Συνεχίζεται η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και τις γύρω περιοχές, με τους επιστήμονες να παρακολουθούν στενά το φαινόμενο, χωρίς όμως να είναι ακόμη σε θέση να προβλέψουν την εξέλιξή του.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (4/2) σημειώθηκαν δεκάδες σεισμικές δονήσεις στη Σαντορίνη, με την ισχυρότερη να καταγράφεται λίγο πριν τις 5 το πρωί, αγγίζοντας τα 4,9 Ρίχτερ.
Ο σεισμός ήταν αρκετά έντονος, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους της Σαντορίνης και της Αμοργού, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται εκτός των σπιτιών τους λόγω φόβου για ενδεχόμενες νέες δονήσεις. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο εντοπίστηκε 21 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης στην Αμοργό, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 14,3 χιλιόμετρα.
Συνολικά, στη θαλάσσια περιοχή περίπου 20 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού, καταγράφηκαν τέσσερις σεισμικές δονήσεις με μέγεθος άνω των 4 Ρίχτερ, αρχίζοντας από τις 3:19 τα ξημερώματα και καταλήγοντας στην τελευταία στις 5:03. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, όλες αυτές οι δονήσεις χαρακτηρίστηκαν ως «ασθενείς».
Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) ανέφερε τη Δευτέρα ότι η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι πιθανό να συνεχιστεί για αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, τόνισε πως η ιδιαιτερότητα του φαινομένου έγκειται στο γεγονός ότι δεν έχει παρατηρηθεί ακόμη κάποια δόνηση που να μπορεί να θεωρηθεί ως η κύρια.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη δεν παρουσιάζει σημάδια ύφεσης, αλλά αντίθετα εντείνεται.
Όπως εξήγησε, από την 1η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 240 σεισμοί με μέγεθος πάνω από 3 Ρίχτερ, ενώ οι σεισμοί που ξεπέρασαν τα 4 Ρίχτερ ανήλθαν στους 39. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συχνότητα αυτών των δονήσεων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι ασυνήθιστη, και μέχρι στιγμής η σεισμική ακολουθία δεν επιτρέπει στους ειδικούς να είναι καθησυχαστικοί.
Τέλος, σημείωσε ότι η στατιστική ανάλυση θα ενισχυθεί σημαντικά το επόμενο πρωί, καθώς οι νέοι σεισμολογικοί σταθμοί σε Ανάφη και Αμοργό θα αρχίσουν να μεταδίδουν δεδομένα μέσα στις επόμενες ώρες.
«Οι κάτοικοι της Σαντορίνης πρέπει να νιώθουν ασφαλείς»
Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΜ, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε ότι δεν έχει σημειωθεί έως τώρα κάποια δόνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κύρια.
Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGΑ» ο καθηγητής τονίζει:
«Σήμερα το πρωί στις 4.40 είχαμε έναν σεισμό της τάξης των 4,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Το βράδυ ήταν σχετικά ήρεμο αλλά στην συνέχεια είχαμε μια ανοδική έξαρση. Εκτιμούμε ότι η έξαρση αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Με αυτούς τους σεισμούς εκτονώνεται αργά και σταδιακά. Θα ήθελα έναν σεισμό 5,2-5,3 ρίχτερ για να εκτονωθούν πιο γρήγορα οι δυνάμεις. Με έναν σεισμό της τάξης των 5,5 ρίχτερ εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση στο νησί».
«Οι κάτοικοι στην Σαντορίνη πρέπει να νιώθουν ασφαλείς. Δεν πρέπει να υπάρχει αυτός ο πανικός για φυγή που υπάρχει. Έχω διαπιστώσει ότι φεύγουν κυρίως αλλοδαποί που εργάζονται εδώ. Αυτοί οι σεισμοί γίνονται σε βάθος 15 χιλιομέτρων. Είναι σημαντικό για εμάς το βάθος που εκδηλώνεται ένας σεισμός.Έχει σημασία γιατί προσδιορίζουμε το σεισιμίκο ρήγμα και αυτό είναι σημαντικό γιατί εκεί έχουμε ένα σύμπλεγμα ρηγμάτων και ο ακριβής υπολογισμός του ρήγματος, μας κάνει να είναι πιο εύκολη η ερμηνεία».
Όσον αφορά στο ηφαίστειο της Σαντορίνης, αναφέρει: «Το επίκεντρο του σεισμού μετατοπίζεται, πάει προς τα ΒΑ προς Αμοργό. Αυτό σημάνει ότι απομακρύνεται από την Σαντορίνη και αυτό είναι καλό αλλά πηγαίνει προς την Αμοργό. Η Αμοργός δεν έχει τόση μεγάλη τρωτότητα όσο έχει η Σαντορίνη. Τα αποτελέσματα ενός σεισμού θα είναι πιο μικρά στην Αμοργό από την Σαντορίνη.
Καμία σχέση με το ηφαίστειο δεν έχει όλο αυτό. Όχι ότι δεν υπάρχει ηφαιστειακή δραστηριότητα, υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Για να επαναληφθεί η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης έχουμε υπολογίσει ότι χρειάζονται περίπου 17.000 χρόνια. το ηφαίστειο εκρήγνυται τα τελευταία 200.000 χρόνια κάθε 20.000 χρόνια. μικρότερες δραστηριοποιήσεις υπήρχαν αλλά είναι πολύ αργές».
Αρχική εικόνα: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΤΣΗΣ
Ειδήσεις σήμερα:
- Σε ηλικία 75 ετών πέθανε ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής Βαΐτσης Αποστολάτος
- Ο Τραμπ αναστέλλει δασμούς στον Καναδά και το Μεξικό. Συμφωνία για ενίσχυση των συνόρων
- Πρωτοφανές στη Βρετανία. «Πρωτιά» στις δημοσκοπήσεις το ακροδεξιό κόμμα Reform UK του Φάρατζ
- Ο 3χρονος Άγγελος θα δώσει ζωή σε συνομήλικό του στη Γερμανία
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ