Η παραγωγή ταινιών είναι μια από τις πιο πολυέξοδες βιομηχανίες στις μέρες μας.
Το σενάριο, η σκηνοθεσία, οι ηθοποιοί είναι από τα βασικά συστατικά μιας επιτυχημένης ταινίας. Παρ’ όλα αυτά, οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.
Κινηματογραφικά αντικείμενα όπως όπλα, ρούχα ή άλλα στοιχεία ντεκόρ, που χρησιμοποιούνται στις σκηνές διαμορφώνουν το τοπίο και την ατμόσφαιρα.
Οι κατασκευαστές αυτών των αντικειμένων είναι περιζήτητοι επαγγελματίες που μπορούν να ανταποκριθούν περίτεχνα στις επιθυμίες του σκηνοθέτη.
Πολλά από αυτά τα αντικείμενα είναι εξαιρετικά πολύπλοκα και κοστίζουν μια περιουσία.
Ωστόσο, μερικές φορές η καλύτερη λύση είναι η απλούστερη.
Ένα καθημερινό αντικείμενο, όπως ένας μύλος του καφέ, ένα ξυραφάκι, ένα λαμπάκι μπορούν να παρουσιαστούν ως ένα υψηλής τεχνολογίας γκάτζετ.
Είναι γεγονός ότι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά αντικείμενα στην ιστορία του κινηματογράφου έγιναν από απλά, καθημερινά αντικείμενα. Απόδειξη ότι η καλύτερη λύση δεν είναι πάντα η πιο ακριβή και όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας.
Τα δήθεν γκάτζετ
Ο δικτατορικός κόσμο της ταινίας “V for Vedetta” είναι γεμάτος με μηχανορραφίες.
Υπάρχουν πολλές σκηνές κρυφών συζητήσεων, συνωμοσιών και μυστικών. Για να προστατεύεται το απόρρητο χρησιμοποιούσαν μια μηχανή που ανίχνευε αν υπήρχε άλλη συσκευή τριγύρω που μπορεί να ηχογραφήσει. Στην πραγματικότητα, η πρωτοποριακή αυτή μηχανή είναι απλώς ένα φωτάκι σελιδοδείκτης για ανάγνωση. Τέτοια φωτάκια πωλούνται στο διαδύκτιο 3$.
Στην ταινία “Ολική επαναφορά” οι φρουροί εμφανίζονται να έχουν όπλα υψηλής τεχνολογίας. Έχουν μέχρι και ενσωματωμένο υπολογιστή χειρός στον καρπό τους. Ο υπολογιστής αυτός όμως δεν είναι παρά ένα απλό κομπιουτεράκι αριθμομηχανή, που βρίσκουμε σε κάθε γραφείο, προσαρμοσμένη στη στολή τους.
Στο “Άλιενς”: Η Επιστροφή, άλλη μια ταινία δράσης και επιστημονικής φαντασίας βλέπουμε ειδικά όπλα που εξοντώνουν τους εξωγήινους. Τα ογκώδη, πρωτότυπα αυτά όπλα δε δυσκόλεψαν τόσο την παραγωγή. Για την ακρίβεια χρησιμοποίησαν κάτι που βρίσκεις σε κάθε κινηματογραφικό πλατό: κάμερες.
Αυτό που φαίνεται βέβαια είναι ότι οι κάμερες είναι φονικά όπλα. Στην ταινία “ΧΧΧ” – ο απόλυτος πράκτορας σε μια κρίσιμη σκηνή μάχης χρησιμοποιείται ως μπαζούκα (εκτοξευτής ρουκετών) μία παλιά βιντεοκάμερα βαμμένη γκρι.
Στο “Gostbusters” χρησιμοποιείται από πολλούς χαρακτήρες ο μετρητής ψυχοκινητικής ενέργειας. Η πρωτόγνωρη υψηλής τεχνολογίας συσκευή δεν είναι παρά ένας τροποποιημένος καθαριστής παπουτσιών.
Το πασίγνωστο “Σταρ Τρεκ” είναι γνωστό για τα καθημερινά τροποποιημένα αντικείμενα που χρησιμοποιούσε ως μηχανήματα του μέλλοντος. Αυτό είναι φυσικό, καθώς η τεχνολογία της εποχής δεν προσέφερε πολλές επιλογές. Παρόλα αυτά το ειδικό «σκάνερ» που εμφανίζεται στην ταινία του 1999 είναι απλώς μια μηχανή που στεγνώνει τα χέρια και τη συναντάμε συχνά στις δημόσιες τουαλέτες.
Ακόμα στη σειρά “Σταρ Τρεκ” του 1969 χρησιμοποιούνται υποτίθεται ειδικά ιατρικά σκάνερ. Για να αναπαραστήσει το πρωτόγνωρο αυτό γκάτζετ η παραγωγή προτίμησε κάτι πιο καθημερινό: ένα αλατοπίπερο.
Στο θρίλερ “Χάλογουιν” πρωταγωνιστεί ο κακοποιός Μάικλ Μάγιερς που ξεχωρίζει για τη μάσκα που φοράει. Η μάσκα αυτή στοίχισε στη παραγωγή μόλις 2 δολάρια. Πρόκειται για μια μάσκα του ηθοποιού Γουίλιαμ Σάτνερ. Μόνες αλλαγές ήταν ότι η μάσκα βάφτηκε άσπρη και μεγάλωσαν λίγο τις τρύπες στων ματιών.
Στη ταινία “Άλιεν” (1979) έγιναν μεγάλες προσπάθειες να παρουσιαστεί ένα πειστικό διαστημικό τοπίο. Για να σχεδιαστεί το εσωτερικό του διαστημοπλοίου με τα τεράστια τεχνικά πάνελ πλοήγησης, κρίθηκε απαραίτητη και η χρήση ενός μύλου καφέ.
Ο μύλος αυτός μάλιστα είχε τόσο μεγάλη επιτυχία στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση που χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια και στην ταινία “Επιστροφή στο Μέλλον”. Αυτή τη φορά ήταν ο αντιδραστήρας στη χρονομηχανή!
Το “Star Wars” αν και έμεινε στην ιστορία για το διαστημικό τοπίο που δημιούργησε σε μια εποχή με ελάχιστα τεχνολογικά μέσα συμπεριλαμβάνεται επίσης στη λίστα. Στην «Αόρατη απειλή» του 1999 ο Κουάι Γκόν κατέχει μια ειδική συσκευή διαγαλαξιακής επικοινωνίας. Η συσκευή αυτή είναι η βάση από γυναικεία ξυραφάκια.
Τέλος όμως, το πιο εντυπωσιακό είναι το πώς κατασκευάστηκε το φωτόσπαθο. Στην πρώτη ταινία της δημοφιλούς σειράς το 1977 το πρώτο φατόσπαθο του Λουκ Σκάιγοκερ που εμφανίζεται κατασκευάστηκε από μια παλιά φωτογραφική μηχανή και κάποια κουμπιά αριθμομηχανής.
Παρόλο που πολλά από τα κινηματογραφικά αντικείμενα κοστίζουν μόλις λίγα δολάρια στην παραγωγή αποκτούν άλλη αξία μετά από την εμφάνιση τους στην μεγάλη οθόνη. Δεν είναι σπάνια η πώληση απλών κινηματογραφικών αντικειμένων για χιλιάδες δολάρια σε δημοπρασίες.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ντέσμοντ Λιουέλιν. Ο άνθρωπος πίσω από τον «Καθηγητή Q» στις ταινίες του Τζέιμς Μποντ. Ήταν αιχμάλωτος των ναζί για πέντε χρόνια
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ