Τα νεοελληνικά fake news για επιφανείς αρχαίους που υποτίθεται ότι πέθαναν απαξιωμένοι στην εξορία. Η ανακριβής λίστα

Τα νεοελληνικά fake news για επιφανείς αρχαίους που υποτίθεται ότι πέθαναν απαξιωμένοι στην εξορία. Η ανακριβής λίστα

Τον τελευταίο καιρό κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα γράφημα, στην οποία δείχνει ότι σπουδαίοι Έλληνες της αρχαιότητας πέθαναν από τον «φθόνο και την αχαριστία των Ελλήνων» μακριά από την πατρίδα τους.

Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις, οι πληροφορίες είναι ψευδείς ή υπάρχει παρερμηνεία και στρέβλωση. Π.χ κάποιος που πέθανε εκτός Αθήνας παρουσιάζεται ως εξόριστος ενώ στην πραγματικότητα ταξίδεψε με τη θέλησή του.

Για μερικούς αρχαίους, όπως ο Αριστοφάνης, ο Ηρόδοτος και ο Ικτίνος, αν και αναγράφεται στο δημοσίευμα ότι πέθαναν στην εξορία, στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει. Δεν υπάρχουν πολλές γνωστές λεπτομέρειες για τη ζωή τους και συνεπώς δεν ξέρουμε πώς πέθαναν.

Η επίμαχη λίστα με ονόματα διάσημων Ελλήνων που υποτίθεται πέθαναν απαξιωμένοι από τους συμπατριώτες τους.

Παρακάτω παρουσιάζονται οι πιο αξιόπιστες εκδοχές για τον τρόπο με ποιο τρόπο έφυγαν από τη ζωή επτά αρχαίοι Έλληνες, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι ιστορικά ξεκάθαρο:

Πυθαγόρας

Μετά από μεγάλο ταξίδι, επέστρεψε στη Σάμο. Εκεί βασίλευε ο τύραννος Πολυκράτης κι έτσι έφυγε για τον Κρότωνα της Ιταλίας. Ίδρυσε σχολή και συγκέντρωσε τους πρώτους μαθητές.

Υπάρχουν δύο εκδοχές για το θάνατό του. Ο Διογένης Λαέρτιος υποστήριξε ότι οι Κροτωνιάτες τον έσφαξαν μαζί με τους 400 μαθητές του, επειδή είχε αποκτήσει μεγάλη δύναμη και φοβόντουσαν ότι θα γίνει τύραννος.

Η δεύτερη εκδοχή που μας δίνει ο φιλόσοφος Δικαίαρχος είναι ότι ότι αφού πήγε στο ιερό των Μουσών στο Μεταπόντιο, έμεινε νηστικός 40 μέρες και πέθανε από ασιτία.

Περικλής

Οι Αθηναίοι άρχισαν να εξοργίζονται με τον Περικλή, επειδή δεν ήθελε ανοικτό πόλεμο με την Σπάρτη και αντιθέτως έκανε επιδρομή στα παράλια της Πελοποννήσου. Ο λοιμός ήταν η αιτία που κόστισε τη ζωή χιλιάδων αθηναίων οι οποίοι μετά από ψηφορία, τον απομάκρυναν από το αξίωμα και τον καταδίκασαν σε χρηματικό πρόστιμο.

Η Αθήνα δοκίμασε πολλούς αρχηγούς, ωστόσο κανένας δεν ήταν τόσο ικανός. Για αυτό, τον παρακάλεσαν να επιστρέψει στη θέση του στρατηγού. Αφού πρώτα έχασε δύο παιδιά, πέθανε στο λοιμό της Αθήνας, από την πανδημία.

Ισοκράτης

Ένας από τους μεγαλύτερους ρήτορες της εποχής του που επηρέαζε και τα πολιτικά δρώμενα.

Λέγεται ότι αυτοκτόνησε σε ηλικία 98 ετών, μετά τη μάχη της Χαιρώνειας στην οποία οι συμπατριώτες του Αθηναίοι υπέστησαν βαριά ήττα από τους Μακεδόνες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ευσταθεί, καθώς ο ίδιος υποστήριζε τον Φίλιππο και πίστευε ότι μόνο αυτός μπορούσε να ενώσει τους Έλληνες εναντίον των περσών.

Πλάτωνας

Έκανε τρία ταξίδια στη Σικελία, ώστε να κάνει πραγματικότητα το όραμά του για την ιδανική πολιτεία.

Τελικά, απέτυχε σε όλες του τις προσπάθειες και επέστρεψε στην Αθήνα. Στον παραπάνω πίνακα διαβάζουμε ότι πέθανε στην εξορία στα 81 του. Η ηλικία είναι σωστή, αλλά δεν ήταν εξόριστος.

Ευριπίδης

Ο τραγικός ποιητής για άγνωστο λόγο, μετακινήθηκε στην Πέλλα, όπου έζησε φιλοξενούμενος και με τιμές στην Αυλή του βασιλιά. Εκεί πέθανε χωρίς να έχει γίνει γνωστό το πώς.

Σοφοκλής

Ονομάστηκε «φιλαθηναιότατος» για την αγάπη που είχε στην πατρίδα του. Δεν έφυγε ποτέ από αυτή παρά μόνο όταν το επέβαλαν τα καθήκοντά του, καθώς διατελούσε χρέη ελληνοταμία, στρατηγού και συμμετείχε στο σώμα των προβούλων. Άρα έκλεισε τα μάτια του στα πάτρια εδάφη.

Αισχύλος

Πέθανε σε ταξίδι του στη Γέλα Σικελίας. Δεν ήταν εξόριστος και οι Αθηναίοι τον τίμησαν δεόντως.

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr