Δέκα χρόνια μετά την ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, μια ομάδα 25 νεαρών κοριτσιών από την κατεστραμμένη πόλη φθάνει στην Αμερική. Ήταν όλες τους παραμορφωμένες και το σώμα τους ήταν γεμάτο εγκαύματα.
Τα εξωτερικά και συναισθηματικά τραύματα στιγμάτισαν το μέλλον τους. Οι πιθανότητες να βρουν δουλειά ήταν ελάχιστες, ενώ η προοπτική γάμου είχε εξαφανιστεί πλήρως. Οι “Παρθένες της Χιροσίμα” επέζησαν της αμερικανικής επίθεσης. Ενώθηκαν για να μοιραστούν τις εμπειρίες και τη μοναξιά τους. Στην Αμερική άρπαξαν μια δεύτερη ευκαιρία ζωής. Υποβλήθηκαν σε αμέτρητες χειρουργικές επεμβάσεις και άλλαξαν τη ζωή τους.
Παραμορφωμένα κορίτσια με ουλές, εγκαύματα και τραύματα
Ήταν 6 Αυγούστου 1945, όταν ο αμερικανικός στρατός έριξε την πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα. Το μέγεθος της καταστροφής απερίγραπτο. Τουλάχιστον 140.000 θύματα έχασαν τη ζωή τους. Οι μισοί ακαριαία. Όσοι κατάφεραν να επιζήσουν, ξύπνησαν σε μία πόλη κατεστραμμένη, αντίκρισαν νεκρά τα αγαπημένα τους πρόσωπα και τους εαυτούς τους παραμορφωμένους. Σήμερα οι επιζώντες των εκρήξεων στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι υπολογίζονται σε 200.000.
Ανάμεσα τους ήταν νεαρά κορίτσια, πολλά από από τα οποία ήταν μαθήτριες. Ήταν όλες παραμορφωμένες. Τα μάτια και η μύτη τους είχαν εξαλειφθεί. Το σώμα τους είχε καεί από τη θερμότητα της έκρηξης. H κοινωνία αδιαφόρησε για το μέλλον τους και τις απομάκρυνε. Τα νεαρά παραμορφωμένα κορίτσια θεωρήθηκαν μολυσματικά και επικίνδυνα. Όσο μεγάλωναν, οι πιθανότητες για μια αξιοπρεπή ζωή ήταν ακόμη λιγότερες. Ένωσαν τις δυνάμεις τους, μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους με σκοπό να αλλάξουν τις ζωές τους.
Το δύσκολο ταξίδι, οι δωρεές και οι επεμβάσεις
Οι “Παρθένες της Χιροσίμα” αποφάσισαν να υποβληθούν σε επώδυνες αλλά διορθωτικές εγχειρήσεις. Ωστόσο στην Ιαπωνία τότε δεν υπήρχαν μέσα και γνώσεις για να επανορθώσουν τα παραμορφωμένα πρόσωπά τους. Ο μόνος τρόπος ήταν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να δεχτούν την ιατρική βοήθεια πετυχημένων χειρουργών. Όμως καμιά δεν είχε την οικονομική άνεση να αντεπεξέλθει στα έξοδα.
Τα παραμορφωμένα κορίτσια δημοσιοποίησαν την πρόθεσή τους να χειρουργηθούν και τράβηξαν την προσοχή του ιερέα του δόγματος Μεθοδιστών, Κιγιόσι Τανιμόντο. Υπήρξε και ο ίδιος επιζών της έκρηξης και αποφάσισε να συνεισφέρει στην προσπάθεια τους. Τα κορίτσια δεν χρειάζονταν απαραίτητα αισθητικές επεμβάσεις για την εμφάνιση τους, αλλά επανορθωτικές εγχειρήσεις που θα βελτίωναν λειτουργικά τα χέρια και τα δάχτυλα τους, που είχαν λιώσει. Για δύο χρόνια ο υπουργός οργάνωσε εράνους για να συγκεντρώσει το τεράστιο χρηματικό ποσό που απαιτούνταν. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πρωτοφανής. Σχεδόν 30.000 άνθρωποι δώρισαν χρήματα προκειμένου τα παραμορφωμένα κορίτσια να ταξιδέψουν στην Αμερική και να υποβληθούν στις επεμβάσεις.
Ιστορία ηρωισμού
To Mάιο του 1955, δέκα χρόνια μετά την ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας, οι “Παρθένες της Χιροσίμα” έφτασαν στο “Mount Sinai Hospital” της Νέας Υόρκης. Το προσωπικό του νοσοκομείου ήταν περικυκλωμένο από φωτογράφους. Η άφιξη των κοριτσιών στην Αμερική καλύφθηκε από τα μέσα ως μια ιστορία ηρωισμού. Οι εφημερίδες υπογράμμιζαν το κουράγιο αυτών των κοριτσιών. Σε συνεντεύξεις του τα κορίτσια θαύμαζαν την φιλοξενία των Αμερικανών σε σημείο που δε μπορούσαν να πιστέψουν ότι η Αμερική ήταν ο εχθρός της Ιαπωνίας και εκείνη που τους κατέστρεψε τη ζωή.
Μέσα σε 18 μήνες, υποβλήθηκαν δωρεάν σε 140 επεμβάσεις. Λίγο πριν ολοκληρωθούν οι εγχειρήσεις, κάποια από τα κορίτσια εμφανίστηκαν στην τηλεοπτική εκπομπή “This is your life”.
Σε ένα επεισόδιο καλεσμένος υπήρξε ο θρησκευτικός λειτουργός Τανιμόντο, ο οποίος συνέβαλε στην ολοκλήρωση του ονείρου των κοριτσιών. Η έκπληξη που τον περίμενε ήταν να συνομιλήσει ζωντανά με κάποια από αυτά, που βρίσκονταν στην Αμερική για να χειρουργηθούν. Ακουγόταν μόνο η φωνή τους, χωρίς να φαίνονται τα πρόσωπα τους για να αισθάνονται οι ίδιες άνετα.
Σε αυτή την εκπομπή υπήρξαν έντονες επικρίσεις γιατί ο Τανιμόντο δέχτηκκε να συναντηθεί με τον πιλότο του αεροσκάφους “Enola Gay”, που έριξε τη βόμβα. Παρά την ακραία επιλογή, το επεισόδιο θεωρήθηκε μια προσπάθεια ώστε να ενισχυθούν οι έρανοι για τις επεμβάσεις των κοριτσιών.
Οι “Παρθένες της Χιροσίμα” ολοκλήρωσαν τις επεμβάσεις και ήταν έτοιμες να κυνηγήσουν τα όνειρα τους. Οι περισσότερες από αυτές επέστρεψαν στην Ιαπωνία και επανεκίνησαν τις ζωές τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Toγιόκο Μορίτα, η οποία έγινε μια αναγνωρισμένη σχεδιάστρια μόδας, αφού φοίτησε πρώτα στο Σχολή Σχεδίου Πάρσονς.
Πηγή χαρακτηριστικής φωτογραφίας: Wikimediamtx commons και Youtube
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Έζησε τον πυρηνικό εφιάλτη στο Ναγκασάκι, αλλά χαμογέλασε μόλις συνάντησε μέσα στα ερείπια τον φωτογράφο. Η τρομακτική μαρτυρία του κοριτσιού που είδε να εξαϋλώνονται σπίτια και άνθρωποι
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ