Το 1971 ο Γιάννης Δαλιανίδης αποφασίσει να διασκευάσει για την Φίνος Φιλμ μία από τις πιο γνωστές νουβέλες του Γρηγόρη Ξενόπουλου, τον «Ποπολάρο».
Η ιστορία της νουβέλας μας μεταφέρει στη Ζάκυνθο του 19ου αιώνα και συγκεκριμένα στα 1880. Η ταινία είχε τον τίτλο «Επαναστάτης Ποπολάρος» και τους βασικούς ρόλους ερμήνευσαν ο Κώστας Πρέκας ως Ζέπος Πεμπονάρης, η Μπέτυ Λιβανού και ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος.
Τα γυρίσματα έγιναν κατά κύριο λόγο στη Ζάκυνθο, αλλά και στην Κέρκυρα. Ορισμένες σκηνές γυρίστηκαν στην Πλάκα.
Σε μια από τις σκηνές ο Ζέπος κάθεται μαζί με τον φίλο του στο παγκάκι μιας κεντρικής πλατείας και συζητούν την ερωτική αναστάτωση του. Απέναντι στα σκαλιά φιγουράρει αστραφτερή μια μοτοσικλέτα.
Στην ίδια σκηνή το παρατηρητικό μάτι βλέπει στα δεξιά να περνούν και αυτοκίνητα του 1970.
Είναι άξιο απορίας πως σε μια τέτοια παραγωγή που όλα είναι φροντισμένα να βλέπει κανείς μια τέτοια παραφωνία. Κι όμως! Έχουμε μια πλατεία που έχει αποκλειστεί για το γύρισμα, οι βοηθητικοί ηθοποιοί φορούν ρούχα εποχής, η άμαξα είναι αντίκα , αλλά η μοτοσικλέτα είναι μοντέλο τελευταίας τεχνολογίας.
Είναι τόσο εξόφθαλμη η παραφωνία που προκαλεί απορία γιατί δεν την πρόσεξε κανείς, ενώ εικονίζεται στο κέντρο του πλάνου.
Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι πως η ταινία γυρίστηκε στο ίδιο σκηνικό που χρησιμοποίησε ο Αλέκος Σακελλάριος την ίδια χρονιά για την ταινία «Η κόμισσα της Κέρκυρας»!
Το αρχοντικό του Κόντε Δημάρα, του Διονύση Παπαγιαννόπουλου είναι το ίδιο με αυτό της σενιόρας Αντζολίνας, Ρένας Βλαχοπούλου. Διακρίνουμε στα πλάνα τις ίδιες σκάλες με το ίδιο κόκκινο χαλί και την άσπρη ξύλινη κουπαστή.
Αλλά και τον ίδιο προθάλαμο στην είσοδο του υποτιθέμενου αρχοντικού. Ίδιες κουρτίνες, ίδιες πόρτες με τα σκαλίσματα στο ξύλο τους.
Διακρίνουμε ακόμη και τις ίδιες λάμπες. Τι 1880, τι 1970! Οι λάμπες αυτές, τα έπιπλα, οι κουρτίνες κι όλα τα υπόλοιπα μέρη της επίπλωσης ανήκουν στην σκηνικά προίκα της Φίνος φιλμ και δεν είναι οι μόνες ταινίες στις οποίες τα διακρίνουμε. Το σκηνικό βέβαια είναι στημένο στα καινούργια, τότε, πλατό του Φίνου, στα Σπάτα.
Πέρα από όλα αυτά διακρίνουμε το ίδιο πλάνο και στο αρχηγείο της φίνος φιλμ, στα γραφεία της, στο νεοκλασικό της οδού Χίου.
Δεν είναι η πρώτη ταινία στην οποία θα δούμε τα εσωτερικά των γραφείων της Φίνος φιλμ στην οδό Χίου. Ειδικά τις ξύλινες βαριές σκάλες του ισογείου προς τον όροφο την ίδια χρονιά θα τις δούμε και στο φιλμ «20 γυναίκες κι εγώ».
Είναι υποτίθεται η έξοδος από την εταιρεία ρούχων στην οποία εργάζεται ο Κώστας Βουτσάς.
Την ίδια είσοδο, την είδαμε και δύο χρόνια πριν στο φιλμ του Νίκου Φώσκολου «Ορατότης μηδέν». Σύμφωνα με το σενάριο είναι η είσοδος της εφοπλιστικής εταιρείας του Μάνου Κατράκη.
Η ταινία «Επαναστάτης Ποπολάρος» γυρίστηκε και προβλήθηκε το 1971 και εκτός από τους βασικούς συντελεστές παίζουν ακόμη οι Παντελής Ζερβός, Ανδρέας Φιλιππίδης, Σπύρος Καλογήρου, Κατερίνα Γιουλάκη και Τόνια Καζιάνη.
Στο βίντεο που ακολουθεί από το κανάλι kastalia του Youtube, ο Ανδρόνικος Τζιβλέρης εντοπίζει όχι μόνο τον αναχρονισμό με την μοτοσικλέτα στον «Επαναστάτη ποπολάρο», αλλά κι ένα μπουκέτο ακόμη χαριτωμένα λαθάκια από τις παλιές Ελληνικές ταινίες.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr