Στο νότιο τμήμα της χερσονήσου της Σιθωνίας, στο αποκαλούμενο μεσαίο πόδι της Χαλκιδικής, βρίσκεται το φυσικό λιμάνι του Πόρτο Κουφό. Αλιευτικά, ιστιοπλοϊκά και ταχύπλοα σκάφη συνηθίζουν να αράζουν στην περιοχή, η οποία διακρίνεται για το επιβλητικό της φυσικό ανάγλυφο.
Ο Κωφός λιμήν, όπως ονομαζόταν στην αρχαιότητα, δεν φημίζεται μόνο για το φυσική ομορφιά, αλλά κρύβει πολλές αθέατες ιστορίες από τον πόλεμο.
Τα υποβρύχια των Ναζί
Η περιοχή αποτελούσε κατά την αρχαιότητα το δευτερεύον λιμάνι της τειχισμένης πόλης Τορώνης, η οποία λέγεται πως ιδρύθηκε από Χαλκιδείς αποίκους τον 8ο-7ο αιώνα π.Χ, ενώ στους Βυζαντινούς χρόνους υπήρξε ορμητήριο πειρατών. Σύμφωνα με την παράδοση, η ονομασία του λιμανιού προέκυψε από το γεγονός, ότι όποιος αγκυροβολούσε στα βαθιά του νερά, έχανε την ακουστική επαφή με το ανοιχτό πέλαγος.
Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, χρησιμοποιήθηκε από τους Ναζί ως βάση για τα υποβρύχιά τους. Οι Γερμανοί κατασκεύασαν στην περιοχή πυροβολεία, νοσοκομείο, υπόγειες στοές και παρατηρητήρια. Άλλωστε το μέρος ήταν ιδανικό. Λόγω της στρατηγικής του θέσης, παρείχε αφενός φυσική αντιαεροπορική κάλυψη, αφετέρου άμεση πρόσβαση στο Αιγαίο. Μάλιστα στην αρχή του όρμου είχαν εγκαταστήσει το ένα πολυβολείο, το οποίο φρουρούσε την είσοδο του όρμου.
Προφορικές μαρτυρίες αναφέρουν ότι κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής στον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, στρατιωτικό απόσπασμα 120 Γερμανών εγκαταστάθηκε στο Πόρτο Κουφό. Κατά την παραμονή του εκεί, έχτισε τις εγκαταστάσεις τους, μεταξύ άλλων και σταθμό νοσηλείας, μεταξύ Κουφό και Αντίκουφο, απομεινάρια του οποίου διακρίνονται ως σήμερα.
Το σημαντικότερο οικοδομικό έργο ήταν τα τρία πυροβολεία στο πιο στρατηγικό σημείο του συγκεκριμένου ορεινού όγκου. Από εκεί είχαν την δυνατότητα να επιτηρούν την ευρύτερη περιοχή του Βορείου Αιγαίου.
Υπάρχουν υπόγειες στοές, παρατηρητήρια και θέσεις πυροβόλων που κάποια σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση. Στην είσοδο του λιμανιού τοποθέτησαν ατσάλινο δίχτυ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, το οποίο ένωνε τις δύο πλευρές της εισόδου. Το δίχτυ, τμήμα του οποίου υπάρχει ως σήμερα, συγκρατούνταν από μεγάλα βαρέλια τα οποία γέμιζαν με αέρα σηκώνοντας το δίχτυ στην επιφάνεια για να προστατεύσουν τα αγκυροβολημένα γερμανικά πλοία στο λιμάνι.
Στο τμήμα της απόκρημνης ακτής κάτω από το πυροβολείο και σε βάθος τριών περίπου μέτρων βρίσκεται βυθισμένο το κανόνι του πυργίσκου. Ακριβώς απέναντι από το πρώτο πυροβολείο αντικρίζει κανείς το μικρό νησί στα δεξιά, το Περιστερονήσι, στο οποίο υπάρχουν ερείπια πρωτοβυζαντινού ναού.
Δείτε την Ταινία του συνεργάτη μας George Sal για τα Κανόνια των Ναζί στο Πόρτο Κουφό:
Αρχική φωτογραφία: George Sal
Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Παλαιορόφορος. Δείτε από ψηλά το «χωριό-φάντασμα» της Πρέβεζας που κατοικήθηκε πρώτη φορά πριν από 4.000 χρόνια. Τι απέγιναν οι κάτοικοι(drone)
Ειδήσεις σήμερα:
- Πρωτοπορεί η Σερβία. Τα μέσα μεταφοράς θα είναι δωρεάν από την 1η Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα
- Επικύρωσε το δικαστήριο την καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί. Θα εκτίσει την ποινή του με ηλεκτρονικό βραχιολάκι
- Μάτι. «Δεν έχω σχέση με τη φωτιά. Απαλλάξτε με» λέει ο άνδρας που κατηγορείται ότι προκάλεσε την πυρκαγιά
- Ηράκλειο. Το τροχαίο ήταν δολοφονία. Σοκαριστικό βίντεο με τον οδηγό να πέφτει πάνω στην γυναίκα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ