Σάββατο 15 Οκτωβρίου στις 17:00 το απόγευμα από την ΕΡΤ1
Η “Μηχανή του Χρόνου” με τον Χρίστο Βασιλόπουλο παρουσιάζει το δεύτερο μέρος της έρευνας με ιστορίες από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και φωτίζει τις μεγάλες στιγμές, το άγνωστο παρασκήνιο των απονομών, αλλά και το σκοτεινό περιβάλλον που θέλησε να επιβάλλει η δικτατορία μετά το 1967. Η λογοκρισία και οι παρεμβάσεις ανέδειξαν τον παρεμβατικό ρόλο της νεολαίας και του περίφημου Β’ εξώστη. Ήταν η εποχή που ο λεγόμενος εμπορικός κινηματογράφος βρέθηκε στο στόχαστρο μερίδας του κοινού και οι αποδοκιμασίες δημιούργησαν “θερμά” επεισόδια κατά την διάρκεια των προβολών.
Δείτε την εκπομπή από το ert web:
Τα δάκρυα του Θανάση Βέγγου και η “συναυλία” του Μάνου Λοϊζου με τα απαγορευμένα τραγούδια του Θεοδωράκη
Στην εκπομπή παρουσιάζονται άγνωστες ιστορίες από την ταραγμένη περίοδο του 1970. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό με τον Μάνο Λοϊζο ο οποίος έσπευσε να τραγουδήσει μαζί με τους νέους που παρακολούθησαν το φεστιβάλ, τραγούδια του «απαγορευμένου» – εκείνη την εποχή – Μίκη Θεοδωράκη, παρουσία της εμβρόντητης αστυνομίας. Αφορμή γι’ αυτό στάθηκε η απώλεια του Γιώργου Σεφέρη που εκείνη την ημέρα είχε κηδευτεί.
Οι βραβεύσεις του Θανάση Βέγγου για δυο συνεχόμενες χρονιές, το 1971 – 72, αποτέλεσαν από τις εντονότερες στιγμές του φεστιβάλ. Ο κόσμος σήκωσε στα χέρια τον ηθοποιό κατά την έξοδο του από την Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών, ενώ εκείνος δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του. Είχε πτωχεύσει ως παραγωγός ταινιών, αλλά είχε κερδίσει την αγάπη και την αναγνώριση κοινού και κριτικών.
Από τον “Παπαφλέσσα” στον “Άγγελο” και την “Λούφα”
Το κλίμα επηρέαζε πολλές φορές και τους ίδιους τους ηθοποιούς που τόλμησαν να αποδοκιμάσουν τις αντιδράσεις του κοινού. Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ήταν ένας από αυτούς. Ο πρωταγωνιστής μετά τη βράβευση της ταινίας «Παπαφλέσσας» στην οποία πρωταγωνιστούσε, δεν δίστασε να ζητήσει την κατάργηση του φεστιβάλ, ενώ έκανε λόγο για περιβάλλον καφενείου.
Ιστορίες καταγεγραμμένες μέσα από δημοσιεύματα της εποχής, αναδεικνύουν τις συνεχείς συγκρούσεις μεταξύ του Υπουργείου Βιομηχανίας που επόπτευε τον θεσμό και των κινηματογραφιστών. Η κόντρα αυτή οδήγησε στην διοργάνωση του πρώτου και μοναδικού Αντιφεστιβάλ το 1977, μποϊκοτάροντας τον επίσημο θεσμό.
Οι εντάσεις δεν έλειπαν ανάμεσα στην κριτική επιτροπή και την επιτροπή πρόκρισης των ταινιών που έδινε το εισιτήριο για την προβολή στην μεγάλη αίθουσα. Κάποιες φορές οι διαξιφισμοί κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων ήταν τόσο έντονοι που σημειώθηκαν έντονα και τραγικά περιστατικά, με κορυφαίο τον θάνατο του προέδρου της κριτικής επιτροπής Βάσου Φαληρέα, το 1979.
Δημιουργοί και πρωταγωνιστές μιλούν στην εκπομπή για τις ταινίες «ορόσημα» της δεκαετίας του 80, όπως ο «Άγγελος», το «Ρεμπέτικο» και η «Λούφα και Παραλλαγή».
Η «Μηχανή του Χρόνου» θυμάται τις διεθνείς προσωπικότητες που φώτισαν με την παρουσία τους το φεστιβάλ, όπως ο Άντονι Κουίν, η Ρίτα Χέιγουορθ και φτάνοντας στο σήμερα ο Τζον Μάλκοβιτς, η Κατρίν Ντενέβ και ο Φράνσις Φορντ Κόπολα.
“Ιστορίες από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στη Μηχανή του Χρόνου” – Σάββατο 15 Οκτωβρίου στις 17:00 το απόγευμα από την ΕΡΤ1.
Δείτε επίσης στη “Μηχανή του Χρόνου”:
Δημοπρασία για έναν χορό με την Βουγιουκλάκη, η λογοκρισία στην ταινία του Αλεξανδράκη και η σύλληψη της Ανουσάκη για το αποκαλυπτικό φόρεμα. Ιστορίες από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στη «Μηχανή του Χρόνου». Δείτε το Α΄μέρος…
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ