Ο Τάκιτος (περίπου 56-120 μ.Χ.) θεωρείται από πολλούς φιλολόγους ως ο σπουδαιότερος Ρωμαίος ιστορικός την περίοδο της ακμής της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (1ος-2ος αιώνες μ Χ.).
Εκτός από την εξαιρετική χρήση της λατινικής γλώσσας, ο Τάκιτος αναλύει σε βάθος την ψυχολογία των πρωταγωνιστών του ιστορικού του έργου που είναι κυρίως οι αυτοκράτορες της περιόδου 14-69 μ. Χ. και τα μέλη της άρχουσας τάξης της Ρώμης. Τα έργα του που έχουν σωθεί είναι τα «Χρονικά» και οι «Ιστορίες».
Το πρώτο καλύπτει την περίοδο της βασιλείας των αυτοκρατόρων Τιβέριου, Κλαυδίου και Νέρωνα. Δυστυχώς μεγάλα τμήματα το έργου αυτού είναι χαμένα συμπεριλαμβάνοντας ολόκληρη τη βασιλεία του παράφρονα Καλιγούλα. Τα «Χρονικά» του Τάκιτου καλύπτονται το έτος 69 μ. Χ. το έτος βασιλείας τεσσάρων αυτοκρατόρων και των εμφυλίων πολέμων που ακολούθησαν το θάνατο του Νέρωνα.
Εκτός από τα ιστορικά βιβλία, ο Τάκιτος έγραψε ένα βιβλίο για τα γερμανικά φύλα, De origine et situ Germanorum, μία βιογραφία για τον στρατηγό Αγρικόλα που ήταν ο πεθερός του και ο κυρίως υπεύθυνος για τη ρωμαϊκή κατάκτηση της Βρετανίας, De vita et moribus Iulii Agricolae, και ένα βιβλίο για τη ρητορική, Dialogus de oratoribus. Ο Τάκιτος στο έργο του συμπυκνώνει σε σύντομες φράσεις σημαντικά συμπεράσματα από τη μελέτη των ιστορικών προσωπικοτήτων και γεγονότων.
Αυτά έχουν διαχρονική αξία αφού ισχύουν για την πολιτική, την κοινωνία και τον ανθρώπινο χαρακτήρα για οποιαδήποτε περίοδο και χώρα. Τα ρητά αυτά αιώνες αργότερα χρησιμοποιήθηκαν απ’ άλλους λόγιους που υπήρξαν θαυμαστές του έργου του με αποτέλεσμα να θεωρούνται σήμερα από πολλούς ότι αυτοί τα είχαν σκεφθεί πρώτοι. Ας δούμε κάποια από τα πιο γνωστά ρητά του Τάκιτου.
«Όσο περισσότεροι νόμοι υπάρχουν σ’ ένα κράτος τόσο περισσότερη διαφθορά υπάρχει σ’ αυτό».
«Οι άνθρωποι είναι πιο έτοιμοι να ανταποδώσουν ένα κακό που τους έγινε παρά το καλό, γιατί η ευγνωμοσύνη είναι γι’ αυτούς βάρος ενώ η εκδίκηση απόλαυση»
«Αν θέλεις να μάθεις ποιος σε ελέγχει δες σε ποιον δεν ασκείς κριτική»
«Ό,τι βλέπουμε από μακριά μας φαίνεται όμορφο»
«Λεηλατούν, σφάζουν, κλέβουν, και όλα αυτά τα κάνουν ισχυριζόμενοι ότι χτίζουν μία αυτοκρατορία. Στο διάβα τους δεν αφήνουν τίποτα πίσω τους παρά μία έρημο, και αποκαλούν αυτό ειρήνη» (Αναφορά στους Ρωμαίους και την αυτοκρατορία τους από τους ανυπότακτους Γερμανούς, αλλά και διαχρονική αναφορά στον ιμπεριαλισμό).
«Η επιθυμία για ασφάλεια στέκει εμπόδιο για το μεγαλύτερο και λαμπρότερο επίτευγμα»
«Τα απαγορευμένα αντικείμενα έχουν κρυφή γοητεία»
«Είναι νόμος της φύσης να μισούμε αυτούς που έχουμε πληγώσει»
«Μία κακή ειρήνη είναι χειρότερη από ένα πόλεμο»
«Οι μεγάλες αυτοκρατορίες δεν διατηρούνται με τη δειλία»
«Το μίσος για τους συγγενείς είναι το πιο βίαιο είδος μίσους που υπάρχει»
«Η αλήθεια των πραγμάτων επιβεβαιώνεται με την εξέταση όλων των δεδομένων και την καθυστέρηση (στη λήψη αποφάσεων), το ψέμα με τη βιασύνη και την αβεβαιότητα».
«…δεν υπάρχει τίποτα πιο αδύναμο και ασταθές όσο η φήμη ότι κάποιος είναι δυνατός η οποία όμως δεν βασίζεται στην ίδια τη δύναμή του».
του ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Που βρίσκεται το επιβλητικό αντίγραφο του Παρθενώνα στη Βαυαρία. Ποιους ήρωες και θεότητες της αρχαίας Ελλάδας χρησιμοποιεί με παραλλαγές η γερμανική μυθολογία
Ειδήσεις σήμερα:
- Ανοιχτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Δείτε το ωράριο
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ