Τα άγνωστα αδέλφια του Δικτάτορα Παπαδόπουλου. Ο Κώστας Παπαδόπουλος περικύκλωσε τα ανάκτορα και ο Χαράλαμπος κατηγορήθηκε για οικονομικά σκάνδαλα και είχε το παρατσούκλι «μπον φιλέ»

Τα άγνωστα αδέλφια του Δικτάτορα Παπαδόπουλου. Ο Κώστας Παπαδόπουλος περικύκλωσε τα ανάκτορα και ο Χαράλαμπος κατηγορήθηκε για οικονομικά σκάνδαλα και είχε το παρατσούκλι «μπον φιλέ»

Η οικογένεια που «έβαλε στο γύψο» τη Δημοκρατία

Τα αδέλφια Παπαδόπουλοι γεννήθηκαν στο Ελαιοχώρι Αχαΐας. Ο Κωνσταντίνος το 1921, ο Γεώργιος το 1919 και τελευταίος, ο μικρότερος της οικογένειας ο Χαράλαμπος, για τον οποίο δεν είναι σαφής η ημερομηνία γέννησης. Συνολικά η οικογένεια είχε έξι παιδιά και ο δάσκαλος πατέρας πολιτικά στήριζε τον Γεώργιο Παπανδρέου.

Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος είχε συνεργούς στα έργα του τα δύο του αδέλφια: Κωνσταντίνο και Χαράλαμπο

Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος ήταν και αυτός αξιωματικός του στρατού και όταν ο αδελφός του Γεώργιος, έκανε το πραξικόπημα είχε το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη και ήταν Διοικητής του 505 Τάγματος Πεζοναυτών στο Διόνυσο Αττικής. Στη θέση αυτή υπηρετούσε πριν από το 1966. Ο Κώστας Παπαδόπουλος ήταν επικεφαλής της δύναμης που περικύκλωσε τα ανάκτορα στο Τατόι, όπου ανέβηκε η ηγεσία του πραξικοπήματος για να ανακοινώσει στον Βασιλιά τα τετελεσμένα. Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος του Παττακού με τον αξιωματικό στην πύλη του Τατοΐου. Ο αξιωματικός του ζήτησε να αφήσουν τα όπλα τους και ο Παττακός γελώντας του απάντησε: “μα έχουμε έρθει με τανκς, τα όπλα σε πείραξαν;”. Στην πραγματικότητα ήταν ελαφρά άρματα μάχης.

Όταν ο αδελφός του επέβαλε τη Χούντα η στρατιωτική πορεία του Κωνσταντίνου πήρε την ανιούσα και έφτασε μέχρι το βαθμό του Ταξίαρχου ενώ  διορίστηκε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προεδρίας και Περιφερειακός Διοικητής Αττικής. Το 1971 ο αδελφός του τον έκανε Υπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ.

Ο Χαράλαμπος ήταν διαφορετικός χαρακτήρας και δεν ακολούθησε τον στρατιωτικό κλάδο. Έγινε δημόσιος υπάλληλος. Λίγο πριν ο αδελφός του κάνει το πραξικόπημα ο Χαράλαμπος υπηρετούσε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, χωρίς να έχει καταγραφεί ότι κατείχε υψηλό πόστο. Αμέσως μετά τη χούντα ο Χαράλαμπος άρχισε να ανεβαίνει στην ιεραρχία του Υπουργείου και σύντομα έγινε Γενικός Γραμματέας.

Ο Παπαδόπουλος διόρισε όλα του τα αδέρφια σε επιτελικές θέσεις στο δημόσιο. Ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος από χαμηλόβαθμος δημόσιος υπάλληλος έγινε Γενικός Γραμματέας Δημοσίας Τάξης. Εδώ σε εκδήλωση στην Ασφάλεια Αθηνών

Παρά το γεγονός αυτό τα βρετανικά αρχεία του Φόρειν Όφις που αποχαρακτηρίστηκαν έχουν αρκετές σελίδες για τη δράση του βενιαμίν της οικογένειας. Η εμπλοκή του στη χούντα ήταν φανερή. Προσπάθησε να μεσολαβήσει προς τους φιλοβασιλικούς αξιωματικούς για να στηρίξουν τον αδελφό του με αντάλλαγμα υψηλές θέσεις στο δημόσιο τομέα με ικανοποιητικές απολαβές. Η έκθεση του Βρετανού πρέσβη προς το Φόρεϊν Όφις αναφέρει:

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος υποσχόμενος τη μερική αποκατάσταση των υποστηρικτών του βασιλιά, προσπαθεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη των στοιχείων αυτών μάλλον για το πρόσωπο του πρωθυπουργού παρά για την κυβέρνηση. Ειδικότερα σε έναν πρώην ταξίαρχο προσέφερε τη θέση του γενικού διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών της Διεύθυνσης του Λιμένος Πειραιώς.

Οι φιλοβασιλικοί αξιωματικοί φαίνεται να έχουν περιέλθει σε αμηχανία και αποφάσισαν να στείλουν τη σύζυγο ενός εξ αυτών, ο οποίος είναι εξόριστος στο Θερμόν, ένα χωριό στην Τριχωνία, να συμβουλευθεί τον στρατηγό Περίδη. O τελευταίος είναι ένας από τους ηγέτες της ομάδας αυτής. Λέγεται ότι η κυρία αυτή μετέφερε επιστολή που συνέταξε ομάδα αξιωματικών στην Αθήνα μετά από αίτημα του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου. Στην επιστολή αυτή οι αξιωματικοί της Αθήνας ζητούν να μάθουν τη γνώμη των εξόριστων για την προσφορά του πρωθυπουργού».

Ο αδελφός …μπον φιλέ

Ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, βρέθηκε με εξουσία και πολλά χρήματα, κάτι που διευκόλυνε την αγάπη του για την dolce vita.

Η βίλα του δικτάτορα που χτίστηκε στην Πάρνηθα άρεσε και στον μικρότερο αδελφό του, τον Χαράλαμπο

Για τον Χαράλαμπο, που προτιμούσε το παρασκήνιο από το προσκήνιο σε αντίθεση τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του, η Αθήνα βοούσε από τις καθημερινές επισκέψεις του στα ακριβά εστιατόρια της πρωτεύουσας και τις σπατάλες του στα νυχτερινά κέντρα και τα καμπαρέ της εποχής. Περνούσε τις μέρες του σε μια από τις τρεις πολυτελείς βίλες που του παραχωρούσε ο Γεώργιος στο Ψυχικό, την Πάρνηθα αλλά και της βίλας που ο Ωνάσης είχε παραχωρήσει στον δικτάτορα στο Λαγονήσι.

Του άρεσε πολύ το φιλέτο και έτσι του έβγαλαν το παρατσούκλι «ο κύριος … μπον φιλέ». Την εποχή εκείνη φυσικά τέτοιες απολαύσεις ήταν αδιανόητες για τους δημοσίους υπαλλήλους, που ο μισθός τους ήταν αρκετός για τα απαραίτητα και μόνο.

αρπακτικά

Ο αδελφός του δικτάτορα Παπαδόπουλου, ο Χαράλαμπος είχε αδυναμία στο ακριβό φιλέτο και την καλοπέραση

Το σκάνδαλο με τα σάπια κρέατα και ο αδελφός «φιλετοφάγος»

Όταν ο Ιωαννίδης ανέτρεψε τον Παπαδόπουλο και θέλησε να αποδομήσει την προηγούμενη περίοδο, άφησε να αποκαλυφθεί ένα από τα δεκάδες σκάνδαλα της χούντας, αυτό με την προμήθεια κρεάτων από την Αργεντινή. Κορυφή του παγόβουνου ήταν ο εκ των πραξικοπηματιών της 21ης Απριλίου του ’67, ο Μιχαήλ Μπαλόπουλος, τότε Υφυπουργός Εμπορίου. Στο κατηγορητήριο που συντάχθηκε με τις ευλογίες του Ιωαννίδη ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος αναφερόταν αναμειγμένος ενεργά στην δυσώδη υπόθεση.

Οι υπαίτιοι κατηγορήθηκαν για «δωροληψία κατά συρροήν» από μεγαλεμπόρους στους οποίους εξασφάλιζαν μονοπωλιακή άδεια εισαγωγής κρέατος. Για να κάνουν την υπόθεση ακόμη πιο αποδοτική έβγαλαν νόμο που απαγόρευε την πώληση εγχώριου κρέατος, προκειμένου οι χρονδρέμποροι να διαθέσουν όλα τα αμφιβόλου ποιότητας κρέατα που είχαν εισάγει γιατί περνούσε ο καιρός και παρέμεναν στα ψυγεία.

Η εμπλοκή του αδελφού του δικτάτορα, Χαράλαμπου στην υπόθεση αυτή του χάρισε κι άλλο ένα παρατσούκλι εκτός από το «μπον φιλέ». Πλέον όλοι τον αποκαλούσαν «Μπάμπης ο φιλετοφάγος».

Το «τάμα»

Ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος όμως βρέθηκε αναμεμειγμένος και στο άλλο μεγάλο σκάνδαλο της Χούντας το λεγόμενο «τάμα» των Ελλήνων.  Είναι ίσως το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο της Χούντας αφού έκαναν φτερά από τα ταμεία σχεδόν 400 εκατομμύρια δραχμές. Τότε οι άνθρωποι της Χούντας αποφάσισαν να μαζέψουν δωρεές για να φτιάξουν έναν υπέρλαμπρο ναό του Σωτήρος, όπως είχε αποφασίσει η Δ’ Εθνοσυνέλευση του Άργους.

Η τοποθεσία που είχε επιλεγεί ήταν τα Τουρκοβούνια στο Γαλάτσι, και η υπόσχεση ήταν ότι θα γίνει ένας ναός πιο λαμπρός από την Αγία Σοφία στην Πόλη. Το 1974 που έσκασε το σκάνδαλο, χωρίς φυσικά να έχει χτιστεί ναός, στο ταμείο υπήρχαν περίπου 45 εκατομμύρια, ενώ στα βιβλία είχαν καταγραφεί έσοδα 453 εκατομμυρίων δραχμών. Πάνω από 400 εκατομμύρια είχαν κάνει φτερά, κάποιοι τα είχαν καρπωθεί και δεν τιμωρήθηκε κανείς.

αρπακτικά

Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος βρέθηκε στο εδώλιο δίπλα στον αδελφό του Χαράλαμπο στην Δίκη για τα αιματηρά γεγονότα του Πολυτεχνείου. Ο Χαράλαμπος είχε την ευθύνη για τις κινήσεις των αστυνομικών και κατηγορήθηκε για τους ελεύθερους σκοπευτές που πυροβολούσαν από τις ταράτσες

Ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος δικάστηκε και αθωώθηκε στη δίκη του πολυτεχνείου. Ως πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως κατηγορήθηκε για ηθική αυτουργία και συνέργεια σε εκτέλεση ανθρωποκτονιών εκ προθέσεως. Αν και υπήρξαν καταγγελίες ότι πυροβολούσε ακόμη και ο ίδιος από την ταράτσα του υπουργείου δημοσίας τάξεως που ήταν στην Πατησίων, η κατηγορία δεν τεκμηριώθηκε.

Στιγμιότυπο από τη δίκη του Πολυτεχνείου. Κατηγορούμενος ήταν και ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος. Κάθεται στο εδώλιο δεξιά

                                                                            Η δίκη και το τέλος

Ο Κώστας Παπαδόπουλος Στρατιωτικός έγινε υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ. Πηγή: wikipedia

Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος ήταν εκ των κατηγορουμένων στη «Δίκη της Χούντας» που άρχισε τον Ιούλιο του 1975 και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο. Οι κατηγορίες που βάραιναν 24 απόστρατους αξιωματικούς του στρατού ξηράς και της αεροπορίας αφορούσαν τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας και της στάσης. Ο Κώστας Παπαδόπουλος που υπήρξε επί χούντας Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προεδρίας, Περιφερειακός Διοικητής Αττικής και Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, καταδικάστηκε μαζί με τους υπόλοιπους συγκατηγορούμενους σε καθαίρεση από τον βαθμό του Ταξίαρχου και ισόβια κάθειρξη.

Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος πέθανε στις φυλακές στην πτέρυγα των Χουντικών τον Απρίλιο του 1999 και λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούλιο, άφησε την τελευταία του πνοή και ο Χαράλαμπος. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς πέθανε και ο αμετανόητος δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος.

Διαβάστε ακόμη: Τι συνέβη όταν οι πρώην φίλοι Παπαδόπουλος και Ιωαννίδης έγιναν ορκισμένοι εχθροί και υποχρεώθηκαν από το δικαστήριο να καθίσουν δίπλα. Η δίκη του Πολυτεχνείου στη «Μηχανή του Χρόνου».

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr