ΕΘΝΟΣ: Στον λόφο Καστά δεν πατάει πλέον πόδι ανθρώπου, οι όποιες προσδοκίες των ντόπιων για επενδύσεις και τουριστική ανάπτυξη διαψεύστηκαν γρήγορα, όπως ήταν αναμενόμενο, ενώ έκδηλη είναι η αγωνία για την τύχη του μνημείου, που κινδυνεύει ακόμη και με κατάρρευση αν δεν γίνουν γρήγορα τα αναγκαία έργα για την προστασία του.
Στη Μεσολακκιά Σερρών, που γειτνιάζει με τον αρχαιολογικό χώρο, η ζωή έχει επιστρέψει στους προ της ανασκαφής ρυθμούς της και οι 260 κάτοικοι αναπολούν τις μέρες που όλα τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα πάνω τους. Ο αγροτικός χωματόδρομος που οδηγεί «στης Ρωξάνης», όπως έχουν μάθει από τους πατεράδες τους την περιοχή της ανασκαφής, παρουσιάζει σήμερα ελάχιστη ως μηδενική κίνηση και οι δύο αστυνομικοί που συνεχίζουν να φυλάσσουν τον χώρο πολλές φορές ολοκληρώνουν τη βάρδιά τους χωρίς να συναντήσουν κάποιον επισκέπτη.
Το ότι συνεχίζει να φυλάσσεται από δύο αστυνομικούς αποδεικνύει τη σπουδαιότητά του και ότι κάτι σημαντικό κρύβει που δεν έχουμε μάθει ακόμη», λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Μεσολακκιάς, Αθανάσιος Ζουρνατζής, θέλοντας να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον τώρα που κατακάθισε ο κουρνιαχτός. Στις συζητήσεις μεταξύ συγχωριανών εξακολουθεί να κυριαρχεί η ανασκαφή, αλλά σε μια άλλη βάση, περισσότερο ρεαλιστική αυτήν τη φορά.
Τώρα ακούγεται όλο και λιγότερο το όνομα «Αλέξανδρος» ως πιθανού «ενοίκου», ενώ έχουν κατευναστεί και οι όποιες προσδοκίες για μετατροπή της περιοχής σε παράδεισο του real estate.
Οι φήμες που διαρρέονταν για έντονο ενδιαφέρον από Ελληνες και ξένους επενδυτές δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ, όπως και αυτές που ανέφεραν πως είχαν κατατεθεί εκατοντάδες αιτήματα για… καντίνες, αναψυκτήρια και άλλες επιχειρήσεις στην περιοχή.
«Στην ουσία δεν υπήρξε ποτέ ενδιαφέρον. Δεν μου χτύπησε κανένας επενδυτής την πόρτα. Οι όποιες ερωτήσεις ήταν προκαταρκτικές και τοπικής εμβέλειας, από ανθρώπους που περίμεναν να αποκαλυφθεί κάτι μεγάλο από την ανασκαφή», διευκρίνισε στο «Εθνος» ο Ιωάννης Δήμου, που διατηρεί μεγάλο μεσιτικό γραφείο στις Σέρρες.
Μέχρι σήμερα, προσθέτει, δεν έχει πουληθεί ούτε μέτρο γης, ενώ η αξία της γης έχει επιστρέψει στον έλεγχο του πιθανού αγοραστή και όχι του πωλητή. «Η γη κοστίζει όσο πληρώσει ο αγοραστής», επισήμανε.
Σε επίπεδα προ της ανασκαφής τείνει να υποχωρήσει και η επισκεψιμότητα στο Μουσείο της Αμφίπολης, που γνώρισε μέρες μεγάλης δόξας τον περασμένο Νοέμβριο, όταν έφτασε να δέχεται ως και 1.500 άτομα κάθε Σαββατοκύριακο. Μέχρι σήμερα οι επισκέπτες είναι κυρίως μαθητές σχολείων της ευρύτερης περιοχής, ενώ αυτές μεμονωμένων επισκεπτών βαίνουν συνεχώς μειούμενες.
Σήμα κινδύνου από κατοίκους και φορείς: «Το μνημείο είναι αφημένο στην τύχη του»
Από τον Νοέμβριο του 2014, όταν ολοκληρώθηκε αυτή η φάση της ανασκαφής, ουσιαστικά έχει σταματήσει κάθε εργασία στον λόφο Καστά.
Αραιά επισκέπτεται το μνημείο η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας, Κατερίνα Περιστέρη, χωρίς να γίνονται εργασίες, με εξαίρεση κάποιες μικρές παρεμβάσεις που έγιναν από συνεργεία συντηρητών, τα οποία κατέφτασαν από την Αθήνα.
Ο βαρύς χειμώνας που ακολούθησε, με τις πολλές βροχές, «πλήγωσε» το μνημείο, προκαλώντας κατολισθήσεις και λιμνάζοντα νερά περιμετρικά του μαρμάρινου περιβόλου, όπως αποκάλυψε με φωτογραφικά ντοκουμέντα τον περασμένο Μάρτιο το «Έθνος της Κυριακής».
Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, δεν δίστασε να παραδεχτεί, μιλώντας στο Κοινοβούλιο στις αρχές Μαΐου, πως το μνημείο είναι ευάλωτο και κινδυνεύει να θαφτεί κάτω από την άμμο αν δεν αναστηλωθεί αμέσως.
Αγωνία
Οι τοπικοί φορείς δεν κρύβουν την αγωνία τους. «Το μνημείο είναι αφημένο στην τύχη του και μπορεί ανά πάσα στιγμή να υπάρξει ατύχημα με απρόβλεπτες συνέπειες, αν δεν γίνει άμεσα επέκταση των αποστραγγιστικών και ολοκλήρωση των μέτρων αναστήλωσης και υποστύλωσης», τόνισε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Αμφίπολης, Κώστας Μελίτος, ο οποίος εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα μεταβεί στην Αθήνα για να ζητήσει από το υπουργείο Πολιτισμού ένα χρονοδιάγραμμα των απαραίτητων εργασιών.
«Μου ζητήθηκε βοήθεια από τη διευθύντρια Αρχαιοτήτων. Ο δήμος και εγώ είμαστε εδώ για να παράσχουμε οποιαδήποτε βοήθεια, ακόμη και προσωπικά εγώ με την ιδιότητα του μηχανικού, όπως έχω κάνει πολλές φορές μέχρι τώρα. Και χρήματα μπορούμε να βρούμε από χορηγούς.
Πρέπει όμως να ληφθεί μια απόφαση για αυτά που πρέπει να γίνουν, τις προτεραιότητες και τα χρονοδιαγράμματα. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα και το μνημείο κινδυνεύει», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει παραδοθεί μέχρι σήμερα η μελέτη του μηχανικού συνεργάτη της ανασκαφής για τα υποστηρικτικά έργα. Η αιτία εντοπίζεται στην έλλειψη κονδυλίων.
Αιχμές
Κατά την επίσκεψή του στον λόφο Καστά, τον περασμένο Μάρτιο, ο Νίκος Ξυδάκης άφησε σαφείς αιχμές για τη διαχείριση του έργου από τους προκατόχους του και την ανασκαφική ομάδα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της χρηματοδότησης, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν ανασκαφές στον ελλαδικό χώρο που έλαβαν τέτοια οικονομική υποστήριξη.
Ανέφερε πως το έργο «παίρνει τις ανάσες που χρειάζεται», ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει άλλη χρηματοδότηση προς το παρόν και κάλεσε τους αρχαιολόγους να ολοκληρώσουν την επεξεργασία των ευρημάτων και να παρουσιάσουν το πόρισμά τους στην επιστημονική κοινότητα.
ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
Με τίτλο «Περπατάμε για την Αμφίπολη», ομάδα πολιτών έχει απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής σε πεζοπορία διαμαρτυρίας, την Κυριακή, ζητώντας την επανέναρξη των εργασιών προκειμένου το μνημείο να καταστεί επισκέψιμο. Το κάλεσμα διαδόθηκε μέσω του Facebook, με ραντεβού αύριο το πρωί στο Ροδολίβος Σερρών και πεζοπορία μήκους 13 χιλιομέτρων μέχρι τη Μεσολακκιά και τον λόφο Καστά. Τα αιτήματα είναι η συνέχιση της χρηματοδότησης, η περαιτέρω ανασκαφή του λόφου καθώς και η μετατροπή του μνημείου σε επισκέψιμο. Φορείς της περιοχής προβλέπουν πως το κάλεσμα δεν θα έχει σημαντική ανταπόκριση.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr