Σύνοδος Κορυφής. Πλαφόν στην χονδρική του αερίου θα προτείνει ο Μητσοτάκης. Η απόφαση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε πολιτική συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ ως το τέλος του χρόνου.
«Συμφωνήθηκε η απαγόρευση εξαγωγών του ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. Αυτό καλύπτει πάνω από τα 2/3 των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, σταματώντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή», συνόψισε μέσω Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τις πρώτες πρωινές ώρες, ο κ. Μισέλ ανέφερε ότι εξαιρούνται προσωρινά από το εμπάργκο οι εισαγωγές πετρελαίου μέσω αγωγών.
Χάρη στην εθελοντική δέσμευση της Γερμανίας και της Πολωνίας να σταματήσουν τις εισαγωγές τους μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, το εμπάργκο θα εξαλείψει «περίπου το 90%» των ευρωπαϊκών εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου «μέχρι το τέλος του έτους», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ίδια συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε ότι για το υπόλοιπο 10%, το Συμβούλιο θα επανέλθει το ταχύτερο δυνατό.
Η εξαίρεση των εισαγωγών μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, ο οποίος προμηθεύει ιδίως την Ουγγαρία, επέτρεψε να αρθεί το βέτο της Βουδαπέστης, που εμπόδιζε για αρκετές εβδομάδες την εφαρμογή του 6ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.
Εκτός από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η 6η δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον αποκλεισμό από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα SWIFT τριών ρωσικών τραπεζών, ιδίως της Sberbank, την απαγόρευση μετάδοσης των εκπομπών τριών ρωσικών κρατικών τηλεοπτικών σταθμών στην ΕΕ και κυρώσεις σε βάρος περίπου εξήντα προσώπων που ευθύνονται ιδίως για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
Η οριστική συμφωνία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και το 6ο πακέτο κυρώσεων αναμένεται να εγκριθεί εντός της εβδομάδας από τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών και να υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ακόμη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε η ΕΕ να παράσχει στην Ουκρανία έκτακτη μακροοικονομική βοήθεια. Δεν έχει γίνει γνωστό αν η βοήθεια θα περιλαμβάνει μόνο δάνεια ή και επιχορηγήσεις. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες για τον τρόπο χρηματοδότησης την επόμενη εβδομάδα, αρκέστηκε να δηλώσει η κυρία φον ντερ Λάιεν, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Τι αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου για το εμπάργκο στο πετρέλαιο
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι η έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο, καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη μέλη, με προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών», τονίζεται στα συμπεράσματα των ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι καλούν το Συμβούλιο να «οριστικοποιήσει τη συμφωνία» και «να την εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, θεμιτό ανταγωνισμό, αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και ίσους όρους ανταγωνισμού, επίσης, όσον αφορά τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα».
Σε περίπτωση «αιφνίδιας διακοπής του εφοδιασμού, θα ληφθούν έκτακτα μέτρα για την ασφάλεια του εφοδιασμού», διαβεβαιώνεται στα συμπεράσματα. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα της προσωρινής εξαίρεσης για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών το συντομότερο δυνατό».
Χρηματοοικονομική βοήθεια στην Ουκρανία
Οι «27» στα συμπεράσματά τους τονίζουν ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να χορηγήσει στην Ουκρανία νέα έκτακτη μακροοικονομική βοήθεια ύψους έως και 9 δισεκ. ευρώ το 2022». Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να εξεταστεί η πρόταση της Επιτροπής αμέσως μόλις υποβληθεί.
«Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είναι διατεθειμένα να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας στο μέλλον», τονίζεται στα συμπεράσματα. «Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας πλατφόρμας ανασυγκρότησης της Ουκρανίας, η οποία θα συγκεντρώνει την ουκρανική κυβέρνηση, την ΕΕ και τα κράτη μέλη της, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων καθώς και διεθνείς εταίρους, χρηματοδοτικούς οργανισμούς, εμπειρογνώμονες και (άλλα) ενδιαφερόμενα μέρη», προστίθεται.
Εξάλλου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει για ακόμη μια φορά τον «επιθετικό πόλεμο» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, προτρέπει τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις χωρίς διάκριση εναντίον αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών και να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων όλα τα στρατεύματα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.
«Οι φρικαλεότητες που διαπράττουν οι ρωσικές δυνάμεις και τα δεινά και οι καταστροφές που προκαλούνται είναι ανείπωτα», καταγγέλλεται στα συμπεράσματα.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να επιτρέψει την άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση και την ασφαλή διέλευση όλων των πολιτών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει ότι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης των Συμβάσεων της Γενεύης για τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου, θα τηρηθεί πλήρως. Καλεί επίσης τη Ρωσία να επιτρέψει αμέσως την ασφαλή επιστροφή Ουκρανών που απομακρύνθηκαν παρά τη θέλησή τους και διά της βίας στη Ρωσία.
Εγκλήματα πολέμου
Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαινεί όλους όσους βοηθούν στη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων και στη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου και των σοβαρότερων εγκλημάτων, εκφράζοντας την υποστήριξή του στην εντατική εργασία του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον σκοπό αυτό.
Χαιρετίζει επίσης το έργο που επιτελείται από τον Γενικό Εισαγγελέα της Ουκρανίας με οικονομική υποστήριξη και υποστήριξη για την ανάπτυξη ικανοτήτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της. Χαιρετίζει τη σύσταση μιας κοινής ομάδας έρευνας που συντονίζεται από την Eurojust, της οποίας ο ρόλος έχει ενισχυθεί, και τη συνεχή επιχειρησιακή υποστήριξη που παρέχει η Europol. Η Ρωσία, η Λευκορωσία και όλοι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, καταλήγουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.
Πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου θα ζητήσει ο Μητσοτάκης
Σε θρίλερ εκτυλίχθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, κάτι που επετεύχθη τελικά λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος.
Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων έσπευσε να ανακοινώσει ο ίδιος ο πρόεδρος του Συμβουλίου μέσω twitter: «Συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. Καλύπτει αμέσως πάνω από τα δύο τρίτα των (σ.σ. ευρωπαϊκών) εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, κόβοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή. Μέγιστη πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο», ανέφερε ο κ. Μισέλ.
Η ανάγκη να καμφθούν οι αντιρρήσεις κυρίως της Ουγγαρίας και δευτερευόντως Σλοβακίας και Τσεχίας που καθυστερούσαν την λήψη της απόφασης οδήγησε σε σκληρές διαπραγματεύσεις, ωστόσο το αποτέλεσμα θεωρείται σταθμός, καθώς μέχρι το τέλος του έτους θα μειωθεί κατά 90% η εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη. Την θέση αυτή στήριξε και η ελληνική πλευρά με τον κ. Μητσοτάκη να εμφανίζεται αισιόδοξος κατά την είσοδο του στο Συμβούλιο ότι «οι επιμέρους ενστάσεις μπορούν να καμφθούν για να καταλήξουμε, τελικά, στο επιθυμητό αποτέλεσμα».
Βέβαια, δεν υπάρχει η ίδια αισιοδοξία για την λήψη μέτρων από τα 27 κράτη μέλη, που θα οδηγήσουν στην άμεση αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα, δεύτερη μέρα της Συνόδου, και στο τραπέζι βρίσκονται κυρίως οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που από ελληνικής πλευράς θεωρούνται θετικές, αλλά όχι επαρκείς.
Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης από τους «27»
Ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει την πρόταση του για επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, κάτι που στηρίζουν πολλές χώρες του Συμβουλίου, όμως δεν φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας, καθώς παραμένουν ισχυρές αντιστάσεις, κυρίως από χώρες του Βορρά. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνεργάτες του, θα τονίσει ότι «όσο σημαντική είναι η απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και η μετάβαση στην πράσινη οικονομία, άλλο τόσο σημαντική είναι η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, απέναντι στις απότομες και μεγάλες αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα και την ηλεκτρική ενέργεια».
Βασικό επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι οι κεντρικές πολιτικές της Ένωσης δεν θα έχουν την ανάλογη στήριξη των κοινωνιών αν αυτές δεν στηριχθούν ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες. «Η ισορροπία ανάμεσα στο μεσομακροπρόθεσμο και το βραχυπρόθεσμο είναι σημαντική για την επιτυχία των πολιτικών αυτών», τονίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.
Σε αυτό το κλίμα το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει την προσοχή του στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων του εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Ειδικά σε μια προεκλογική χρονιά όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστερήσεων και στελέχη της κυβέρνησης προαναγγέλλουν επιπλέον μέτρα στήριξης. Το ύψος και ο χρόνος εφαρμογής αυτών των μέτρων εξαρτάται από την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού, με τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη να αντλούν αισιοδοξία από την αναμενόμενη εκτόξευση του τουρισμού.
«Η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους Έλληνες καταναλωτές, στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά έτσι ώστε να συγκρατήσει, στο μέτρο του εφικτού, τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε κατά την είσοδο του στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός, δίνοντας τον τόνο της πολιτικής που σκοπεύει να εφαρμόσει.
Ειδήσεις σήμερα:
- Ιστορική στιγμή για τη NASA. Το Parker Solar Probe έφτασε πιο κοντά από ποτέ στον Ήλιο
- Επίθεση με μαχαίρι στη Βάρκιζα. Eκτός κινδύνου ο τραυματίας. Διέφυγαν οι τέσσερις δράστες και αναζητούνται
- Ο Άγιος Βασίλης ξεκίνησε το ταξίδι του. Παρακολουθήστε LIVE την πορεία του
- Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού. Έρχονται τρεις ημέρες με χιόνια, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ