινο σκαθάρι έχει προκαλέσει ζημιά στα περισσότερα φοινικόδεντρα της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Λαυρίου.
Οι πανοραμικές φωτογραφίες είναι αναμφίβολα εντυπωσιακές και αποτυπώνουν την εξωτική αύρα που προσδίδουν οι φοίνικες σε μία αστική περιοχή.
Δείτε το άγνωστο φοινικόδασος του Κυπριανού στο Λαύριο μέσα από το βίντεο drone του συνεργάτη μας, n.p production:
Ο Καλαμιάρης
Συμπληρωματικά, ένα επίσης άγνωστο στο ευρύ κοινό φοινικόδασος βρίσκεται στο νησί της Λέσβου, όχι πολύ μακριά από την πρωτεύουσα Μυτιλήνη.
Ονομάζεται Καλαμιάρης ή Παναγιούδα (όνομα κοντινού χωριού) και αποτελείται από 150 τεχνητά και αυτοφυή φοινικόδεντρα του είδους Phoenix canariensis.
Λέγεται πως τα πρώτα φοινικόδεντρα τοποθετήθηκαν στην περιοχή από έναν Άγγλο διπλωμάτη, ο οποίος τα έφερε από την Αίγυπτο τον 19ο αιώνα.
Σύμφωνα με αναφορές των κατοίκων, το φοινικόδασος έχει υποστεί πλήγμα τόσο από το κόκκινο σκαθάρι όσο και από την παραμέληση. Μπορείτε να το δείτε στο ακόλουθο βίντεο:
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: n.p production
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr