Τα μεγάλα έργα που έγιναν στην Ελλάδα με την οικονομική βοήθεια του Σχεδίου Μάρσαλ, παρουσιάζει η Μηχανή του Χρόνου με το Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου στις 21.00 από το Cosmote History.
Η εκπομπή μεταδίδεται σε επανάληψη Κυριακή 20 Δεκεμβρίου στις πέντε το απόγευμα.
Η εκπομπή καταγράφει τον τρόπο που διανεμήθηκαν αρχικά σε όλη τη χώρα μέσω της Αγροτικής Τράπεζας, τρόφιμα και ιατρική βοήθεια της αμερικανικής βοήθειας, καθώς η πείνα και ασθένειες όπως ο τύφος και η ελονοσία, θέριζαν τον πληθυσμό.
Μετά την λήξη του εμφυλίου το 1949, άρχισε η εφαρμογή του προγράμματος ανοικοδόμησης.
Προτεραιότητα δόθηκε στον αγροτικό τομέα, μέσω του οποίου θα λυνόταν εν μέρει και το επισιτιστικό πρόβλημα της χώρας. Στην Ελλάδα έγιναν μεγάλες εισαγωγές σπόρων, εργαλείων και ζώων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ αγρότες και γεωπόνοι εκπαιδεύτηκαν στις νέες καλλιέργειες.
Παράλληλα, άρχισαν μεγάλα τεχνικά έργα και η αποκατάσταση ή βελτίωση των κατεστραμμένων υποδομών από τον πόλεμο. Μέχρι το 1954 ανακατασκευάστηκαν 1.600 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών, 17 αεροδρόμια, 248 μεγάλες γέφυρες και 45 τούνελ.
Η Μηχανή του Χρόνου αποτυπώνει τις προσπάθειες των αμερικανών τεχνοκρατών και των ελληνικών κυβερνήσεων να δημιουργήσουν κρίσιμες υποδομές, που θα βοηθούσαν τη χώρα να γίνει ένα σύγχρονο κράτος.
Ο εξηλεκτρισμός ήταν το πρώτο βήμα καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας ζούσε στο σκοτάδι. Έτσι, το 1950 δημιουργήθηκε η ΔΕΗ και δόθηκαν μεγάλα ποσά για την εκμετάλλευση λιγνιτικών κοιτασμάτων και υδροηλεκτρικών έργων.
Με το πρώτο ενεργειακό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε, το ρεύμα από τα νέα εργοστάσια μεταφέρθηκε σταδιακά με τους πυλώνες στις μεγάλες πόλεις και αργότερα στα χωριά. Μαζί με το ρεύμα όμως, ήρθαν και οι ηλεκτρικές συσκευές, όπως οι κουζίνες που δημιούργησαν μια νέα εμπορική δραστηριότητα. Για να εκπαιδευτούν οι νοικοκυρές, οι υπάλληλοι της ΔΕΗ έκαναν υπαίθριες επιδείξεις, συνοδεία εκλεκτών εδεσμάτων. Το ποιο διαδεδομένο φαγητό που μαγείρευαν στην επίδειξη ήταν κατσικάκι με πατάτες στο φούρνο.
Μέσω των χρημάτων του Σχεδίου Μάρσαλ, στη ζωή των Ελλήνων μπήκε δυναμικά και το τηλέφωνο. Οι Αμερικανοί σύμβουλοι αποφάσισαν την ενοποίηση των προπολεμικών τηλεφωνικών εταιρειών, σε ένα νέο οργανισμό και στις 23 Οκτωβρίου του 1949 δημιουργήθηκε ο ΟΤΕ.
Το δίκτυο κατασκευάστηκε από την αρχή και ο κόσμος υποδέχονταν τους τεχνικούς του Οργανισμού σαν λαϊκούς ήρωες, καθώς υπήρχε μεγάλη ανάγκη για επικοινωνία.
Η εκπομπή αναφέρεται επίσης στα αμερικανικά σχέδια για τον τουρισμό στην Ελλάδα. Το 1950, Αμερικανοί εμπειρογνώμονες που ταξίδεψαν στη χώρα συνέταξαν μια έκθεση για τις δυνατότητες ανάπτυξης του τουρισμού, στην οποία περιέγραφαν τις ανύπαρκτες υποδομές, τις ανατολίτικες συνήθειες των Ελλήνων, τον υποβαθμισμένο ρόλο της γυναίκας και την εξωτική ομορφιά με τα αρχαία, τον ήλιο και τη θάλασσα.
Την ίδια χρονιά η μέχρι τότε Γενική Γραμματεία Τουρισμού καταργήθηκε και επανιδρύθηκε ως Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, δηλαδή ΕΟΤ.
Τα πρώτα έργα του οργανισμού ήταν η κατασκευή μοντέρνων ξενοδοχείων, και οι υποδομές στους αρχαιολογικούς χώρους.
Στην εκπομπή μιλούν οι:
Ελένη Μπενέκη – Προϊστάμενη Ιστορικού Αρχείου Π.Ι.Ο.Π,
Δρ. Κωνσταντίνα Μπότσιου – Καθηγήτρια πανεπιστήμιου Πελοποννήσου, Τάσος Σακελλαρόπουλος – Υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη,
Στέλιος Ζαχαρίου – Διδάκτωρ Πανεπιστήμιου Αθηνών,
Δημήτρης Παναγιωτόπουλος – Υπεύθυνος Κέντρου Ιστορίας της Γεωργίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου,
Αλέξανδρος Κωστόπουλος Γ.Γ. Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου,
Μαρία Μαυροειδή – Υπεύθυνη Ιστορικού Αρχείου ΔΕΗ,
Δρ. Κώστας Κωστής – Καθηγητής Πανεπιστήμιου Αθηνών,
Νικολέτα Λιακοσταύρου – Προϊσταμένη Μουσείου Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, Μανώλης Τσουπάκης – Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ, Σταύρος Αλιφραγκής – Αρχιτέκτων/Μηχανικός.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr