Ορισμένα από τα πιο διάσημα καρτούν στον κόσμο δημιουργήθηκαν πολλές δεκαετίες πριν, με αποτέλεσμα αρκετές σκηνές τους να αναπαράγουν απόψεις και στερεότυπα της εποχής τους.
Σήμερα φαντάζουν ξένες, αναχρονιστικές, έως και προσβλητικές. Αυτές έχουν λογοκριθεί για λόγους πολιτικής ορθότητας.
Άλλη περίπτωση απαγορευμένων κινουμένων σχεδίων αποτελεί η σύγκρουσή τους με κουλτούρες εκτός του δυτικού κόσμου.
Τομ & Τζέρι
Ο πρώτος κύκλος επεισοδίων με πρωταγωνιστές το διάσημο δίδυμο του γάτου και του ποντικού ξεκίνησε το 1940 και ολοκληρώθηκε το 1958. Δύο από τα επεισόδια εκείνης της περιόδου σήμερα είναι δυσεύρετα, καθώς η προβολή και η αναπαραγωγή τους έχει απαγορευτεί.
Πρόκειται για το “Mouse Cleaning”, το οποίο μεταδόθηκε το 1948, και το “Casanova Cat” του 1951. Στο πρώτο, υπάρχει μια σκηνή όπου ο Τομ βουτάει σε έναν σωρό από κάρβουνα, με αποτέλεσμα να βαφτεί όλος μαύρος. Όταν το συνειδητοποιεί, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την «μεταμφίεση» για να το σκάσει από την ιδιοκτήτριά του που τον ψάχνει.
Η συγκεκριμένη σκηνή έχει κριθεί ρατσιστική καθώς θεωρείται ότι ο Τομ κάνει «blackface». Πρόκειται για μια αναχρονιστική πρακτική, όπου λευκοί ηθοποιοί βάφονταν με σκουρόχρωμο μακιγιάζ και υποδύονταν -συνήθως μια καρικατούρα- έγχρωμου ανθρώπου.
Αντίστοιχα, στο επεισόδιο “Casanova Cat”, ο Τζέρι είναι αυτός που κάνει «blackface» και έχει λογοκριθεί για τον ίδιο λόγο.
Powerpuff Girls
Λιγότερο vintage, αλλά εξίσου δημοφιλές ανάμεσα στα παιδιά των 90s και των 00s. Οι Powerpuff Girls ήταν τρεις αδερφές με υπερδυνάμεις που πολεμούσαν το κακό.
Στο επεισόδιο “See Me, Feel Me, Gnomey” που μεταδόθηκε το 2003, εμφανιζόταν ο χαρακτήρας ενός χίπη. Το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο των ΗΠΑ θεώρησε ότι ο συγκεκριμένος χαρακτήρας μοιάζει με τον Χριστό και ότι οι τελευταίες σκηνές περνούν αντιχριστιανικά μηνύματα.
Ο δημιουργός της σειράς δήλωσε έκπληκτος με τις αντιδράσεις και αρνήθηκε τη θεωρία της αντιχριστιανικής αλληγορίας.
Παρόλα αυτά, το επεισόδιο λογοκρίθηκε στην Αμερική και για πολλά χρόνια θεωρούταν χαμένο. Το 2009 συμπεριλήφθηκε προς έκπληξη όλων, στη συλλογή DVD της σειράς κι έτσι πλέον κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.
Σιδερένιο Χαμόγελο
Μία ακόμη δημοφιλής σειρά κινουμένων σχεδίων της δεκαετίας του 2000. Το “Σιδερένιο Χαμόγελο” (Braceface) πραγματευόταν τα προβλήματα και τις περιπέτειες ενός κοριτσιού που έμπαινε στην εφηβεία. Το επεισόδιο που θεωρήθηκε ακατάλληλο στην προκειμένη περίπτωση, βγήκε το 2003 και είχε τίτλο “Busted” (Πιάστηκε στα πράσα).
Η 14χρονη πρωταγωνίστρια ήταν αναστατωμένη καθώς πολύ συχνά την περνούσαν για μικρότερη. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι γι’ αυτό έφταιγε το μέγεθος του στήθους της, οπότε αγόρασε ένα σουτιέν που με το πάτημα ενός κουμπιού, μπορούσε η ίδια να ρυθμίσει πόσο «φουσκωμένο» ήθελε να δείχνει.
Αμέσως μόλις άρχισε να το φοράει, τα σχόλια για το στήθος της, τόσο από συνομηλίκους της αλλά και από μεγαλύτερα άτομα, άρχισαν να πέφτουν βροχή.
Η προβολή του επεισοδίου ξεσήκωσε αντιδράσεις καθώς θεωρήθηκε ότι “κανονικοποιεί” την σεξουαλικοποίηση ενός 14χρονου κοριτσιού.
Πέππα το γουρουνάκι
Η Πέππα απευθύνεται σε παιδιά βρεφονηπιακής ηλικίας και την τελευταία δεκαετία αποτελεί το πιο δημοφιλές καρτούν του είδους του.
Υπάρχει όμως ένα επεισόδιο η προβολή του οποίου έχει απαγορευτεί δια παντός στην Αυστραλία. Στην προκειμένη περίπτωση, ο λόγος δεν είναι η ακατάλληλη γλώσσα ή οι προσβλητικές εικόνες, αλλά η ασφάλεια των μικρών παιδιών.
Στο επεισόδιο “Mister Skinnylegs”, η Πέππα και ο αδερφός της έχουν για κατοικίδιο μία αράχνη. Το οικοσύστημα της Ωκεανίας φιλοξενεί αμέτρητα είδη αραχνών, πολλές εκ των οποίων είναι δηλητηριώδεις. Επομένως, τα παιδιά μαθαίνουν από πολύ νωρίς να μένουν μακριά τους, αφού οι πιθανότητες να τεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο είναι τεράστιες.
Θεωρήθηκε ότι προβολή του συγκεκριμένου επεισοδίου θα περνούσε αντιφατικά μηνύματα και θα μπέρδευε τους μικρούς θαυμαστές της σειράς.
Πόκεμον
Τα Πόκεμον είναι μία από τις πιο διάσημες και πετυχημένες παιδικές σειρές άνιμε όλων των εποχών. Η πιο γνωστή περίπτωση απαγορευμένου επεισοδίου της σειράς είναι αυτή του «Ηλεκτρικού Στρατιώτη Πόριγκον», που έστειλε εκατοντάδες παιδιά στο νοσοκομείο.
Ωστόσο, υπάρχει μία χώρα που την τελευταία 20ετία έχει λογοκριθεί καθολικά. Πρόκειται για τη Σαουδική Αραβία. Το 2001 ο Μεγάλος Μουφτής θεώρησε ότι η σειρά προωθεί τη θεωρία της εξέλιξης και τα τυχερά παιχνίδια, δύο έννοιες που πήγαιναν κόντρα στο ισλαμικό δόγμα, και απαγόρευσε την προβολή της στη χώρα. Μάλιστα, το 2016, την εποχή που το παιχνίδι Pokemon Go! είχε μετατραπεί σε παγκόσμιο φαινόμενο, η κυκλοφορία του στη Σαουδική Αραβία ήταν επίσης απαγορευμένη.
Οι φωτογραφίες αντλήθηκαν από στιγμιότυπα βίντεο στο YouTube
Ειδήσεις σήμερα:
- Ανοιχτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Δείτε το ωράριο
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ