Κάθε Οκτώβριο, στα Βασιλικά Δικαστήρια του Λονδίνου πραγματοποιείται η καθορισμένη απόδοση ενοικίου στο Παλάτι. Οι διοικητικές αρχές της πόλης παραδίδουν στην απεσταλμένη της Βασίλισσας έναν γάντζο, ένα τσεκούρι, 6 μεγάλα πέταλα και 61 καρφιά.
Η διαδικασία τελείται ευλαβικά με κάθε επισημότητα από τον 13ο αιώνα μέχρι σήμερα. Πρόκειται για την δεύτερη παλαιότερη νομική τελετή στην Αγγλία, μετά τη Στέψη. Το ιδιαίτερο υλικό αντίτιμο των καρφιών, των πετάλων, του τσεκουριού και του γάντζου είναι συμβολικό και παραμένει το ίδιο από το 1211.
Παρότι για πολλούς αιώνες η τελετή τραβούσε το ενδιαφέρον και γινόταν κεντρικό θέμα συζήτησης της πόλης για βδομάδες, σήμερα πραγματοποιείται σχεδόν μυστικά. Δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις, οι προσκλήσεις επισήμων είναι ελάχιστες, ενώ ακόμη και τα τοπικά μέσα σπάνια αφιερώνουν ένα σύντομο άρθρο για το γεγονός.
Εν μέρει, αυτή η διακριτικότητα οφείλεται σε μία παράδοξη συνθήκη. Το συμβολικό ενοίκιο που πληρώνει η πόλη αντιστοιχεί σε δύο εκτάσεις οι οποίες κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκονται. Ούτε οι απλοί Λονδρέζοι, αλλά ούτε και οι διοικητικές αρχές δεν ξέρουν την ακριβή τοποθεσία των κτημάτων που μισθώνει το Παλάτι στην πόλη.
Οι μυστήριες εκτάσεις
Το παλαιότερο από τα δύο ενοίκια αντιστοιχεί σε ένα κομμάτι γης που βρίσκεται στην περιοχή Σρόπσαϊρ, γνωστή από τους ντόπιους ως “the Moors”.
Οι ακριβείς συντεταγμένες του δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες κάπου. Ωστόσο, οι οδηγίες σχετικά με το ενοίκιό του είναι ακριβέστατες.
Η πόλη του Λονδίνου οφείλει να αποδίδει στο παλάτι έναν γάντζο και ένα τσεκούρι ως αντίτιμο.
«Ο γάντζος πρέπει να είναι σε τέτοια κατάσταση, ώστε να μπορεί να χτυπήσει ένα κλαδί φουντουκιάς και να αφήνει λίγο ή καθόλου σημάδι». Από την άλλη το τσεκούρι πρέπει να είναι αιχμηρό. Μάλιστα, κατά την τελετή, τεστάρονται και τα δύο. Πρώτα ο γάντζος κι έπειτα το τσεκούρι. Αφού περάσουν το τεστ, η διαδικασία συνεχίζεται με την απόδοση του άλλου “μισθώματος”.
Το δεύτερο ενοίκιο αφορά μία έκταση κοντά στα Βασιλικά Δικαστήρια. Στην περιοχή αυτή, κατά τον 13ο αιώνα, διεξαγόταν ένα “τουρνουά” επισκευής πανοπλίας. Μία άλλη εκδοχή αναφέρει ότι ο διαγωνισμός περιελάμβανε και αλλαγή πετάλων στα ιπποτικά άλογα. Όποιος έκανε καλύτερη δουλειά κέρδιζε μία άδεια εκμίσθωσης του χώρου για να φτιάξει και να λειτουργήσει ένα σιδηρουργείο.
Καθώς η έκταση ανήκε στο Παλάτι, η πόλη όφειλε να πληρώνει ένα ετήσιο ενοίκιο. Λόγω της χρήσης του, το ενοίκιο αυτό ορίστηκε σε έξι μεγάλα πέταλα αλόγου και 61 καρφιά. Το σιδηρουργείο έχει πάψει να υπάρχει προ πολλού. Είναι άγνωστο ακόμη και το ποιο ήταν το ακριβές σημείο που ήταν χτισμένο. Το νοίκι ωστόσο παραμένει το ίδιο.
Χρέη στο Παλάτι
Τα δύο αυτά ενοίκια δεν είναι τα μόνα που οφείλονται στο Στέμμα. Είναι όμως τα μοναδικά που αποδίδονται μέχρι σήμερα με ευλαβική τυπικότητα, επισημότητα και τιμές.
Βάσει μεσαιωνικών συμφωνητικών, που θεωρητικά η ισχύ τους δεν ανεστάλη ποτέ, η πόλη του Λονδίνου χρωστάει ένα συμβολικό ενοίκιο 11 λιρών για την περιοχή Σάουθγουορκ. Επιπλέον, στα περίχωρα υπάρχουν μικρές εκτάσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν συγκεκριμένες οφειλές προς το Παλάτι.
Ένας κουβάς με χιόνι, τρία κόκκινα τριαντάφυλλα, μια μικρή γαλλική σημαία, μία ραχοκοκαλιά σολομού, είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα. Κατά κανόνα δεν τηρούνται. Η μοναδική περίπτωση να “ενεργοποιηθεί” ένα τέτοιου είδους ενοίκιο είναι αν ο βασιλιάς το απαιτήσει προσωπικά.
Αρχική φωτογραφία: Στιγμιότυπο από την Τελετή του 2017.
Ειδήσεις σήμερα:
- «Κίνημα Δημοκρατίας», το όνομα του νέου κόμματος Κασσελάκη. Live η ιδρυτική διακήρυξη
- Λίβανος. Η στιγμή που ισοπεδώνεται με πέντε πυραύλους μια οκταώροφη πολυκατοικία. Τέσσερις νεκροί (βίντεο)
- Απαγορευτικό απόπλου λόγω ισχυρών ανέμων.Τα δρομολόγια που δεν εκτελούνται. Πτώσεις δέντρων και στα Τρίκαλα
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr