Οι άνθρωποι από την αρχαιότητα προσπαθούσαν να βρουν το «μαγικό φίλτρο» που θα τους έκανε αθάνατους.
Οι αλχημιστές προσπαθούσαν να ανακαλύψουν τη «φιλοσοφική λίθο», που θα τους έδινε το ελιξίριο της ζωής. Σήμερα, πολλοί πειραματίζονται με διάφορες μεθόδους, όπως ο ύπνος σε υπερβαρικό θάλαμο, κρυοθεραπεία και η έκθεση σε υπέρυθρο φως, καθώς πιστεύουν ότι με αυτές οδηγούνται στη μακροζωία.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι για να ζήσει κανείς ακόμα και 100 χρόνια, αρκεί να υιοθετήσει μικρές συνήθειες στην καθημερινότητά του, οι οποίες έχουν αποδειχθεί σωτήριες.
«Οι άνθρωποι αναζητούν το μαγικό χάπι και το μαγικό χάπι είναι ήδη εδώ», ανέφερε στους New York Times ο Δρ. Λουίτζι Φερούτσι, επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για τη Γήρανση των ΗΠΑ.
Παρακάτω παρουσιάζονται 7 συνήθειες που συνιστούν οι γιατροί για μακροζωία:
1. Κινηθείτε περισσότερο
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η άσκηση είναι απαραίτητη για τη σωματική υγεία. Μελέτες έχουν δείξει ότι έτσι μειώνεται ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου.
Η σωματική άσκηση συμβάλει στην καρδιά και στο κυκλοφορικό σύστημα ενώ προστατεύει από χρόνιες παθήσεις και από τον κίνδυνο πτώσεων στους ηλικιωμένους.
«Εάν αφιερώσουμε μερικά από τα ενήλικα χρόνια μας χτίζοντας τη μυϊκή μας μάζα, τη δύναμή μας, την ισορροπία μας, την καρδιαγγειακή μας αντοχή, τότε καθώς το σώμα γερνάει, ξεκινάμε από ένα πιο δυνατό σημείο για οτιδήποτε πρόκειται να ακολουθήσει», ανέφερε η Δρ. Τσανγκ, καθηγήτρια ιατρικής με ειδίκευση στη γηριατρική στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συμβουλεύει 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης την εβδομάδα
2. Εντάξτε στη διατροφή σας φρούτα και λαχανικά
Οι γιατροί συνιστούν να υπάρχει μέτρο στο φαγητό και να καταναλώνονται περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερο επεξεργασμένα.
Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι ελαττώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη και άνοιας.
Κάποιοι ειδικοί τονίζουν ότι το είναι σημαντικό να διατηρούμε το σωστό βάρος. Ο Δρ. Τζον Ρόουι, καθηγητής υγείας και γήρανσης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια είπε ότι η αύξηση βάρους ειδικά καθώς οι άνθρωποι μπαίνουν σε μεγάλη ηλικία είναι λιγότερο ανησυχητική. «Πάντα ανησυχούσα περισσότερο για τους ασθενείς μου που έχασαν βάρος συγκριτικά με αυτούς που πήραν», πρόσθεσε.
3. «Ο ύπνο θρέφει το παιδί…»
Μελέτες έδειξαν ότι το σταθερό πρόγραμμα ύπνου συμβάλλει στη μακροζωία. Ο ύπνος παίζει μεγάλο ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου. Σχετική έρευνα του 2021, διαπίστωσε ότι όσοι κοιμόντουσαν κάτω από 5 ώρες κινδύνευαν να πάθουν άνοια δύο φορές περισσότερο από όποιον έχει οκτάωρο ύπνο.
«Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, χρειάζονται περισσότερο ύπνο παρά λιγότερο», δήλωσε η Δρ. Άλισον Mούρ, καθηγήτρια ιατρικής και επικεφαλής γηριατρικής, γεροντολογίας και παρηγορητικής φροντίδας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.
Γενικά, οι γιατροί αναφέρουν ότι η καλή διάρκεια ύπνου είναι 7-9 ώρες.
4. Μειώστε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ
«Δεν υπάρχει καμία δόση καπνού τσιγάρου που να σας κάνει καλό», σημείωσε ο Δρ. Ρόουι.
Η κατανάλωση πάνω από ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και κολπική μαρμαρυγή, ηπατική νόσο και επτά τύπους καρκίνου.
5. Διαχειριστείτε τις χρόνιες παθήσεις σας
Οι παραπάνω συνήθειες μπορούν να αποτρέψουν την σοβαρότερη εξέλιξη χρόνιων παθήσεων, όπως η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης. Αν και σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι αρκετές από μόνες του, οι ειδικοί συνιστούν σε όσους έχουν χρόνια νοσήματα να ακολουθούν τις συμβουλές του γιατρού τους.
6. Δώστε σημασία και στην ψυχική υγεία
«Η απομόνωση και η μοναξιά είναι τόσο επιβλαβείς για την υγεία μας όσο το κάπνισμα. Αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας, καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού», σημείωσε ο Δρ. Τσανγκ.
Ο Δρ. Ρόουι στις διαλέξεις του λέει ότι η εξέλιξη της υγείας ενός ηλικιωμένου ασθενούς κρίνεται από την απάντηση στην ερώτηση «πόσους κοντινούς ανθρώπους του έχει δει την τελευταία εβδομάδα».
7. Σκεφτείτε θετικά
Οι θετικές σκέψεις είναι σημαντικός παράγοντας για τη μακροζωία. Έρευνες έχουν δείξει ότι αισιοδοξία σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
«Εάν έπρεπε να επιλέξετε μια υγιεινή πρακτική για μακροζωία, κάντε κάποιο είδος γυμναστικής. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, τότε επικεντρωθείτε στο να είστε θετικοί», ανέφερε ο Δρ. Μουρ.
Πηγή αρχικής εικόνας: Pexels
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr