Στην αρχική φωτογραφία φαίνεται η βομβαρδισμένη Σκιάθος. Στις 23 Αυγούστου 1944 οι γερμανοί κατακτητές λεηλατούν σπίτια, σκοτώνουν εν ψυχρώ τους κατοίκους και πυρπολούν το νησί. Η άγνωστη τραγωδία των Σποράδων ήταν τα αντίποινα των ναζί για την απαγωγή ενός γερμανού διοικητή από τους αντάρτες.
Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, διοικητής στο Βόρειο Αιγαίο ήταν ο Γιόζεφ Άντλερ. Αδίστακτος, κυνικός και άπληστος, ο γερμανός αξιωματικός είχε μετατραπεί σε ζωντανό εφιάλτη για τους κατοίκους των Σποράδων. Τρομοκρατούσε τους νησιώτες, προέβαινε σε συλλήψεις με ψεύτικες κατηγορίες και ζητούσε λύτρα εκατομμυρίων για να τους ελευθερώσει.
Εξαιτίας των πρακτικών αυτών και του γεγονότος ότι είχε πλουτίσει από τα «μιλιούνια» των λιρών που αποσπούσε από τα «λαδώματα», ο Άντλερ είχε γίνει γνωστός στην περιοχή με το παρατσούκλι «Μιλιούνης».
Το καλοκαίρι του 1944 το τέλος του πολέμου έμοιαζε πια να πλησιάζει. Οι Σύμμαχοι είχαν κερδίσει σημαντικό έδαφος και ο Χίτλερ ήταν πλέον αποδυναμωμένος. Στα κλιμάκια των ναζί κυριαρχούσε ένα αίσθημα πανικού και αβεβαιότητας. Η κατάσταση αυτή είχε οδηγήσει τους ναζί σε μια έξαρση αναίτιας βιαιότητας. Παράλληλα όμως, και η αντιστασιακή δράση από μεριάς των ανταρτών είχε ενταθεί.
Η απαγωγή του «Μιλιούνη»
Τον Αύγουστο του 1944, με εντολή του Συμμαχικού Στρατηγείου των Δυνάμεων της Μέσης Ανατολής, οργανώθηκε με πλήρη μυστικότητα η απαγωγή του Γιόζεφ Άντλερ. Έτσι, στις 12 του μήνα, έφτασε στη Σκιάθο ειδική ομάδα ανταρτών, έτοιμη να στήσει ενέδρα στον γερμανό «τύραννο».
Την ώρα που ο Άντλερ έφτανε στη Σκιάθο με το πλοίο «Ουρανός» από τη Σκόπελο, στο λιμάνι τον περίμενε «τυχαία» μία όμορφη κοπέλα. Ο Γερμανός, μην μπορώντας να αντισταθεί, της έπιασε την κουβέντα. Πολύ γρήγορα οι δυο τους κατέληξαν στο σπίτι της, όπου εκείνη προσπάθησε να τον μεθύσει με τσίπουρα. Ύστερα, το σχέδιο ήθελε τους αντάρτες να ορμούν από την πόρτα και να αιχμαλωτίζουν με ευκολία τον διοικητή δίχως να χρειαστεί να τον τραυματίσουν.
Ωστόσο, την τελευταία στιγμή ο Άντλερ αντιλήφθηκε την πλεκτάνη. Βγήκε από το παράθυρο και άρχισε να τρέχει προς τη θάλασσα όπου είχε αγκυροβολήσει το καΐκι του. Όταν, όμως, έφτασε στο λιμάνι, το πλοιάριο ήταν άφαντο. Σε συνεννόηση με τον Έλληνα μηχανικό του «Ουρανού», οι αντάρτες που είχαν μείνει πίσω, είχαν κατορθώσει να αφοπλίσουν τους γερμανούς φρουρούς που συνόδευαν τον διοικητή και στη συνέχεια να αγκυροβολήσουν το καΐκι καταμεσής του λιμανιού, σε μεγάλη απόσταση από την προκυμαία.
Ο «Μιλιούνης» βούτηξε στη θάλασσα κι άρχισε να κολυμπά απεγνωσμένα. Δεν κατάφερε, όμως, να φτάσει πολύ μακριά. Ένας από τους συνεργούς των ανταρτών τον περισυνέλεξε στο πλοίο του και τον έβγαλε στη στεριά. Η δραματική καταδίωξη έλαβε τέλος και ο Άντλερ, ως όμηρος πλέον, στάλθηκε απέναντι, στο πηλιορείτικο αντάρτικο. Από εκεί μεταφέρθηκε άμεσα με αγγλικό υποβρύχιο στην Μέση Ανατολή.
Τα φριχτά αντίποινα
Όταν οι ναζί αντιλήφθηκαν την απαγωγή του διοικητή τους, έγιναν έξαλλοι. Αμέσως στάλθηκε στη Σκιάθο ισχυρή δύναμη Γερμανών με εντολή να εκβιάσουν με κάθε τρόπο την απελευθέρωση του Άντλερ.
Αρχικά συνέλαβαν 18 άντρες, τους οποίους μετέφεραν στη Σκόπελο. Εκεί απελευθέρωσαν τους δώδεκα, απειλούσαν όμως τους άλλους έξι με εκτέλεση εάν δεν απελευθερωνόταν ο «Μιλιούνης» εντός δεκαημέρου.
Οι μέρες περνούσαν, ο «Μιλιούνης» παρέμενε άφαντος και η υπομονή των Γερμανών είχε αρχίσει να εξαντλείται. Τότε πήραν την απόφαση να μην εκπληρώσουν απλώς την απειλή της εκτέλεσης, αλλά να προβούν σε πιο δραστικά μέσα.
Το πρωί της 23ης Αυγούστου του 1944, δεκάδες γερμανοί στρατιώτες κατέφτασαν και πάλι στο λιμάνι της Σκιάθου. Άρχισαν να λεηλατούν και να καίνε τα σπίτια, να αιχμαλωτίζουν κατοίκους και να τους σκοτώνουν εν ψυχρώ. Μερικούς τους έδεσαν με σχοινιά πίσω από τα καΐκια και τους έπνιξαν καθώς τους έσερναν μεσοπέλαγα. Μεταγενέστερες μαρτυρίες ανέφεραν ότι ανάμεσα στους Γερμανούς υπήρχαν κάποιοι που μιλούσαν μεταξύ τους ελληνικά και απευθύνονταν ο ένας στον άλλον με ελληνικά ονόματα.
Μετά το πέρας του πολέμου, οι Άγγλοι απελευθέρωσαν τον «Μιλιούνη».
Ο Γιόζεφ Άντλερ επέστρεψε στην πατρίδα του άθικτος. Δε δικάστηκε ποτέ για όσα εγκλήματα πολέμου διέπραξε κατά τη διάρκεια της κατοχής.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: ihacom
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Η θρυλική απαγωγή του Στρατηγού Κράιπε στην Κρήτη προκάλεσε την οργή του Χίτλερ. Βρετανοί και Έλληνες πέρασαν 22 γερμανικά μπλόκα, ανέβηκαν τον χιονισμένο Ψηλορείτη και διέφυγαν στη Μ. Ανατολή
Ειδήσεις σήμερα:
- Πλημμύρες Ισπανία. Στους 207 οι νεκροί στη Βαλένθια. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοούμενων
- Αμπελόκηποι. Ταυτοποιήθηκε ο νεκρός άνδρας στο διαμέρισμα που έγινε η έκρηξη. Δυο συλλήψεις. Καταζητείται μια 30χρονη
- Ηλιοφάνεια, χωρίς βροχές με σταθερές θερμοκρασίες. Αναλυτική πρόγνωση
- “Όχι” της Χαμάς για σύντομη εκεχειρία στη Γάζα. Τι ζητά η οργάνωση
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ