Λένε ότι το κυκλάμινο συμβολίζει τη γονιμότητα, αγνότητα και την ευτυχία. Άλλοι λένε ότι είναι το λουλούδι της προστασίας και της λαγνείας, ενώ για κάποιους σημαίνει αποχαιρετισμό.
Όμως στο Μάτι που βίωσε τον όλεθρο στην φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, τα κυκλάμινα φέρνουν ελπίδα. Τα μοβ λουλούδια που ξεφύτρωσαν μέσα στο καρβουνιασμένο τοπίο δείχνουν την δύναμη της φύσης, που αντιστέκεται και δίνει χρώμα και ζωή μέσα στις στάχτες. Η φωτογραφική καταγραφή δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αμφισβήτηση.
Παρά τα λιγοστά λουλούδια, η εικόνα της περιοχής από ψηλά, συνεχίζει να συγκλονίζει. Η φωτιά κατέκαψε 13.600 στρέμματα έκτασης. Στο πέρασμά της δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Κατά τις αυτοψίες που διενέργησαν τις τρεις πρώτες ημέρες μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών από τα 3.236 κτήρια, κρίθηκαν μη κατοικήσιμα τα 1.657, ποσοστό που ξεπερνά το 51%. Εκτός όμως, από φυσικές και υλικές καταστροφές προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων. Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός αναφέρεται σε 99 νεκρούς, ενώ υπήρξαν και 164 τραυματίες, εκ των οποίων οι 23 παιδιά.
Η πυρκαγιά στον Νέο Βουτζά και το Μάτι είναι η φονικότερη στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους και η δεύτερη πιο φονική πυρκαγιά παγκοσμίως για τον 21ο αιώνα, μετά τις πυρκαγιές στην Αυστραλία στις 7 Φεβρουαρίου 2009 που είχαν προκαλέσει τον θάνατο 180 ατόμων.
Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο που δημοσιεύτηκε από το κανάλι στο Youtube Up Drones με τα κυκλάμινα της ελπίδας στο “πληγωμένο” Μάτι:
Σύμφωνα με την έκθεση πραγματογνωμοσύνης του αξιωματικού Πυροσβεστικού Σώματος, Δημητρίου Λιότσιου, που δημοσιεύτηκε σχεδόν τρεις μήνες μετά την τραγωδία, εάν οι κάτοικοι είχαν ειδοποιηθεί εγκαίρως, υπήρχε χρόνος για να απομακρυνθούν ακόμα και με τα πόδια προς την ακτή. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι από τη στιγμή που θα δινόταν εντολή εκκένωσης προς τη θάλασσα “με μέσο όρο άνετου βαδίσματος τα 80m/min η απόσταση που καλούνταν να καλύψουν από τη Λεωφόρο Μαραθώνας έως και την ακτογραμμή για την ασφαλή διαφυγή τους ήταν περίπου 1 χλμ., δηλαδή 15 με 29 λεπτά άνετου βαδίσματος”.
Στο πόρισμα καταγράφεται επίσης, η σύγχυση που επικράτησε με τους χρόνους. Η Πυροσβεστική δήλωσε πως έφτασε στη φωτιά στο Νταού Πεντέλης 54 δευτερόλεπτα πριν αυτή κληθεί. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας και ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος ενημερώθηκαν από διαφορετικούς ιδιώτες και όχι από μεταξύ τους επικοινωνία, με διαφορά τριάντα τριών λεπτών, κάτι που οδήγησε και σε καθυστερημένη δράση.
Παρουσιάζεται ακόμη η κακή εκτίμηση και ο λάθος συντονισμός των εναέριων μέσων. Ευθύνες επιρρίπτονται και στην Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου, όσο και στο ΤΑΙΠΕΔ και στις δασικές υπηρεσίες, καθώς αυτοί είναι οι αρμόδιοι φορείς για το παράλιο μέτωπο της περιοχής «Κόκκινο Λιμανάκι», όπου εγκλωβίστηκαν δεκάδες άνθρωποι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους. Αντίθετα, η περιφέρεια Αττικής ρίχνει βαρύτατες ευθύνες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Την ίδια στιγμή, εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση διαπίστωσαν ότι στην Κινέτα, η οποία επίσης είχε τυλιχτεί στις φλόγες, υπήρξε άμεση εκτίμηση της κατάστασης και ταχύτατη κινητοποίηση των αρμοδίων προκειμένου να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από την φωτιά που κατέβαινε απειλητική από τα Γεράνεια Όρη. Οι αστυνομικοί πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι για να ενημερώσουν τους κατοίκους για τον κίνδυνο και την ανάγκη άμεσης απομάκρυνσής τους. Κάτι που δεν έγινε ποτέ στο Μάτι.
Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: Δείτε το Μάτι από ψηλά πριν και μετά την καταστροφή. Η ιστορία του οικισμού όπου ο κεντρικός δρόμος έχει διαστάσεις μονόδρομου, αλλά αποκαλείται Λεωφόρος (βίντεο drone)
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr