Τα χρόνια της κλεφτουριάς του Γεωργίου Καραϊσκάκη στη “Μηχανή του Χρόνου”. Πως βρέθηκε στην αυλή του Αλή Πασά και τον εγκατέλειψε για να γίνει ο κυρίαρχος των Αγράφων

Τα χρόνια της κλεφτουριάς του Γεωργίου Καραϊσκάκη στη “Μηχανή του Χρόνου”. Πως βρέθηκε στην αυλή του Αλή Πασά και τον εγκατέλειψε για να γίνει ο κυρίαρχος των Αγράφων

«Τα χρόνια της κλεφτουριάς του Γεωργίου Καραϊσκάκη» παρουσιάζει η Μηχανή του Χρόνου με το Χρίστο Βασιλόπουλο.

Τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις 21.00 το βράδυ από το Cosmote History. Η εκπομπή μεταδίδεται σε επανάληψη 11 Απριλίου στις πέντε το απόγευμα.

Η εκπομπή καταγράφει τα δύσκολα παιδικά χρόνια του «γιου της καλόγριας», που μαζί με τη μητέρα του δεχόταν την κοινωνική κατακραυγή επειδή ήταν νόθος. Εφηβος ακόμα σχημάτισε ένοπλη ομάδα και έδειξε τις ικανότητές του στον κλεφτοπόλεμο.

Όταν συνελήφθη και οδηγήθηκε στον πασά στα Ιωάννινα, ο Αλή του έδωσε την ευκαιρία που αναζητούσε. Να εκπαιδευτεί στρατιωτικά και να αναλάβει δράση.

Στο πασαλίκι των Ιωαννίνων ο νεαρός Γεώργιος Καραϊσκάκης γνωρίστηκε με αρκετούς μελλοντικούς αγωνιστές της επανάστασης. Αρίστευσε στο περίφημο πολεμικό σχολείο του Αλή και εκπαιδεύτηκε στα όπλα και την στρατηγική της μάχης.

Στην εφηβεία του ο αγωνιστής σχημάτισε την πρώτη κλέφτικη ομάδα στη Ρούμελη και μετά από τη σύλληψή του, βρέθηκε στα μπουντρούμια και αργότερα στην αυλή του Αλή πασά.

Η έρευνα φωτίζει τα γεγονότα μετά τη φυγή του από τα Ιωάννινα, όταν ο Καραϊσκάκης επέστρεψε στα Άγραφα και «ξαναβγήκε στο κλαρί». Αυτή τη φορά στο πλευρό του κλέφτη Κατσαντώνη. Μαζί του έζησε πολεμώντας σε διάφορα μέρη του ελληνικού χώρου, ενώ η πρώτη ανδραγαθία που τον έκανε διάσημο ήταν η δολοφονία του διαβόητου πολέμαρχου του Αλή πασά, Βεληγκέκα.

«Τα χρόνια της κλεφτουριάς του Γεωργίου Καραϊσκάκη» παρουσιάζει η Μηχανή του Χρόνου με το Χρίστο Βασιλόπουλο. Τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις 21.00 το βράδυ από το Cosmote History.

Ωστόσο, μετά τη δολοφονία του Κατσαντώνη και του αδερφού του Λεπενιώτη, ο ρουμελιώτης αγωνιστής επέστρεψε και πάλι στην αυλή του Αλή πασά. Στα Γιάννενα, ο Καραϊσκάκης,  παντρεύτηκε με προίκα που του έδωσε ο ίδιος ο Οθωμανός ηγεμόνας και τον υπηρέτησε μέχρι τη τελική του σύγκρουση με τις δυνάμεις του Σουλτάνου.

Πριν από την εξόντωσή του από τις δυνάμεις του Σουλτάνου, σκληροτράχηλος πολεμιστής τον εγκατέλειψε εκ νέου τον Αλή και ακολούθησε το πεπρωμένο του.

Η Μηχανή του Χρόνου καταγράφει τις συμμαχίες του Γεωργίου Καραϊσκάκη

Με γυρίσματα, αναπαραστάσεις και συνεντεύξεις τη Στερεά Ελλάδα και την Ήπειρο, η εκπομπή κατέγραψε το ακριβές χρονικό των γεγονότων της εποχής και τις συμμαχίες με τις διάφορες ισχυρές οικογένειες αρματολών στη Ρούμελη. Όπως επίσης την προσπάθειά του για είσοδο και αναρρίχηση στην αρματολίτικη ιεραρχία.

Στο πλαίσιο αυτό τον Μάιο του 1821 και ενώ είχε ξεσπάσει η επανάσταση, ο Καραϊσκάκης βρέθηκε στο σώμα της αρματολίτικης οικογένειας των Κουτελιδαίων. Εμπόδισε μαζί με άλλους αρματολούς την κάθοδο των στρατευμάτων του Χουρσίτ Πασά, από την Άρτα προς τη δυτική Ρούμελη και την Πελοπόννησο.

Στις σκηνές αναπαράστασης συμμετείχαν μέλη του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης αυτής Γιαννιτσών.

Η εκπομπή περιγράφει πως ο Καραϊσκάκης επιτέθηκε μαζί με τον Γιαννάκη Κουτελίδα, αρματολό των Τζουμέρκων, εναντίον των Τούρκων του χωριού Κομπότι της Άρτας.

Στη μάχη αυτή εκδήλωσε για άλλη μια φορά την παρορμητικότητα και τη γενναιότητά του, καθώς άρχισε να ειρωνεύεται τους αντιπάλους του, με τη συνηθισμένη του «αβρότητα».

Η αναμέτρηση αυτή πέρασε στην ιστορία, όχι επειδή τραυματίστηκε. Αλλά λόγω της προκλητικής του κίνησής του να αποκαλυφθεί απέναντι στον εχθρό και επιδεικτικά να φανερώσει τα οπίσθιά του.

Ο κυρίαρχος των Αγράφων

Με τη βοήθεια ισχυρών οικογενειών της Ρούμελης κατάφερε να γίνει ο κυρίαρχος της περιοχής, κάνοντας το παιδικό του όνειρο πραγματικότητα. Η έρευνα εστιάζει επίσης στην κόντρα του Καραϊσκάκη με τον Γιαννάκη Ράγκο, διεκδικητή του αρματολικιού των Αγράφων και συνεργάτη του πολιτικού Αλ. Μαυροκορδάτου.

Ως αρματολός ο Γεώργιος Καραϊσκάκης βοήθησε την επανάσταση και δήλωνε πιστός στη Διοίκηση. Την ίδια ώρα έκανε τα γνωστά «καπάκια» με τους Οθωμανούς, γεγονός που εξόργισε και τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Όταν όμως κλήθηκε από τον πασά της Σκόδρας να δηλώσει την υποταγή του, απάντησε με την ιστορική φράση:

«μου γράφεις ένα μπουγιουρντί, μου λες να προσκυνήσω…», δείχνοντας για άλλη μια φορά το ανυπότακτο του χαρακτήρα του.

Λίγο καιρό μετά από αυτά τα λόγια, μπήκε για τα καλά στην Επανάσταση, γράφοντας με χρυσά γράμματα το όνομά του στον αγώνα της ανεξαρτησίας.

Γεώργιος Καραϊσκάκης, τα χρόνια της κλεφτουριάς

Η δίκη του Καραϊσκάκη

Η εκπομπή φωτίζει όλο το παρασκήνιο που οδήγησε τον Καραϊσκάκη στην περίφημη δίκη του στο Αιτωλικό. Εκεί ο πολιτικός Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος τον κατηγόρησε για μυστικές συνεννοήσεις με τον Ομέρ Βρυώνη και τον παρέπεμψε για προδοσία. Η ποινή του ήταν διοικητική και προέβλεπε την στέρηση όλων των αξιωμάτων του.

Στην ιστορία πέρασε η απάντηση που έδωσε στον κατήγορό του: “Εγώ την κατηγορία θα στην γράψω στο κούτελο”….

Στις σκηνές αναπαράστασης συμμετείχαν μέλη του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης αυτής Γιαννιτσών.

Στην εκπομπή μιλούν οι:

Θάνος Βερέμης – ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θανάσης Χρήστου – Καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, οι ιστορικοί ερευνητές Αντώνης Αντωνίου,

Δημήτρης Μπελέζος, Δημήτρης Λυριτζής, Δημήτρης Βλαχοπάνος, Αναστάσιος Παπασταύρος, Γιάννης Σπανδωνής, Παναγιώτης Νάνος,

Δημήτρης Σταθακόπουλος – Οθωμανολόγος – Τουρκολόγος και Δημήτρης Γιώτης – πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου «Ο Καραϊσκάκης»

Στις σκηνές αναπαράστασης συμμετείχαν :

Μέλη του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης αυτής Γιαννιτσών.

Μέλη της Θεατρικής ομάδας του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, του Καλλιτεχνικού Σωματείου «Αθεράπευτοι».

Συμμετέχουν τα μέλη τμήματος παραδοσιακών χορών του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr